Dogovoren sporazum o formiranju vlade u Prištini

Samoopredeljenje i DSK potpisali su sporazum o koalicionoj vladi koju, prema rečima premijerke Brnabić, Srpska lista neće podržati

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) potpisali su danas sporazum o koalicionoj vladi. To su potvrdili na konferenciji za novinare lideri dveju partija Aljbin Kurti i Isa Mustafa.

„Kada nas samo dan deli od sednice Skupštine Kosova na kojoj će se izabrati nova vlada, danas smo se sastali s predsednikom DSK-a Isom Mustafom i složili se da na sutrašnjoj sednici izaberemo novu vladu. Dogovorili smo se i oko podele odgovornosti u okviru nove vlade“, izjavio je Kurti, prenosi RTK.

Kurti je rekao da će vlada imati 15 ministarstava i 33 zamenika ministara. „Postigli smo sporazum, verujem da je on dobar i u interesu neminovnih promena koje će se desiti u našoj zemlji. Ubeđen sam da će ova vlada biti uspešna i ostvariti očekivanja građana“, kazao je Mustafa.

 

Izvor Sputnjik, 02. februar 2020.

 

SRPSKA LISTA NEĆE PODRŽATI FORMIRANjE VLADE NA KOSOVU
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Srpska lista neće podržati formiranje Vlade na Kosovu. „Srpska lista koja je je osvojila 10 od 10 mandata je odlučila da ne podrži formiranje ove Vlade“, rekla je Brnabić nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste. Ona je navela da su Srbi na Kosovu jači nego bilo kada u prošlosti zato što su danas jedinstveni. Brnabić je navela da su ona i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sa predsatvncima Srpske liste razgovarali i o implementaciji programa Srbija 2025. „Mi smo tim projektom opredelili 150 miliona za projekte na Kosovu, za ekonomsko osnaživanje i bolji kvalitet života“, rekla je Brnabić. Ona je navela i da pre ukidanja taksi neće biti ozbiljnijih razgovora sa predstavnicima vlasti Kosova.

Predsednik Srpske liste Rakić Goran Rakić izjavio je da je Srpska lista bila pozvana na samo jedan razgovor povodom formiranja Vlade na Kosovu, ali da je donela odluku da ne podrži tu vladu jer veruje samo Beogradu. „Bili smo pozvani na samo jedan razgovor. Pročitali smo u medijima da je napravljena neka koalicija i odlučili da ne podržimo tu Vladu jer verujemo jedino Beogradu“, rekao je Rakić u Beogradu na pitanje zbog čega su podržali prethodnu Vladu, a ovu ne. Dodao je da su prethodnu Vladu podržali u nadi da će im ta koalicija ispuniti njihove uslove koji se odnose na bolji život i prestanak represije i bezbednosti srpskog naroda na Kosovu. Đurić je u izjavi za medije, nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba na KiM i premijerkom Srbije Anom Brnabić, kazao da je ovakva odluka doneta imajući u vidu činjenicu da su u prethodnom periodu privremene prištinske vlasti na fundamentalan način izneverili poverenje Srba i njihovih predstavnika, ali i gazila prava srpskog naroda.

“Imajući u vidu činjenicu da su u prethodnom periodu privremene institucije u Prištini na fundamentalan način izneverile poverenje srpskog naroda na KiM, da su svojim delovanjem gazila kolektivna ljudska, ekonomska, politička prava Srba na KiM, srpski predstavnici su doneli odluku da ne podrže svojim glasovima formiranje buduće Vlade”, istakao je Đurić. Kako je naveo, istovremeno Srpska lista nastaviće da sprovodi mandat koji je dobila od srpskog naroda na KiM, da predstavlja srpski narod, sa ciljem da se snažno bori na svakom koraku za interes srpskog naroda, da spreči otimanje imovine i naših svetinja. “Iako Srpska lista neće podržati ovu vladu to ne znači da neće razgovarati sa predstvanicima Albanaca na KiM i to sa ciljem zaštite našeg naroda i da se normalizuju odnosi”, kazao je Đurić.

Dodao je da su na današnjem sastanku dogovorili i da će srpski politički predstavnici na KiM sve svoje odluke o učešću u privremenim prištinskim instuticijama donositi uz konsultacije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, Kancelarijom za KiM i Vladom Srbije. Čestitao je političkim predstavnicima Srba na KiM na tome što razgovaraju sa ljudima u Prištini koji ih često tretiraju kao ljude drugog reda, a posebno na tome što isto govore i u Beogradu i u Prištini. Poruka za političke lidere Albanaca jeste da moraju da uvaže izbor srpskog naroda i da demonstriraju svojim delima da “neće da hapse, proteruju”, da neće da sprečavaju ekonomski razvoj Srba. “Tako ćete pokazati da možemo da vam verujemo u budućnosti. Sada vam ne verujemo, ali vam pružamo šansu da nas demantujete da nećete hapsiti, proterivati… Ali, nećemo vam dozvoliti da gazite srpske interese na KiM”, kazao je direktor vladine Kancelarije.

Đurić je kazao da je jedan od zaključaka današnjeg sastanka i taj da će Srbija nastaviti i snažno ubrzati sprovođenje plana “Srbija 2020-2025” na KiM i snažno će nastaviti da podržava ulaganje u srpske sredine u južnoj pokrajini u okviru plana koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić. U okviru tog plana već se realizuje 348 projekata, podsetio je Đurić i dodao da je na današnjem sastanku dogovoreno da podrška i pomoć bude još proširena i iznosiće dodatnih 150 miliona evra. “To konkretno znači što se tiče stambenog zbrinjavanja na KiM u narednih pet godina ćemo moći da se pozabavimo zaokruživanjem procesa pribavljanja krova nad glavom za svako srpsko domaćinstvo na KiM”, kazao je Đurić. Podsetio je da je u prethodne četiri godine realizovano 1.700 novih kuća i stanova i dodao da je u okviru programa planirana izgradnja 4.700 potpuno novih stambenih jedinica.

Program podrazumeva i obnavljanje škola, domova zdravlja, kao i izgradnju puteva, dodao je direktor vladine Kancelarije. “Mislim da je veoma važno da i politički lideri Albanaca shvate da nemaju naspram sebe preostale Srbe na KiM, već jedinstven i složen srpski narod, Srbiju koja je rešena da probleme rešava na miran način, ali da je rešena da bude garant Srbima i njihovom opstanku i ostanku i zato toliko ulažemo. Danas je potvrđeno da je cilj Vlade Srbije i Kancelarije, da institucije Republike Srbije u 2020. godini dođu do svakog srpskog domaćinstva i da se nastavi sa programom i kampanjom obilaska srpskih domaćinstava, koja je započeta od 01. januara. 2020.

“Gradonačelnici srpskih opština na KiM su i Novu godinu i Srpsku Novu godinu i Božić i sve praznike imali obavezu da provedu radno, obilazeći srpske sredine na KiM razgovarajući sa ljudima i izveštavajući nas u Vladi i Kancelariji da bismo zajednički mogli da rešavamo konretne probleme ljudi”, naveo je Đurić. Pojasnio je da se rešavaju konkretni problemi jer je danas, kako kaže, borba za Kosovo i Metohiju borba za opstanak i ostanak svakog našeg čoveka na KiM. “Borba za KiM je danas borba za ostanak svake naše porodice i zato je naša obaveza da razdrmamo i da probudimo naše institucije i da dođu do svakog našeg domaćinstva i do svakog našeg čoveka”, kazao je Đurić.

 

Naslovna fotografija: gazetadita.al

 

Izvor Beta/B92, 02. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u