N. Babić: Postoje dokazi da je Zaev kriminalac, ali Skoplje mora u NATO

Prema listu La Verita, bivši premijer i gradonačelnik grada Strumice bio je uključen u „mrežu kupovine i prodaje glasova, a najbliži saradnik mu je bio njegov brat Vice Zaev“

Parlament Sjeverne Makedonije, kako je sada službeno ime bivše jugoslovenske republike, ratifikovaće protokol o pristupanju NATO paktu 11. februara, dan prije njegovog raspuštanja zbog prijevremenih izbora 12. aprila. Ali ovih dana se nadvila oluja na bivšeg socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva, koji je podnio ostavku na dužnost 3. januara. Prema službenom objašnjenju, odluka Zaeva dolazi zbog odbijanja EU da odredi datum za početak pregovora ss Sjevernom Makedonijom o pristupanju Evropskoj uniji.

Ipak, iza ostavke Zorana Zaeva može biti puno veći skandal od zastoja u procesu pridruživanja toliko „željenoj“ EU. Italijanski list La Verita, koji prati put bivšeg makedonskog premijera, piše da kako je “pregledano stotine dokumenata, provjerena je istinitost činjenica i osigurana maksimalna sigurnost izvora”, te najavljuje objavljivanje dijelova “dokumenata makedonskog tužilaštva s dokazima da je Zaev počinio zločine korupcija i aktivnosti povezane s kupovinom glasova“.

Prema listu, kojeg citira makedonska Republika, bivši socijaldemokratski premijer i gradonačelnik grada Strumice bio je uključen u “mrežu kupovine i prodaje glasova, a najbliži saradnik mu je bio njegov brat Vice Zaev“. Makedonski tužilac je navodno presreo komunikaciju Zaeva i znao je za njegove kriminalne radnje, ali nije pokrenuo nikakav postupak protiv osumnjičenih. S ove tačke gledišta, međutim, mogu se dogoditi dalja pojašnjenja. Naime, postoji video u kojem se bivši premijer sam pohvalio da ga je “sponzorisala” Evropska unija. Kao premijer je imao izvrsne odnose s Federikom Mogerini, visokom predstavnicom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, koja je tu dužnost obavljala od 1. novembra 2014. do 30. novembra 2019. godine.

I naravno, kakav bi to bio posao i tako brzo rušenje bivšeg premijera Gruevskog i njegove vlade u kojoj je bila najveća stranka makedonskih Albanaca i njihov vođa Ali Ahmeti, da nije bilo međunarodne kriminalne organizacije Otvoreno društvo Džordža Soroša. Naime, uz Zorana Zeva je kao sjenka u cijelom procesu bila Radmila Šekerinska, koja je kao djevojka karijeru počela graditi u makedonskom ogranku Otvorenog društva, da bi u vladi Zaeva bila ministarka obrane. Siva eminencija makedonske politike, Radmila Šekerinska, uspješno je odradila domaći zadatak i sada joj Zaev očito više nije potreban.

KO JE ZAEV, GLAVNI „JUNAK“ SPORAZUMA S GRČKOM
Zaev je lider Socijaldemokratske stranke Makedonije i bio je akter istorijske izdaje za mnoge Makedonce i sporazuma s Grčkom o novom imenu bivše jugoslovenske zemlje, što je zemlji osiguralo rekordan ulazak u NATO. Najavio je prijevremene izbore u oktobru 2019., nakon što je Evropski savjet odložio početak pregovora o pristupanju EU za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Ali ko je Zoran Zaev? Član Stranke Socijaldemokratske unije Makedonije od 1996., između 2003. i 2005. bio je zastupnik u parlamentu Makedonije. 2006. godine izabran je za potpredsjednika Centralnog odbora Socijaldemokratske stranke, a 2008. godine postaje privremeni predsjednik stranke, a od 2013. godine njen nesporni vođa.

Zaev je 2005. postao gradonačelnik grada Strumice, ali prava prekretnica dogodila se u februaru 2015., kada je pokrenuo projekt “Istina o Makedoniji” i objavio neke tajno snimljene razgovore koji su bili udarac za vladu koju je vodio, uslovno rečeno, „proruski“ premijer Nikola Gruevski. Zaev i Šekerinska 17. maja 2015. okupljaju velike antivladine demonstracije na kojima je u glavnom gradu Skoplju učestvovalo više od 100 000 ljudi. Potom pokreću pravu “Obojenu revoluciju”, koju je, među ostalima, finansiralo Otvoreno društvo.

Cilj je bio odvojiti Makedoniju od Moskve i proširiti sferu uticaja EU, a time i NATO pakta na Balkanu. Ne iznenađuje da je Soroš lično na stranicama Njujork tajmsa kasnije proslavio „istorijski sporazum“ s Grčkom i promjenu imena, kojeg mnogi Makedonci smatraju istorijskom izdajom, baš kao i Grci. Ali koga briga za to. Sporazum je potpisan, Makedonija je sada Sjeverna Makedonija i ulazi u NATO, od čega Makedonci neće imati nikakve koristi, a EU će vidjeti u „doglednoj budućnosti“. Komplimenti Šekerinskoj, koja je uspjela prevariti cijeli narod i još dalje biti osoba koja vedri i oblači makedonskom politikom, bez obzira na to što su njene kvalifikacije i sposobnosti vrlo upitne i što samo provodi naredbe iz Brisela koje dobija preko Otvorenog društva.

MAKEDONSKA „ŠARENA REVOLUCIJA“
Kako smo izvještavali na ovom portalu , 27. februara 2012. godine Otvoreno društvo Džordža Soroša sklopilo je sporazum s vladom Sjedinjenih Država o iznosu većem od 2,5 miliona dolara za sprovođenje „Projekta civilnog društva u Makedoniji“ i „demokratizaciju“ malog balkanskog naroda kroz niz makedonskih nevladinih organizacija i udruženja. U 2014. godini ugovor je proširen na četiri druge civilne organizacije, sve povezane s Otvorenim društvom, koje su finansirane s ukupnim ulaganjem od 5 miliona dolara koje je dao USAID i 500 000 dolara od same Fondacije Soroš.

U izvještaju koji su pripremili neki makedonski novinari objašnjava se kako su organizacije koje su dobile milione dolara od američke vlade i kroz Otvoreno društvo uspjele svrgnuti bivšeg premijera Gruevskog, ali i odlagati izbore sve dok nisu bili sigurni da će SDSM imati podršku albanskih stranka, koje su ranije uspješno sarađivale sa svrgnutim premijerom i strankom VMRO-DPMNE

Bivši premijer je bio žrtva Obojene revolucije koja je Makedoniju potresala 2015. i 2016. Sada ispada da je Nikola Gruevski bio u pravu kada je govorio o korupciji i kupovini glasova, da Zorana Zaeva finansiraju „sumnjivi centri moći“, ali su se Evropska unija, tadašnja administracija Baraka Obame i moćnici poput američkog “filantropa” usredsredili na „pogrešnog konja“. Pogrešnog u smislu da je Zoran Zaev kriminalac i političar koji je ogrezao u rijetko viđenoj korupciji , ali to njima očito nije smetalo.

I sada, kada se ljudi sjete da su sa Šekerinskom kampovali ispred zgrade Sobranja u Skoplju i da su ustali upravo protiv korupcije i za bolje sutra, što je značilo što brži ulazak u EU, ne toliko u NATO, kako se osjećaju? Glupo i prevareno, vjerovatno. Međutim, koga to uopšte zanima? Sjeverna Makedonija će ratifikovati protokol o pristupanju NATO paktu 11. februara, što je bio glavni cilj sponzora Zaeva i Radmile Šekerinske, koja je, što je očekivano, za makedonsko pravosuđe nedodirljiva.

 

Autor Nebojša Babić

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

 

Izvor logicno.com, 26. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u