Francuski poslanik u EP: Srbi u CG žive u strahu, zakon je provokacija bez presedana

Poslanik Tijeri Marijani je donošenje Zakona o slobodi veroispovesti i to bez ikakvog uključivanja Crkve u kompletan proces, nazvao provokacijom bez presedana

Više od 600.000 Srba u zemlji živi u stalnom strahu usled radikalne diskriminacije. Sveštenici se prebijaju, novinari zatvaraju, a situacija je sve gora i gora do te mjere da su posmatrači sa strane ozbiljno zabrinuti, riječi su koje je francuski poslanik u Evropskom parlamentu, Tijeri Marijani, uputio Evropskoj komisiji, dodajući da je pokušaj otimanja crkvene imovine postupak bez presedana u zemlji u kojoj je, kako je istakao, poštovanje prava radikalno narušeno.

Marijani je naglasio da je ovo vrijeme kada se Evropska unija sve više fokusira na Balkan, ali da je poštovanje prava u regionu veoma nestabilno, a kao primjer najveće nestabilnosti naglasio je pokušaj crnogorskih vlasti da otme imovinu SPC od pravoslavnih vjernika.

On je donošenje ovakvog zakona i to bez ikakvog uključivanja crkve u kompletan proces, nazvao provokacijom bez presedana. – Poslednji primjer ogleda se u stalnim pokušajima države Crne Gore da se poziva na nacionalni interes u nastojanju da otme imovinu velikog broja crkava, uključujući i one koje pripadaju pravoslavnim Srbima. Ono što je provokacija bez presedana jeste da zakon od 27. decembra 2019. godine određuje da svi hramovi sagrađeni prije 1918. godine pređu u vlasništvo države; a da o tome Crkva nije ni konsultovana, poručio je Francuz Evropskoj komisiji.

Poslanik je istakao kako je Crna Gora prodata stranim centrima moći od svoje nezavisnosti 2006. godine i da danas više od 600.000 Srba živi u stalnom strahu od ogromne diskriminacije. – Od svog razdvajanja od Srbije 2006. godine, Crna Gora je rastrzana između stranih uticaja i sponzora. Više od 600.000 Srba u zemlji živi u stalnom strahu od sve radikalne diskriminacije, objasnio je.

Podsjetio je da je 2. januara 2020. održan protest ispred crnogorske ambasade u Beogradu, a predsjednik Vučić nedavno je otkazao planiranu posjetu Podgorici. Marijani smatra da EU nije predvidjela ogromne tenzije i ističe da ih nije spomenula kada je 7. oktobra 2019. godine s Crnom Gorom potpisan Frontek sporazum, što je, kako je naglasio, prilika koja se često koristi kao izgovor za komentarisanje političke situacije zemlje u pitanju. – Sveštenici se prebijaju, novinari zatvaraju, a situacija je sve gora i gora do te mjere da su posmatrači sa strane ozbiljno zabrinuti. Da li će EU braniti vjersku slobodu u Crnoj Gori, uputio je Marijani pitanje jednom od najvažnijih tijela Evropske unije.

 

Naslovna fotografija: WITT/SIPA

 

Izvor IN4S, 04. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u