Američki političari ogorčeni zbog neposlušnosti Gruzije

„U Gruziji im treba druga Ukrajina. Amerika nije naš prijatelj ni partner, Amerika je reditelj koji, pokazujući prstom, daje naredbe”, rekao je profesor Kvaračelija

Proteklog dana je u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, Patriotski savez održao velike demonstracije ispred zgrade američke ambasade. Kako kažu demonstranti, “oni su se obratili vladi Sjedinjenih Država da u Gruziji zaustavi zlonamjerne aktivnosti Nacionalnog demokratskog instituta i Međunarodnog republikanskog instituta”, dvije velike i uticajne organizacije koje djeluju širom svijeta, odnosno tamo gdje im dozvole lokalne vlade.

“Pozivamo na zabranu aktivnosti američkog Nacionalnog demokratskog instituta i Međunarodnog republikanskog instituta u Gruziji kako bi prestali širiti laži. Obavijestićemo američku vladu, kongresmene, senatore i članove Evropskog parlamenta o našim zahtjevima”, naglasila je Irma Inašvili, jedna od vodećih osoba u Patriotskom savezu Gruzije. Ovo nije ništa neobično, obzirom da su Gruzijci ispunili sve što se od njih tražilo na evroatlantskom putu, ali nisu i malo je vjerovatno da će ikada dobiti pozivnicu za EU, posebno ne za NATO. Odluka Sjevernoatlantskog saveza je logična, jer NATO ne želi zemlju koja kaže da je u ratu s Ruskom Federacijom i koja nema riješeno pitanje granica sa susjedima.

Evroatlantske integracije Gruzije koče u Sjedinjenim Državama, gdje je sve jača politička skupina koja je otvoreno neprijateljski nastrojena prema vladajućoj stranci „Gruzijski san“. Kao što je doktor filozofskih nauka, profesor Valerij Kvaračelija izjavio u intervjuu za časopis Gruzija i svijet, glavna stvar koja se Amerikancima ne sviđa je odnos aktuelne gruzijske vlade prema Rusiji. “Njihova je želja da gruzijske vlasti steknu snage da se usredsrede na vojne akcije u odnosima s Rusijom ili barem da koriste militantnu retoriku. U Gruziji im treba druga Ukrajina. Amerika nije naš prijatelj ni partner, Amerika je reditelj koji, pokazujući prstom, daje naredbe”, rekao je profesor Kvaračelija, komentirajući nedavno za Gruzijce „senzacionalno“ pismo grupe američkih kongresmena gruzijskom vodstvu.

Prema Valeriju Kvarašeliji, američki politički krugovi preferiraju da Gruziju vode ljudi “zaraženi antiruskom histerijom i potpuno zasićeni rusofobijom poput Sakašvilija i njegovog čopora, čija bi glavna svrha bila organizacija antiruskih provokacija”. “Ivanišvili je svjestan da je sve dublja konfrontacija s Rusijom danas kobna za Gruziju, jer on, budući da nije beskorisni kosmopolita kao Sakašvili, ne preduzima takve korake i pokušava održati nešto poput ravnoteže između dva čudovišta koja se sudaraju. Rusi, treba napomenuti, prihvataju to s razumijevanjem, ali u Americi postoje sile koje teže zaoštriti ionako izuzetno napete odnose između Rusije i Gruzije. Pisma koja dolaze iz Amerike i o kojima se toliko govori u Gruziji puna su upravo takvog bijesa i gnjeva”, uvjeren je profesor Valerij Kvaračelija.

Štaviše, prema njegovim riječima, tim Ivanišvilija nije ispunio nijedno obećanje koje je dao gruzijskom narodu. Štaviše, posljednjih je godina učinjeno mnogo toga protiv volje većine stanovništva u zemlji, a sve je učinjeno isključivo po američkim direktivama. Reagujući na reakciju novinara da bi nezadovoljstvo Sjedinjenih Država moglo dovesti do neuspjeha u izgradnji luke Anaklia, stručnjak je primijetio da stvari ne stoje baš tako. “Luka Anakli je bila Sakašvilijeva ideja i u početku je sve bilo jasno. Zapravo to i nije trebala biti luka, već američka vojna baza. To je bio plan. Saakašvili je američku vojnu bazu nazvao kodnim imenom „Lazika“. Crnomorska luka trebala je postati sastavni dio ove baza. To je bio plan. Već sam rekao da je Ivanišvili počeo voditi politiku određenog manevra između Rusije i Sjedinjenih Država. Mislim da je rezultat takve politike problem koji je danas nastao oko izgradnje luke Anakli. Ako Ivanišvili luku izgradi s američkim ulaganjima, tada neće moći manevrisati s Rusijom. To je razlog zbog kojeg je, zbog stvarnih ili do sada neozbiljnih razloga, gradnja morala biti zaustavljena”, rekao je stručnjak.

Prema profesoru Kvaračeliji, napetost oko Gruzije nastala je zbog sukoba interesa dviju ogromnih sila. „Svi interesi strana dobro se razumiju. Sjedinjene Države poboljšavaju svoj geopolitički položaj i zatvaraju krug oko Rusije, a Rusija brani svoje strateške interese i brani vlastitu državnu bezbednost. Gruzijske vlasti ne znaju šta bi trenutno rekle. Nedostaje im snage i volje da kažu Amerikancima da ne guraju nos u unutrašnje poslove Gruzije. U međuvremenu, ne možete očekivati da se išta drugo dogodi, jer je to bezobzirno uplitanje u naše unutrašnje poslove“, naglasio je Valerij Kvaračelija.

Doktor filozofije kritikovao je premijera Georgija Gahariju, koji je nedavno Amerikancima i Evropljanima u Davosu pokušao dokazati da, prema anketama javnog mnijenja, više od 70 odsto gruzijskog stanovništva podržava članstvo Gruzije u NATO paktu. „Gaharija je odlučio prevariti Amerikance pomoću istog broja i socioloških rezultata kojima američki sociolozi dovode u zabludu nas Gruzijce. U međuvremenu, svi znamo da nije sedamdeset, već osamdeset posto našeg stanovništva kojem su se iluzije raspršile i da su alergični na ovaj prokleti NATO. Posljednjih godina su nas toliko pljuvali iz ove organizacije, doživjeli smo toliko poniženja, prijevara i cinizma da je nemoguće razmišljati drugačije”, rekao je profesor Valerij Kvaračelija.
Prema njegovim riječima, gruzijski narod trebao bi napraviti dva velika koraka. Prvo, nakon raspada Sovjetskog Saveza, Gruzija nije stekla slobodu, već je samo pala pod uticaj Zapada i postala američka kolonija. Dogodio se i gubitak gruzijskih teritorija, kolaps ekonomije, moralna degradacija i demografska katastrofa, a sve to je sastavni dio američkog plana za Gruziju.

Drugi je problem što nijedna politička organizacija trenutno aktivna u Gruziji, ako sve navedeno direktno ne prizna, ne može sebi kao cilj postaviti odbranu nacionalnih interesa. „Razumijevanjem navedenog, svaki građanin Gruzije bi trebao bi pristupiti procjeni gruzijske političke stvarnosti, sudbine svoje domovine i to na bilo kom izbornom nivou”, rekao je profesor Valerij Kvaračelija.

 

Autor Saša F.

 

Naslovna fotografija: Bigstock

 

Izvor logicno.com, 03. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u