Kurti najavio obavezan vojni rok i zahtev za naknadu ratne štete od Beograda

Kurti je rekao da je spreman za dijalog sa Beograd, ali, istakao je, uz širi politički konsenzus. Najavio je uvođenje „obaveznog služenja vojnog roka”

Aljbin Kurti predstavio je danas poslanicima kosovske skupštine kandidate za sastav vlade i program njenog rada, i poručio da će, pored ostalog, od Beograda „tražiti odgovornost za počinjene ratne zločine i naknadu ratne štete”. Kurti je rekao da je spreman za dijalog sa Beograd, ali, istakao je, uz širi politički konsenzus. Najavio je uvođenje „obaveznog služenja vojnog roka” i donošenje zakona o oduzimanju ilegalno stečene imovine.

„U mom kabinetu će biti 15 ministara, a ne 21 kao ranije. Imaćemo oko 33 zamenika ministara, a ne preko 80 kao ranije. Manje ćemo trošiti na privilegije, a više na projekte”, rekao je Kurti. Vlada će biti, kaže, vlada ekonomskog razvoja, a fokus će joj biti na novim radnim mestima, ali i pravosuđu, odnosno zaustavljanju korupcije. „Danas stojim pred vama nakon 23 godine delovanja u opoziciji. Dobio sam vaš glas da okončam svoju političku karijeru u opoziciji. Oni koji su me voleli kao opoziciju moraju me voleti i kada budem u vlasti”, rekao je Kurti, prenela je prištinska Koha.

Kazao je da će sarađivati sa međunarondim partnerima. Inače, po izlasku za govornicu poslanica DSK, koalicionog partnera Samoopredeljenja, Ganimete Musljiju izašla je i okačila Kurtiju značku u obliku kosovske zastave. Kabinet, koji je predstavio danas u parlamentu mandatar Aljbin Kurti, ima 15 ministarstava, od kojih su dva predviđena za Srpsku listu – za zajednice i povratak, na čijem čelu će biti Dalibor Jevtić i ministarstvo za razvoj, kojim će rukovoditi Ivan Milojević. Jevtić je i u prethodnoj vladi bio na istoj poziciji, dok je Milivojević bio direktor Kancelarije za zajednice. Kurtijev kabinet će imati dva potpredsednika vlade i 33 zamenika ministara. Zamenici premijera su, prema predlogu, Avdulah Hoti iz DSK i Haki Abazi iz Pokreta Samoopredeljenje.

Kurti je predložio Antona Kunija za, kako prenosi prištinski Ekspres, ministra odbrane, Ljumira Abdidžikua za ministra infastrukture, Besiana Mustafu za ministra poljoprivrede, Hikmetu Bajraimi za ministra prosvete, Agima Veljijua za ministra unutašnjih poslova, Vljoru Dumoši za ministarku kulture, omladine i sporta, prenosi Tanjug. Glauk Konjufca će biti ministar spoljnih poslova, Albulena Hadžiju ministar pravde, Lojaljan Bisljimi ministar finansija, Rozeta Hajdari ministar ekonomije, Arben Vitia ministar zravlja, Bljerim Reka ministar evropskih integracija i Emilija Redžepi ministar uprave.

 

Izvor Politika, 03. februar 2020.

 

REAKCIJA VULINA
Ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarisao je najavu lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija da će podneti tužbu protiv Srbije za genocid. Vulin je rekao da bi to bilo isto kao „kada bi ustaše tužile logoraše iz Jasenovca“. On je u izjavi za Večernje novosti podsetio da je samo od dolaska međunarodne zajednice na KiM ubijeno više od hiljadu Srba i da za to niko nije odgovarao, a proterano je više od 200 000.

„Ni pokušaj stvaranja vojske ni tužba za genocid neće proći bez odgovora Srbije. Nisu Šiptari formirali vojsku Kosova uz prećutni pristanak NATO da bi učestvovali u mirovnim operacijama. Vojska se pravi da bi ratovala, a Šiptari neće napasti ni Albaniju ni Crnu Goru ni Severnu Makedoniju. Vojska Kosova je ozbiljna pretnja miru na Balkanu“, rekao je Vulin.

On je podsetio da je Kurti na čelo takozvanog ministarstva odbrane postavio osuđenog ratnog zločinca i da sada hoće da u „vojsku šiptarskih terorista natera i Srbe koji žive na KiM. „Nije to prvi put, i ustaše su srpsku decu oblačile u ustaške uniforme“, dodao je Vulin.

 

Naslovna fotografija: VISAR KRYEZIU/THE ASSOCIATED PRESS

 

Izvor Tanjug/B92, 03. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u