Televizija N1 pokrenula široku kampanju pritiska na državu

Televizija N1 pokrenula je opsežnu kampanju pod sloganom #dasevidiN1 kako bi se ova televizija našla u ponudi svih kablovskih sistema

Ako mislite da N1 treba da bude dostupan u svim kablovskim sistemima, pa i u onim koje kontroliše država, kažite nam video porukom zašto uz #dasevidiN1

„Zbog svega što smo pokazali u prethodnih pet godina, zbog svakodnevnog objektivnog i istinitog izveštavanja o svim bitnim događajima, zbog mogućnosti da čujete sve strane, smatramo da N1 treba da bude dostupna svima – i preko državnih operatora, koji bi u ovom trenutku da smanje našu vidljivost. Vreme je za akciju! #dasevidiN1“ – direktor programa Televizije N1 Jugoslav Ćosić. Stigle su i poruke podrške:

 

 

Izvor N1, 24. januar 2020.

 

ĆULIBRK: „JUNAJTED MEDIJA” NAM ZABRANILA EMITOVANjE N1 I SPORT KLUBA
Generalni direktor Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk rekao je danas da je Junajted medija ultimativno zabranila Telekomu emitovanje „N1”, „Sportkluba”, „Sinemanije”, „Granda” i drugih njihovih kanala, te da za to što su gledaocima Supernove uskraćeni ti kanali nije odgovoran Telekom.

„Ono što želimo da podvučemo je da „Supernova” nije isključila kanale svojom voljom, već zato što je od strane Junajted medije stigao ultimativni zahtev da se kanali isključe”, rekao je Ćulibrk na pres konferenciji, na kojoj su predstavnici Telekoma i pravni zastupnici te kompanije ukazali da sve ostalo što se pojavilo u javnosti predstavlja zamenu teza.

Objasnili su da je Telekom spreman da već danas vrate signal svih isključenih kanala, ukoliko Junajted grupa povuče pretnju krivičnim prijavama Telekomu, uz opasku da bi to bio znak dobre volje da se nastave pregovori o saradnji, o svim pitanjima. Predstavnici Telekoma najavili su, istovremeno, da će ta kompanija tužiti Junajted grupu zbog plasiranja lažnih vesti u ovom slučaju o Telekomu i istakao da je svima jasno da je druga strana, a ne Telekom, isključila kanale.

„To (da smo mi isključili kanale) samo je jedna u nizu vesti koji je plasirala Junajted grupa o našoj kompaniji. Tražićemo pravdu na sudu i naknadu štete”, poručio je Vladimir Lučić. Generalni direktor Ćulibrk je najpre ukazao da je Telekom 17. januara uputio prvi, ultimativni zahtev, jasan i nedvosmislen, i pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, da se isključi 17 kanala „Junajted medija grupe”.

„Sve se to dešavalo 17. januara uveče. Prvo pismo za isključenje kanala dobili smo oko 21 čas. Na našu molbu da nastavimo pregovore, stiglo je drugo pismo u 22.30, ultimativno, gde su pretili pod krivično-materijalnom odgovornošću, uz pretnju da ćemo biti tuženi za pirateriju”, rekao je Ćulibrk.

„U takvim uslovima nismo imali izbora i odluka o isključivanju kanala nije bila na Supernovi, već jasno na predstavnicima Junajted medije”, istakao je generalni direktor Telekoma, koji je pokazao novinarima pisma Junajted medija grupe. Ćulibrk je istakao da je pismima prethodilo nekoliko nedelja pregovora između Junajted medije i predstavnika Supernove, te da je Supernova čak prihvatila veće cene, nego što su kompanije u okviru tog brenda imale u prethodnim ugovorima sa „Junajted medijom”.

KAKO SE ŠTITI JAVNI INTERES KROZ SAMO JEDAN KANAL
Generalni direktor Telekom Srbije Predrag Ćulibrk izjavio je danas, na pitanje novinarke N1 da li će Telekom prihvatiti javnu ponudu za uključenje te televizije u kablovske operatere te kompanije, da ga čudi njeno insistiranje da štiti interese građane samo kroz jedan kanal, a da nije zaintersovana da ih štiti za svih ostalih 16 kanala. On je rekao da nema posebne ponude „Junajted grupe” samo za N1 televiziju, zapitao da li, uopšte, Telekom treba da očekuje svakih sedam dana da dobije javnu ponudu za jedan po jedan kanal.

„Da li je to ozbiljno poslovanje između privrednih društava? Spremni smo da uključimo svih 17 kanala. Kada dobijemo pisanu ponudu svakako da ćemo odgovoriti. Da li zaista mislite da Telekom nema svojih poslovnih interesa kao akcionarsko društvo? Gospodo iz Junajted medija grupe, molimo vas, javite nam se da nastavimo razgovore u interesu svih korisnika, građana Srbije, kako bi završili ovu agoniju”, rekao je Ćulibrk na pres konferenciji.

Koordinator za internet i multimediju Telekoma Vladimir Lučić ponovio je da je Telekom prihvatio finansijsku ponudu Junajted medija za svih 17 kanala, uključujući i N1, a da je dobijen predlog ugovora koji nije u skladu sa zakonom, po pitanju teritorijalnog ograničenja, koja takođe uključuje i N1, prenosi Tanjug.

LUČIĆ: SUŠTINA JE DA HOĆE DA NAM ODUZMU SPORT KANALE
Suštinski problem u odnosima Junajted medija grupe i Telekoma je ideja te grupe da uskrati Telekomu mogućnost da u svojoj ponudi ima sportske kanale, za koje su građani pre svega i zainteresovani, rekao je danas koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe Vladimir Lučić. Telekom je, rekao je Lučić novinarima, imao volju ne samo da se nastavi saradnja kada je reč o Kopernikusu i Radijus vektoru, već i da se proširi signal N1 i Sport kluba na druge kablovske operatere, koji posluju pod brendom Supernova, kao što su Telemark i Avkom.

„Mi smo tako ponudu od 12. decembra 2019. i dobili na sva četiri pravna lica. Nažalost, tokom pregovora kada smo već prihvatili glavne komericijalne uslove i cenu i dužinu trajanja, došlo je do promene uslova. Tekst ugovora smo dobili tek 15. januara koji nije bio u skladu sa zakonom pošto je imao ograničenje teritorije, na naše veliko razočarenje i na sve kanale kao što je Nova sport”.

Lučić dodaje da je njima u Telekomu postalo potpuno jasno da je čitava ideja bila u tome da se Telekomu ugasi Sport klub, jer je i čitava borba svih ovih 10 godina u vezi sa sportskim kanalima. „Mi, Telekom, imamo Arenu, a SBB odnosno Junajted grupa Sport klub i to su dve najveće vrednosti, u tim kanalima. Druga strana uopšte nije htela da nam da ponudu za Novu sport i Novu S, iako smo i to tražili. Niti da nam garantuje i ako već potpisujemo ugovor samo za Sport klub, nego da Sport klubu neće ostati kvalitetan sport, već da će se sav kvalitetan sport prebaciti na Novu sport, kao što oni sada imaju kampanju u BiH”, naveo je Lučić.

Nažalost, dodaje, do dogovora nije došlo i Telekom je 17. januara pre isključenja da bi pokazao dobru volju poslao pismo i vlasnicima BC partners sa molbom da se produži signal, odnosno da se ne gasi signal. Telekom je, kako je rekao, ponovio da su prihvatili ugovor iako je komercijalno gledano 50 puta nepovoljniji nego što su ranije imali kablovski operateri. Telekom je prihvatili 48 tih nepovoljnih stvari, s tim što je samo jednu tražio da se pormeni, u skladu sa zakonom i interesima korisnika, a to je da korisnici imaju pun sportski sadržaj. Takođe, Lučić objašnjava da je Junajted grupa u jednom trenutku izrazila spremnost da kanale da Telekomu Srbija i to su potvrdili pisanim putem.

„Nije nam jasno da posle takvog obraćanja i kada je bio vlasnik BC partners 17. januara i kada smo bili spremni da odmah potpišemo ovaj ugovor za sva četiri kablovska operatra na tri godine, da je sledila ova naredba o isključenju signala. Podneli smo zahtev Komsiji za zaštitu konkurencije tražeći privremenu meru da se ovi kanali vrate, jer smatramo da se ovde radi o velikom i grubom kršenju konkurentnosti i obratili smo se svim ambsadama EU kao i Evropskoj komisiji. Zato što se ovde radi o firmama u Luksemburgu i Švajcarskoj u nadi da će pomoći da se signali ovih kanala vrate na pomenute operatere”, zaključio je Lučić.

Predstavnik advokatskog tima Telekoma, iz Kancelarije Gecić, Ognjen Colić je ukazao da je Antimonopolski zakon jasan i da je se jasno vidi da takve radnje Junajted medije predstavljaju nedovosmislenu povredu tog zakona, pošto je predviđena podela tržišta, odnosno da deo korisnika u jednom gradu može da gleda kanale, a u drugom gradu ili opštine da ne može. „To je podela tržišta koja je zabranjena i predstavlja povredu konkurencije”, naglasio je on.

Dodaje da su takve radnje zabranjene ne samo pravnom subjektu koji tako nešto nudi, već i onom ko bi tako nešto prihvatio. Prema njegovim rečima, zaključenje takvog ugovora bi za oba pravna subjekta moglo da ima za posledicu izricanje kazni do 10 odsto konsolidovanog prihoda pre poreza i to ne samo jednog subjekta, već cele korporativne grupe. Takođe, dodaje Colić, takav pravni rezon je više puta potvrđen kroz praksu Evropske komisije za zaštitu konurenciju. Podseća i da je Srbija zemlja potpisnik SSP sporazuma i da je Srbija i posebnom klauzulom obavezana da njeni organi prate evrposku konvenciju za zaštitu konkurencije, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/N1

 

Izvor Politika, 26. januar 2020.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u