Turska i Iran odbacili Trampov dugo pripremani plan za Bliski istok

Ankara poručuje da neće podržati nikakav plan koji ne prihvataju Palestinci i ističe da mira na Bliskom istoku nema bez okončanja okupacije

Kako je saopštilo tursko Ministarstvo spoljnih poslova – ovaj plan predstavlja pokušaj aneksije palestinske zemlje. U saopštenju se takođe odbacuje izjava Trampa o Jerusalimu kao nedeljivoj prestonici Izraela i poručuje da je Jerusalim „crvena linija“.

„Američki takozvani mirovni plan je mrtvorođen. Palestinski narod i njihove zemlje ne mogu se kupiti novcem“, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva. Ankara takođe poručuje da neće podržati nikakav plan koji ne prihvataju Palestinci i ističe da mira na Bliskom istoku nema bez okončanja okupacije. Istovremeno, iransko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Teheran podržati narod Palestine kako bi se suprotstavio „dogovoru veka“.

„Sa naše tačke gledišta ovaj dogovor predstavlja ignorisanje prava palestinskog naroda. Iran će u potpunosti podržavati palestinsko rukovodstvo i palestinski narod kako bi se pružio otpor zlonamernom projektu Trampovog režima“, naveo je portparol iranskog spoljnopolitičkog resora Abas Musavi.

USLOVI „DOGOVORA VEKA“
Kako je Tramp ranije saopštio, „dogovor veka“ bi, ukoliko se sa njim saglase, Palestincima dao šansu da stvore sopstvenu državu, kao i da bi im to omogućilo da udvostruče svoju teritoriju. Istovremeno, Tramp je saopštio da bi prema tom planu Jerusalim ostao nedeljiva prestonica Izraela. Takođe, SAD će zarad implementacije ovog dogovora otvoriti svoju ambasadu za Palestince u istočnom delu Jerusalima. Ujedno će biti formiran i zajednički američko-izraelski komitet koji će pratiti implementaciju „dogovora veka“.

 

Naslovna fotografija: Associated Press

 

Izvor Sputnjik, 28. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u