Borel u Beogradu: SAD ne mogu da uvedu Kosovo u UN

„Postoje i druge zemlje, ne samo zemlje EU, već i Kina, Rusija, Indija. I one se pitaju i mislim da svi razumeju da Kosovo mora da bude priznato od celokupne međunarodne zajednice“

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio da Unija mora više da se angažuje u odnosima Beograda i Prištine. Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da SAD ne mogu same da ponude Prištini stolicu u UN. Žozep Borel je rekao da je Srbija ključni partner Evropske unije i da ceo Zapadni Balkan treba da bude u Uniji. Istakao je da Zapadni Balkan treba da bude deo EU zbog geografskih, kulturoloških i ekonomskih veza, i najvažnije, zbog aspiracija građana.

Istakao je da će, kada dijalog Beograda i Prištine opet bude pokrenut, Evropska unija morati snažnije da se angažuje nego u prethodnom periodu. „Nije na nama da odlučimo koji su konačni rezultati, već na Beogradu i Prištini, ali mi moramo snažnije da se angažujemo nego proteklih meseci i zato sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o tome da EU nominuje posebnog predstavnika koji će biti veoma angažovan, jer ja nisam siguran da imam dovoljno vremena da mogu toliko da se angažujem i poguram nastavak dijaloga“, rekao je Borelj.

O STOLICI U UJEDINjENIM NACIJAMA
Odgovarajući na pitanja novinara o tome kako vratiti Beograd i Prištinu za sto, jer je Prištini fokus na SAD, kako bi dobili stolicu u UN, Borel je rekao da Sjedinjene Države ne mogu same da ponude Kosovu stolicu u UN.

„Postoje i druge zemlje, ne samo zemlje EU, već i Kina, Rusija, Indija. I one se pitaju i mislim da svi razumeju da Kosovo mora da bude priznato od celokupne međunarodne zajednice“, rekao je Borelj. Rekao je da nema razlika između pristupa SAD i Evropske unije dijalogu Beograda i Prištine.

ISKRENI RAZGOVORI
Predsednik Vučić je rekao da je sa Žozepom Borelom imao iskrene i otvorene razgovore. Zahvalio mu je na želji da postavi svog izaslanika i da se i sam lično angažuje u dijalogu Beograda i Prištine. Naveo je da je Borel ponovio ono što je EU u bezbroj navrata govorila – bez rešenja u dijalogu evropska perspektiva Srbije neće biti izvesna. „Zato moramo da radimo i pokušamo da radimo na kompromisnim rešenjima“, naveo je Vučić koji je istakao da je za to šansa pre nekoliko godina postojala, ali da je gotovo svaka ideja ubijena. Rekao je da će Beograd biti spreman za razgovore kada takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije budu ukinute.

Vučić je podsetio da je prošlo 2.480 dana od Briselskog sporazuma, i da Zajednica srpskih opština nije formirana. Mi smo svoje ispunili, a drugi svoju jedinu obavezu nisu, rekao je Vučić. „Mislim da je čitav region dobio velikog prijatelja, dobrog političara, koji će biti strog i pravičan prema nama i imam ogromno poverenje prema njemu. Želim mu dobrodošlicu“, zaključio je Vučić.

BOREL DANAS NIJE TRAŽIO DA PRESTANEMO S LOBIRANjEM
Predsednik je rekao da Borelj nije danas tražio da Beograd prestane da lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, što traže SAD i neke druge evropske zemlje. Vučić je istakao i da je Beograd spreman da razgovara o tome, ukoliko Priština prestane da radi na kampanji priznanja, i ponovio da ne prihvata postavljanje jednakosti između odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

„Mi imamo situaciju da je pola država sveta priznalo Kosovo, a pola nije. Spremni smo da razgovaramo, ako vi nećete da radite na kampanji priznanja, iako su vam male šanse da nađete neku zemlju koja bi vas priznala, evo mi nećemo da radimo dalje na ovome, ali nećemo to što ne može da se meri jedno s drugim“, rekao je Vučić.

On kaže da Beograd u svakom slučaju mora da razgovara sa Prištinom. „Niti će Albanci da odustanu od nezavisnosti niti će evropske zemlje koje su priznale Kosovo da promene stav, niti će naterati zemlje koje nisu priznale da pre dogovora Beograda i Prištine priznaju Kosovo. Za nas je to teška situacija, moramo da se borimo da poboljšavamo poziciju Srbije, a bez rušenja granica nema jačanja srpske ekonomije“, rekao je Vučić. Vučić je rekao da vlast u Srbiji nije uvodila takse ni 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavinost i upitao ko je ova aktuelna vlast u Prištini da to uradi sada.

USAGLAŠAVANjE SPOLjNE POLITIKE
Borel je rekao da je Vučiću preneo da je potrebno da se spoljna politika Srbije programski usaglasi sa spoljnom politikom EU i da se u tom pogledu zaista približi, odnosno, kako se izrazio, da Srbija i EU govore „jednim glasom“. Vučić je rekao da je Srbija nesumnjivo na evropskom putu i da to ne krije pred partnerima iz Rusije i Kine, ali da će nastaviti saradnju sa tim zemljama.

Vučić kaže da je rekao Borelu i da Srbija nema tako dobru saradnju sa Rusijom i Kinom kao Nemačka, Francuska, Austrija i druge zapadne zemlje, koje imaju i do hiljadu puta veću trgovinsku razmenu sa Rusijom, nego mi, i da te zemlje treba da nam pomognu da i mi to dostignemo, a ne da pokazuju zabrinutost zbog odnosa Srbije sa Rusijom i Kinom.

MOLBA ZA BORELA
Vučić je rekao da je molio Borela da EU u budućnosti razmotri neka rešenja, kakva su donosili posle skupa u Solunu, poput, na primer, da nemamo granice sa EU i između sebe, jer bi to građanima i privredi mnogo značilo. Predsednik ističe da je važno za dalji napredak srpske ekonomije da se sačuva i mir i stabilnost i da se nastave aktivnosti na Mini Šengenu, zatim da se radi sa EU na otvaranju celog regiona i jedinstvenom tržištu i otvaranju granica prema Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i „šengen zemljama“, da naši ljudi vide konkretnu korist.

 

Izvor Tanjug/RTS, 31. januar 2020.

 

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA BORELOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozepom Borelom, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu. Vučić je izrazio veliku zahvalnost Žozepu Borelu na njegovoj prvoj poseti Srbiji nakon stupanja na mesto Visokog predstavnika EU.

– Vrlo sam srećan što smo danas mogli da ugostimo Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, našeg prijatelja Žozepa Borela. Srećan sam što smo imali dobre i iskrene razgovore – rekao je Vučić. Predsednik Vučić je rekao kako će od sutra EU će imati 27 članica, nadam se da mi možemo da budemo 28. – Zahvalio sam se Žozepu Borelu da postavi ličnog izaslanika i za to što se zalaže za Srbiju. Mi moramo da pokušamo da radimo na kompromisnim rešenjima. Od kompromisa ne sme da se odustane – naglasio je predsednik.

Vučić je rekao da je spreman da nakon ukidanja taksi koje je Priština uvela sedne za pregovarački sto. – Naša ekonomija je ubedljivo najbrža, 4,1 je sada naš rast. Da bismo ovo očuvali potrebno je ne samo da čuvamo mir i stabilnost, već i da radimo sve ono što smo radili na pitanju inicijative “Mali šengen“ – rekao je predsednik Vučić. Kako je Vučić rekao, uveren je da u EU postoji prostor da se ne ide tehnokratksim i birokratskim putem. – Na današnji dan visina javnog duga je 48,2 odsto. Razgovarali smo o našim odnosima sa Rusijom i Kinom. Ja sam rekao da je Srbija na evropskom putu nesumnjivo. Očekujem da nam Nemačka i duge zemlje pomognu da te odnose razvijemo još – naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da će razgovore sa Borelom nastaviti večeras i sutra. Posle razgovora sa predsednikom, Borel će se oko 15. 30 sastati i sa premijerkom Anom Brnabić. Predsednik Vučić poželeo je dobrodošlicu Boreliju i na svom Instagram profilu. „Čast mi je da Vam poželim dobrodošlicu!“, objavio je predsednik Srbije na svom Instagram profilu. Borel, koji je u četvrtak boravio u Prištini, rekao je uoči dolaska da njegova prva zvanična poseta Zapadnom Balkanu pokazuje predanost EU perspektivi regiona, njegovoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu. Pred posetu Srbiji, rekao je da će on lično, a ne eventualni specijalni predstavnik EU, voditi briselski dijalog i biti glavni sagovornik za vlasti u Beogradu i Prištini.

SVAKA IDEJA KOMPROMISA UBIJENA, ALI SPREMNI SMO ZA RAZGOVOR
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, posle razgovora sa visokim predstavnikom EU Žosepom Borelom, da smo pre nekoliko godina imali šansu za kompromis sa Prištinom, da je svaka ideja kompromisa ubijena, te da ne vidi kako bi došli do toga u budućnosti, ali da je Srbija spremna da razgovara sa Prištinom o svim suštinskim temama, po ukidanju taksi.

Vučić je pred novinarima, nakon sastanka sa Borelom, podsetio da od sutra EU neće imati 28, već 27 država članica, te izrazio nadu da bi Srbija mogla da bude 28 članica EU. Za to je, kaže, potrebno mnogo stvari da uradimo, mnogo okolnosti da nam ide na ruku, i da postignemo mnogo teških dogovora. On je preneo da je Borel potvrdio da evropska budućnost Srbije neće biti izvesna bez rešenja u dijalogu sa Pripštinom, što, ističe, građani Srbije treba da znaju. Zahvalan mu je, kaže, što će se i lično angažovati u dijalogu. Istakao je da je to bio dobar, iskren i otvoren razgovor, o svim važnim temama.

BOREL DANAS NIJE TRAŽIO DA PRESTANEMO S LOBIRANjEM
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da šef evropske diplomatije Žozep Borel nije danas tražio da Beograd prestane da lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, što traže SAD i neke druge evropske zemlje. Vučić je istakao i da je Beograd spreman da razgovara o tome, ukoliko Priština prestane da radi na kampanji priznanja, ali i ponovio da ne prihvata postavljanje jednakosti izmedu odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

„Mi imamo situaciju da je pola država sveta priznalo Kosovo, a pola nije. Spremni smo da razgovaramo, ako vi nećete da radite na kampanji priznanja, iako su vam male šanse da nađete neku zemlju koja bi vas priznala, evo mi nećemo da radimo dalje na ovome, ali nećemo to što ne može da se meri jedno s drugim… Ali, nema tante za kukuriku, samo tante za tante“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da moramo razumeti i zašto Amerikanci i pojedine zemlje Evrope imaju takve zahteve. Smatra da je to zato što žele da se ne vidi razlika na Zapadnom Balkanu. „Nama je nešto lakše, jer idemo brže i bolje, a oni hoće da mi ne ostvarimo prednost bilo gde… Kad bi mogli svih šest da strpaju negde, da se ne vidi razlika među nama, to bi im bilo najbolje“, rekao je Vučić.

Dodao je da ne beži od toga da je Srbija zajedno sa svima u regionu, ali i da smatra da ipak mora da se napravi razlika ko je napred u evropskim integracijama, a ko iza, ko je napred po ekonomskim i svim drugim rezultatima, a ko kaska. On kaže da Beograd u svakom slučaju mora da razgovara sa Prištinom. „Niti će Albanci da odustanu od nezavisnosti niti će evropske zemlje koje su priznale Kosovo da promene stav niti će naterati zemlje koje nisu priznale da pre dogovora Beograda i Prištine priznaju Kosovo. Za nas je to teška situacija, moramo da se borimo da poboljšavamo poziicju Srbije, a bez rušenja granica nema jačanja srpske ekonomije“, rekao je Vučić. Vučić je rekao da vlast u Srbiji nije uvodila takse ni 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavinost i upitao ko je ova aktuelna vlast u Prištini da to uradi sada.

BOREL I VUČIĆ O „USKLAĐIVANjU SPOLjNE POLITIKE“ SA EU
Šef evropske diplomatije Žosep Borel izjavio je da je predsedniku Srbije preneo da treba uskladiti spoljnu politiku zemlje sa EU, a Aleksandar Vučić je primetio da bi Nemačka, Francuska i Austrija, koje imaju 1.000 puta veću razmenu sa Rusijom, mogle da nam pomognu da i mi dostignemo taj nivo saradnje. Borel je, naime, na zajedničkoj pres konferenciji, naveo da je Vučiću rekao da je potrebno da se spoljna politika Srbije programski usaglasi sa spoljnom politikom EU i da se u tom pogledu zaista približi, odnosno, kako se izrazio, da Srbija i EU govore „jednim glasom“.

Predsednik Srbije je pitanje prokomentarisao direktno, te rekao da je Srbija na evrposkom putu nesumnjivo i da to ne krijemo pred partnerima iz Rusije i Kine, ali i da ćemo nastaviti saradnju sa tim zemljama. Vučić je Borelu ukazao i da Srbija nema tako dobru saradnju sa Rusijom i Kinom kao Nemačka, Francuska, Austrija i druge zapadne zemlje, koje imaju i do 1.000 puta veću trgovinsku razmenu sa Rusijom nego mi. „Te zemlje treba da nam pomognu da i mi to dostignemo, a ne da pokazuju zabrinutost zbog odnosa Srbije sa Rusijom i Kinom“, zaključio je Vučić.

TREBA NAM MIR, A BILO JE PUNO PROPUŠTENIH ŠANSI
Nama je potreban mir, a bilo je mnogo propuštenih šansi za kompromis sa Albancima, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, te istakao da krivica za to nije do Srbije. On je tako odgovorio na pitanje da li je razgovarano o promeni strategije dijaloga, pošto do sada nije bilo rezultata, jer Prištinu interesuje samo status, i to bez ustupaka. „Razgovarali smo o propuštenim šansama i o tome šta je bilo moguće, zbog čega mislim da ćemo imati daleko lošije i teže rešenje u budućnosti, nego što je moglo da bude pre dve ili tri godine“, rekao je predsednik Srbije, na konferenciji za štampu sa šefom evropske diplomatije Žosepom Borelom.

On je rekao da nije mogao da razume napade iz različitih EU zemalja i drugih, kada je krenuo da govori o mogućem rešenju, iako je znao da pokušaj rešavanja kosovskog čvora donosi najteži mogući teret. „Nema nikog u našoj zemlji i u Evropskoj uniji, izuzev visoke predstavnice EU, ko nije izgovorio najgore reči, gadosti, neistine, o meni, Srbiji, ali, i Albancima. Kao da se to nije ticalo nas i Albanaca. A tiče se samo nas Srba i Albanaca, a samo Srbi i Albanci ne smeju da odlučuju ni o čemu. Svi drugi su odlučivali i držali nam pridike o Pandorinoj kutiji koju bi otvorili rešenjem van onoga što su želeli”, objasnio je on.

Vučić podseća da na njegovo pitanje zašto su otvorili Pandorinu kutiju priznanjem Kosova 2008, i bombardovanjem Srbije 1999, ni dan danas nije dobio odgovor, kao što i danas nije dobio odgovor zašto Srbi u Crnoj Gori nemaju ista prava kao Albanci u Severnoj Makedoniji. “Mogu da pitam pet miliona puta i uvek će biti zid ćutanja. Stvarnog odgovora nema i niko ne može da ga izmisli i nađe. Moramo da se naučimo na to, da sebe naučimo na to da nas doživljaju kao gubitnike i da moramo da platimo visoku cenu za dešavanja 1990-tih da bi mogli da budemo deo civilizovanog sveta. To šta ćemo prihvatiti je naša stvar. U našem je interesu da vodimo razgovor, da postignemo kompromisno rešenje“, istakao je on.

Rekao je da mu ne pada na pamet da odustane, da ne traži ili ne učestvuje, odnosno da se ne bori za razgovore i kompromisno rešenje. Podsetio je da je Srbija imala mnogo mrtvih 1990-tih, 1940-tih, u Prvom svetskom ratu i početkom prošlog veka, i da je vreme da naša deca odrastaju, rade, grade ovde, i da čuvamo mir. „To je suština svega“; podvukao je on. Kazao je da mali broj zna da su u Beogradu najveće demonstracije održane, ne 2011, ili 19. aprila, već 1908. kada je Austro-Ugarska izvršila aneksiju BIH. „Tada se čulo “dajte nam puške“, i bilo je 200.000 ljudi. Ali, neki pametan čovek rekao je da ne treba rat, a to je bio Stojan Novaković i izbegli smo tada rat. Ali nismo izbegli nijedan kasnije. Skupu cenu plaćamo za to i zato nas je danas tako malo, prazna nam je teritorija, i ljudi odlaze. Vreme da im ponudimo drugačiju perspektivu“, poručio je Vučić.

Izrazio je zahvalnost Borelu na rečima ohrabrenja za želju da sačuvamo mir. Takođe se osvrnuo i na jučerašnji izveštaj Evropske komisije koja je konstatovala da je snažan rast Srbije „pogurao“ ekonomiju čitavog regiona. “Naš rast je veći od onog u izveštaju Evropske komisije. Nisu imali još podatke od decembra, a tada nam je rast iznosio 6,7 odsto. To ne može bez mira i stabilnosti”; objasnio je on. Podsetio je da je Srbija po platama prestigla BiH, stigla Crnu Goru i da će preteći sve, ali je to, kaže, zahvaljujući radu i dodajući da je za to potreban mir i sigurnost, a ne mrtvački sanduci. „Ali to ne znači da ćemo da dozvolimo poniženje našeg naroda“, zaključio je Vučić.

DOČEKAO GA DAČIĆ
Žosepa Borela na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. U srdačnom susretu, Dačić je Borelu poželeo dobrodošlicu i uspešne sastanke koje će imati sa najvišim zvaničnicima naše zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Rade Prelić

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 31. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u