Izaslanstvo Episkopskog saveta SPC u CG u poseti Vašingtonu

U razgovoru sa predstavnicima četiri različita ogranka Stejt departmenta razmatrani su trenutna situacija i stanje osnovnih ljudskih prava u Crnoj Gori

U ponedjeljak 3. februara 2020.g. izaslanstvo Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, njegovo preosveštenstvo episkop dioklijski, g. Metodije, i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, arhijerejski namjesnik hercegnovski, imali su sastanak sa zvaničnicima Stejt departmenta u Vašingtonu. U neobično dugačkom i plodnom razgovoru sa predstavnicima četiri različita ogranka Stejt departmenta razmatrani su trenutna situacija i stanje osnovnih ljudskih prava u Crnoj Gori – poštovanje vjerskih sloboda, prava na posjedovanje imovine, prava na okupljanje i prava slobodnog govora, kao i primjeri vjerske, jezičke i nacionalne diskriminacije u toj zemlji.

Izaslanici Episkopskog savjeta Srpske Pravoslaven Crkve u Crnoj Gori upozorili su da novousvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti države Crne Gore, koji do današnjeg dana izaziva masovne mirne proteste, pravoslavnih vjernika, i srpske i crnogorske nacionalnosti, ali i građana drugih vjeroispovijesti, korjenito i nedopustivo zadire u slobodu vjeroispovijesti, posebno u kolektivnom aspektu. Najproblematičnije odredbe zakona su one koje je Vlada proglasila za „politička pitanja“. To su pitanja nove evidencije i registracije crkava i vjerskih zajednica i konfiskacije njihove imovine – sakralnih objekata i zemljišta koje im vjekovima zakonito pripada. Za tu potrebu, Vlada je uvela i neprihvatljivu retroaktivnu primjenu prava koja je i samim Ustavom Crne Gore zabranjena.

U razgovoru sa američkom stranom konstatovano je da je sporni crnogorski zakon usvojen bez sveobuhvatnog, institucionalnog i prema javnosti otvorenog dijaloga, ne samo protivno preporukama Venecijanske komisije nego i izričitom stavu visokog ambasadora SAD za vjerske slobode, g. Sema Braunbeka, iskazanom prilikom njegove posjete Crnoj Gori 15. novembra 2019.g. Naši predstavnici su takođe ukazali da se iz analize ovog Zakona jasno vidi da najznačajnije preporuke Venecijanske komisije od 24. juna 2019.g. ili nijesu usvojene ili su minimizovane do besmisla, i da takođe ni veoma važne i obavezujuće preporuke OEBS/ODHIR iz Smjernica iz 2004. i 2014. godine uopšte nijesu uvršćene u tekst zakona. Po njihovim riječima, obiluje pravnim normama koje su u suprotnosti sa Ustavom i članom 9 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Osim toga, nijedan predlog pravne prirode, koji je Episkopski savjet dao, nije bio usvojen.

Izaslanici Episkopskog savjeta istakli su, najzad, da je sporni zakon u funkciji diskriminacije prvenstveno naše Crkve kao najmnogoljudnije (o tome su više puta govorili i najviši predstavnici Vlade i Skupštine Crne Gore), jer uvodi pravni partikularizam, pravnu likvidaciju stečenog i sudski potvrđenog pravnog subjektiviteta naše Crkve i konfiskaciju crkvene sakralne i ostale nepokretne imovine u ad hoc diskriminatornom postupku. Izaslanstvo Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori nastavlja svoju posjetu glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, gdje će i narednih dana imati sastanke sa američkim državnim zvaničnicima.

 

Naslovna fotografija: ALASTAIR PIKE/AFP/Getty Images

 

Izvor mitropolija.com, 04. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u