B. Mitrinović: Biće uskoro propast sveta

Dvadeset sedmo pomeranje od postanka „apokaliptičnog sata” znači da imamo samo još 100 sekundi do ponoći koja simbolički označava propast sveta

Na zamišljenom satu „nuklearne apokalipse” preostalo je još samo 100 sekundi do ponoći koja simbolički označava propast sveta. Ako mislite da je ovo horoskopska analiza, prevarili ste se. Kazaljku koja označava minute pomerili su naučnici „Biltena za atomsku fiziku”, među kojima je 13 nobelovaca. Proračune rade na osnovu preciznih analiza u više naučnih oblasti. Iako ne morate da budete nuklearni fizičar da biste videli kuda svet ide, naučnici od 1947. godine veoma precizno pomeraju kazaljku za minute u skladu s pretnjama koje ugrožavaju svet. Veoma blizu sadašnjeg istorijskog minimuma, koji se sekundama meri poslednjih nekoliko godina, bili smo 1953. godine kada su Rusi, nakon što su to učinili Amerikanci, testirali svoju hidrogensku bombu. Dvadeset sedmo pomeranje od postanka „apokaliptičnog sata” izazvao je strah naučnika od poništenja međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, ishod pregovora o nuklearnom programu Severne Koreje i klimatske promene.

BIĆE TO DIVAN MIR
Donald Tramp nije prisustvovao obeležavanju Holokausta u Jerusalimu, ali je poslao svog potpredsednika Majka Pensa koji je samit iskoristio za zbijanje redova protiv Irana, „najantisemitskije države” na planeti. Tramp je u tom trenutku najavio da će uskoro objaviti svoj dugoočekivani mirovni plan za Bliski istok. „To je divan plan, to je plan koji će zaista delovati”, rekao je Tramp svojim prepoznatljivim stilom korišćenja banalnih epiteta u političkom kontekstu. Nema sumnje da će plan biti proizraelski i da će igrati značajnu ulogu u predizbornoj kampanji – kako predsedničkoj u SAD, tako i na trećim izborima za manje od godinu dana u Izraelu. U Vašington će iduće sedmice doći Benjamin Netanjahu i njegov glavni rival Beni Ganc, a plan će biti objavljen neposredno pred njihov dolazak i ostaviti sasvim dovoljno vremena do izbora u Izraelu, 2. marta. Biće to sjajan plan od koga će koristi imati svi koji tada budu u Vašingtonu, što je direktno proporcionalno pogubnosti za one koji žive na Bliskom istoku.

Dok pojedini senatori spavaju, igraju igrice, rešavaju ukrštene reči i prave avione od papira, (ne samo republikanci nego i demokrate) tokom beskrajnih saslušanja u procesu opoziva Trampa, američki predsednik prati agendu jakih poteza, pokušavajući da pre izbora obezbedi neki brzi mir ili eksplozivni rat; Netanijahu će američkim planom pokušati da ponovo pribavi imunitet od sudskog procesa, a Ganc će Trampov mir takođe iskoristio u svojoj kampanji. Što bi Tramp rekao: „Svi žele mir – Izraelci žele mir, Palestinci žele mir, samo neće svi to i da kažu”.

VELIKA PETORKA
S druge strane, Putin je iskoristio obeležavanje Holokausta da u Jerusalimu iznese svoj očigledno dobro promišljen plan da se ove godine organizuje sastanak šefova država stalnih članica Saveta bezbednosti UN. Pored Rusije to su SAD, Kina, Francuska i Velika Britanija. U vreme kada su UN po gotovo svim pitanjima podeljene, a rezolucije se usvajaju po već ustaljenim klubovima, samit pet nuklearnih sila „posebno odgovornih za očuvanje razvoja čovečanstva”, bio bi signal da oni nuklearni fizičari u Čikagu sledećeg puta malo vrate kazaljku.

Govoreći da bi to bio samit „država koje su dale glavni doprinos porazu agresora” (što je zaista preterana klasifikacija), ruski predsednik je rekao da se on može održati u bilo kojoj zemlji, bilo gde u svetu gde bi bilo zgodno njegovim kolegama. Nije propustio da doda da se ove godine u Moskvi obeležava 75. godina završetka Drugog svetskog rata, ali nije govorio o tome da je posle izjednačavanja nacističkih i komunističkih zločina na redu osporavanje ruske ulogu u pobedi i revidiranje njene uloge u početku rata.

Glavni trik je u tome da bi susret „velike petorke” mogao da se održi u Moskvi i da bude, poput Svetskog prvenstva u fudbalu 2018, prilika da Putin okupi državnike koji ne bi rado prihvatili njegov poziv na obeležavanje velike pobede. Od pet zemalja koje su stalne članice SB UN, sve bi imale koristi. Samo Kina nije bila zastupljena u Jerusalimu, ali se dobri odnosi Putina i Si Đinpinga i politička i vojna koordinacija ne dovode u pitanje. Emanuel Makron je već pristao, nema sumnje da je o tome obavešten i Tramp, koji će verovatno doći „ako mu unutrašnje prilike to dozvole” Boris Džonson svakako neće dozvoliti da Velika Britanija izostane iz tog kluba.

VIRUSNA EKONOMIJA
Ako svet ne uništi nuklearna katastrofa, ekonomiju određenih populacija još preciznije će uništiti virusi. Ne treba biti molekularni biolog pa shvatiti da je potrebno samo desetak dana da neko na krajnjem istoku pojede zaraženu zmiju ili slepog miša, da neka laboratorija malo genetski modifikuje taj virus i da milionski gradovi, pa i države, ostanu u karantinu. Gubici koje će pretrpeti Kina tek će se izračunavati. Ali novi virus iz Kine mogao bi izazvati ozbiljnu ekonomsku štetu i drugim državama na azijskom kontinentu, ukoliko počne epidemija. To se dogodilo i pre 17 godina, kada je zbog virusa SARS-a cena nafte pala za trećinu, a svetska ekonomija pretrpela gubitak od desetina milijardi dolara. Panika je skupa za ekonomiju, a kazaljka na satu onda može da ide i unazad.

 

Autor Biljana Mitrinović

 

Naslovna fotografija: Lexey Swall Photography/Bulletin of the Atomic Scientists

 

Izvor Politika, 26. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u