IN4S: Šta Dačić potpisuje sa Darkom Trifunovićem?

Kamere, fotografisanje, potpisivanje Memoranduma i široki osmesi ministra Dačića i Trifunovića… Na prvi pogled, sve izgleda normalno. Ali nije, naprotiv

Juče je domaća javnost obaviještena da su prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić, i direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost, Darko Trifunović, potpisali Memorandum o saradnji između Ministarstva spoljnjih poslova i Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost u oblasni naučne diplomatije.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije želi da podstakne čitav niz institucija i organizacija koje se bave naučnom djelatnošću da zajedno pomognemo u promociji naših državnih i nacionalnih interesa i da se na takav način svi zajedno uključimo u nešto što se u svetu zove „meka“ diplomatija“, navedeno je na sajtu Ministarstva, uz pojašnjenje da je „potrebno ostvarivati kontakte sa naučnicima iz drugih zemalja, stvarati jednu akademsku i naučnu mrežu… kako bismo svi zajedno doveli do toga da postoji jedan uravnoteženiji pristup problemima u regionu“.

Kamere, fotografisanje, potpisivanje Memoranduma i široki osmjesi ministra Dačića i Darka Trifunovića… Na prvi pogled, sve izgleda normalno. Ali nije, naprotiv. Neprirodno je, štetno i poražavajuće. Jer, graditi sistem nacionalne bezbjednosti i promovisati srpske i državne interese u saradnji sa Darkom Trifunovićem – naprosto nije moguće, budući da ovaj samozvani „ekspert“ kontinuirano, više od 20 godina, radi na urušavanju svega pomenutog.

Trifunovićev antisrpski i antidržavni rad poznat je još iz vremena NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999, kada je proveo u zatvoru 45 dana. Uhapšen je zbog fotografisanja strateških lokacija u glavnom gradu Srbije i SRJ, i optužen da je postavljao lokatore za NATO zločince! Nesumnjivo da je ovaj podatak i te kako poznat i ministru Dačiću, budući da je i tada, kao i sada, bio dio vlasti u Srbiji. Ipak, neke ljude, iz nekog razloga, ne „ubija“ teška riječ. A, očito ni postupak.

Vlastitu privrženost Srbiji Trifunović je nesumnjivo dokazao i u montiranom procesu „Državni udar“, kada je za šaku evra obilazio režimske medije optužujući svoje sunarodnike i srpske političare u Crnoj Gori za planiranje terorističkih aktivnosti. Jednom špijun – uvijek špijun. Tako je svoje sramne aktivnosti u Crnoj Gori ovaj dokazani saradnik režimskih službi bezbjednosti nastavio crtanjem meta uredniku portala IN4S, i huškanjem tužilaštva protiv slobodnih medija i intelektualaca.

Oštro se suprotstavljajući magistralnoj liniji zvanične srpske politike, ovaj „stručnjak“ u svemu pronalazi i „mračni uticaj Rusije“, koju krivi za pokušaj destabilizacije Crne Gore i regiona, ističući da je primarni cilj ruske politike „da proliju krv između Srba i susjeda Crnogoraca, Hrvata, Makedonaca, Albanaca“. Osim dokazanih špijunskih, antisrpskih aktivnosti, listi Trifunovićevih sagrešenja možemo dodati i – lažno predstavljanje. Naime, dekan Fakulteta za bezbjednost u Beogradu, Vladimir Cvetković, poslao je cirkularno pismo medijima u kojem ih obavještava da Darko Trifunović nije profesor na tom fakultetu, te da ovaj svjesno obmanjuje javnost. „Trifunović je u zvanju naučnog istraživača i ne učestvuje u nastavi“, napisao je dekan Cvetković.

Ipak, ovakvi i slični gafovi očito nisu spriječili Ivicu Dačića da Trifunovića uzime kao relevantnog partnera u izgradnji kompletnog sistema srpske bezbjednosti. To nas svakako ne sprečava da konstatujemo da se ovog puta naš raspjevani ministar dobro „zaigrao“. I da zapitamo da li se ovim činom, ostvarujući saradnju sa doušnikom crnogorskog režima, otvoreno svrstava na njihovu stranu baš u momentu kada srpski narod u Crnoj Gori brani pravo na postojanje.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

 

Izvor IN4S, 29. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u