B. Mitrinović: Kako je EU subvencionisala Koza nostru

Različite su procene sume koju je Koza nostra uspela da izvuče iz EU, od nekoliko stotina miliona evra do čak pet milijardi u proteklih desetak godina

Italijanska mafija poslednjih godina više nije morala da pljačka banke i preduzima riskantne „poslove” jer su pronašli način da udobno, iz kafića i bez ikakvog rizika, dođu do velikih suma novca. A put novca vodio ih je pravo u Brisel, u fondove Evropske unije. Različite su procene sume koju je sicilijanska Koza nostra uspela da izvuče iz EU, od nekoliko stotina miliona evra do čak pet milijardi u proteklih desetak godina. Prevara je funkcionisala tako da je bilo sasvim dovoljno da se mafijaški klanovi pojave na tenderima na kojima su zakupljivane hiljade hektara zemlje u javnom vlasništvu.

„Malim farmerima” nije na pamet padalo da se pojave na tim licitacijama, tako da su obično izostajale direktne pretnje. Šef odeljenja policije za finansijske prevare u Mesini Đerardo Mastrodomeniko objasnio je da je sasvim dovoljno da samo prezime onoga ko licitira izazove strah – i onda nema potrebe da se puca.

Italijanska mafija se poslednjih godina usredsredila na reketiranje malih porodičnih poljoprivrednih preduzeća i zemljoposednika kako bi objedinila što više parcela poljoprivrednog zemljišta i dobila subvencije EU. Na primeru sicilijanskog zemljoradnika Injacija di Vinčenca, iz jednog malog gradića u regiji Mesina, briselski portal „Politiko” je opisao kako u stvarnom životu izgleda kada od Koza nostre dobijete ponudu koju ne možete da odbijete. Sve zaista liči na scenario filma „Kum”: Injaciju je 2012. godine ispostavljen neugodan zahtev jednog visokorangiranog člana mafijaškog klana – potrebno je da mu učini uslugu. Đino Bontempo je želeo da iznajmi Injacijevu zemlju i da u ime svoje ćerke traži subvencije EU za poljoprivredu. Di Vinčenco kaže da je to bila ponuda koja se nije mogla odbiti.

Policiji je 2017. godine objasnio da je ispunio zahtev Bontempa znajući da nikada neće videti ni evra iz Brisela.. Snuždeno je rekao: „Kada se neko ponaša kao ovca, pojedu ga vukovi.” Ali, jasno je da Di Vinčenco nije imao kud, niti je bio jedini – svi su na Siciliji već znali da se mafija usredsredila na mala porodična imanja koja je reketirala kako bi iskoristila subvencije EU. Naravno, Koza nostri pritom nije padalo na pamet da se bavi poljoprivredom.

Evropska unija svake godine isplaćuje oko 60 milijardi evra subvencija za poljoprivredu, što je oko 37 odsto njenog celokupnog budžeta, a novac je namenjen podršci u poljoprivredi i stočarstvu. Klanovi su unajmljivali zemljište, recimo, za samo 36 evra po hektaru godišnje, a tražili su subvencije od 800 do 1.300 evra po hektaru. Takva računica im je donosila milione.

Agencija EU za borbu protiv prevara, u godišnjem izveštaju za 2018. godinu, navela je da je tokom 2017. istraživala sumnje u vezi sa prevarama poput sumnjivih prijava za poljoprivredne subvencije EU u Italiji. Slučaj „lažnih farmera” – koji su zahteve za pomoć od EU podnosili pod imenima preminulih osoba, uz lažne dozvole i sa zemljištem koje nije predviđeno za subvencionisanje poljoprivrede u EU – „zatvoren” je polovinom januara, kada su na Siciliji uhapšene 94 osobe. Među uhapšenima su dvojica vođa mafijaških porodica, jedan notar, preduzetnici i javni zvaničnici zaduženi za pristup evropskim fondovima, koji su omogućili da se subvencije dobiju na zemljištu koje pripada javnom parku Nebrodi, brdovitom predelu zaštićene zemlje koja obuhvata 86.000 hektara.

Međutim, ovo nije samo specijalnost italijanske mafije. Mediji su pisali da se gotovo identična situacija događa i u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumuniji. U Češkoj je premijer i milijarder Andrej Babiš, navodno, najpoznatiji primalac EU subvencija. U Bugarskoj su subvencije postale socijalna pomoć za „poljoprivrednu elitu”. Njujork tajms je krajem prošle godine u velikom istraživačkom tekstu objavio da čak 75 odsto ukupnih subvencija u Bugarskoj odlazi u ruke svega stotinu subjekata. Vlasti su prošle godine izvršile pretrese u čitavoj zemlji tokom koji su otkrivene koruptivne veze između vladinih zvaničnika i poljoprivrednih biznismena. Jedan od najvećih proizvođača brašna u ovoj zemlji optužen je za prevaru u vezi sa subvencijama i čeka suđenje.

Vrhovni tužilac u Slovačkoj je postojanje poljoprivredne mafije priznao kada su mali poljoprivrednici prijavili prebijanja i iznude koje trpe kako bi se odrekli zemlje koja dostiže visoku vrednost u dodeli subvencija. Novinar Jan Kucijak je u Slovačkoj ubijen dok je istraživao umešanost italijanske mafije u dodeljivanje subvencija EU na istoku Slovačke. Kako je navedeno u njegovom nezavršenom članku, oni su se infiltrirali u poljoprivrednu industriju, profitirali od subvencija i uspostavili čvrste veze sa moćnim političarima.

 

Autor Biljana Mitrinović

 

Naslovna fotografija: Ludovic Marin/AFP via Getty Images

 

Izvor Politika, 02. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u