M. Zdravković: Da li je Lukašenko izabrao Janukovičev put?

Pompeo je nedavno bio u poseti Minsku i tom prilikom je rekao da bi SAD Belorusiji mogle da obezbede potrebnu količinu nafte. Ta namera je „prepoznatljiva“

Obilazak američkog državnog sekretara Majka Pompea postsovjetskom prostoru je završen. Šef Stejt departmenta posetio je Ukrajinu, Belorusiju, Kazahstan i Uzbekistan. Poseta nije imala dnevni red. U Vašingtonu je odlučeno da se nastavi novi kurs u zoni strateških interesa Rusije uz pomoć američkih investicija u regionu, revitalizujući politički dijalog i saradnju.

Visoki američki zvaničnici nisu došli u Kijev od početka skandala koji je izbio u vezi sa navodnim pritiskom Donalda Trampa na ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog. Uprkos skandalu koji je izbio, Pompeo je u Kijevu srdačno dočekan. Predsednik Vladimir Zelenski uveravao je da su „SAD bile, jesu i bi će ključni saveznik Ukrajine u zaštiti njenog suvereniteta“. Iz ukrajinske prestonice Majk Pompeo otišao je u Minsk. Ovo je bila prva poseta šefa američke diplomatije Belorusiji od početka devedesetih. Namera SAD-a da Belorusiji obezbedi potrebnu količinu nafte je „prepoznatljiva“. Ovo je uporediva situacija sa „podizanjem odnosa sa SAD na novi nivo“ bivšeg šefa Ukrajine Viktora Janukoviča (sada izbeglice u Rostovu na Donu).

Da krenemo hronološki. Ranije je u Minsku održan sastanak američkog državnog sekretara i predsednika Belorusije, nakon čega je američki predstavnik rekao da bi Sjedinjene Države mogle da isporuče Belorusiji 100 odsto potrebne nafte. Treba istaći da ovo nije novi, originalni scenario koji su Amerikanci izmislili za Belorusiju i njenog dugogodišnjeg lidera.

Prepoznatljivo je da su svojevremeno „ doveli na novi nivo“ (bivšeg predsednika Ukrajine Viktora) Janukoviča u Ukrajini. Tada su lideri iz Vašingtona prepoznali privredni, ekonomski i društveni potencijal Ukrajine. Ranije u Minsku Pompeo se sastao sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom i ministrom spoljnih poslova Vladimirom Makejem. Strane su razgovarale o mnogim temama. Posebno je američki državni sekretar skrenuo pažnju na činjenicu da je Belorusija napredovala u pogledu ljudskih prava i uspostavljanja demokratije u zemlji (jedini slučaj u Evropi i svetu da opozicija u parlamentu nema ni jednog predstavnika). Istovremeno, napomenuo je da Sjedinjene Države ,u zavisnosti od daljeg napretka ljudskih prava i sloboda, razmatraju ukidanje sankcija Bjelorusiji.

Tokom ovih pregovora, strane su takođe pokrenule pitanje isporuke američke nafte u Belorusiju, što trenutno zvuči prilično akutno za ovu državu. Pompeo je rekao da bi njegova zemlja mogla u potpunosti da zadovolji potrebe Belorusije. „Sjedinjene Države žele da pomognu Belorusiji da stvori svoju suverenu državu. Naši proizvođači energije spremni su da vam obezbede potrebnu naftu i to po konkurentnim cenama“, rekao je državni sekretar podsećajući da su Sjedinjene Države najveći proizvođač energije na svetu.

Rusija je dvosmisleno reagovala na ovaj sastanak. Neki zvaničnici iz Moske su primetili da Lukašenko možda želi da uspostavi odnose sa Sjedinjenim Državama. Glavna stvar nije na štetu odnosa sa Rusijom. Naravno, Belorusija traži ugodnije, relaksiranije uslove u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama. A Sjedinjene Države, sa svoje strane, žude za novim kanalima prisustva u Belorusiji. Ali sami pregovori nam ne dozvoljavaju da razgovaramo o nekoj vrsti preokreta. A zamena ruskih goriva (nafte, gasa, uranijuma…) teško je moguća u potpunosti.

Sa druge strane, moglo se čuti da da je ovaj sastanak manipulacija, pa čak i ucenjivanje Rusije. Na ovaj način Belorusija pokazuje da može imati i druge saveznike osim Rusije. Što su problematičniji odnosi između Rusije i Belorusije, svejedno, iz kojih razloga, veća je želja Sjedinjenih Američkih Država da to iskoriste i veća želja da se neko vreme i u Belorusiji igra na nju, pokazujući Moskvi da se svetlost ne konvergira ka njoj. Ipak, kako bi se odnosi između Belorusije i Sjedinjenih Država poboljšali, mnogo toga mora da se dogodi pre svega u Sjedinjenim Državama, da to zaista žele Amerikanci, menjali bi odnos prema Rusiji, a ne njenim satelitima.

Kako god, ne vidi se ništa tragično u činjenici da ta zemlja pokušava da uspostavi dijalog. Belorusija treba da normalizuje odnose ne samo sa SAD-om, već i sa Zapadom, kao i sa svetom u celini. Američke sankcije i dalje se primenjuju protiv nekih visokih beloruskih zvaničnika, uključujući predsednika Aleksandra Lukašenka. Uvedeni su 2006. godine, nakon izbora za predsednika države. Tada su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija optužile beloruske vlasti da podrivaju demokratske institucije i krše ljudska prava“, a tadašnji američki lider Džordž Buš nazvao je Lukašenka poslednjim diktatorom Evrope.

Ali kada su u pitanju ove igre oko nafte, to je čak i smešno. Pompeo, koji nije trgovac naftom, i Lukašenko, koga jedino zanimaju ozbiljniji preferencijali u trgovini, jer od toga direktno zavisi njegova vlast. Trenutno je Belorusija primorana da traži alternativne opcije za kupovinu nafte iz raznih zemalja, budući da je njen glavni dobavljač, Rusija, prekinula isporuke početkom godine. Za to vreme, strane se nisu mogle dogovarati o ceni nafte, po kojoj će Belorusija i dalje kupovati rusko gorivo.

Ranije je Lukašenko naredio da se nađe alternativa ruskoj nafti i imenovao opcije kao što su obrnute isporuke kroz Poljsku, baltičke zemlje, pa čak i Ukrajinu. Beloruski lider veruje da je Rusija precenila cenu nafte, iako Moskva insistira na tome da nudi robu po standardnoj ceni. Uslovi Minska za Moskvu nisu korisni. Beloruski predstavnici žele da nabave naftu od Rusije po prošlogodišnjim uslovima. Takve isporuke biće najmanje 1,6 milijardi dolara jeftinije sa godišnjim obimom od 24 miliona tona.

Ipak, Belorusija pokušava da reši to pitanje na različite načine. Ranije je uvezla naftu (oko 80 hiljada tona) iz Norveške. U bliskoj budućnosti biće pregovora sa Kazahstanom. Američki državni sekretar je dodao da Vašington razume dugogodišnje odnose između Moskve i Minska. Pompeo je potvrdio da će SAD u bliskoj budućnosti imenovati ambasadora u Belorusiji. Vašington je zabrinut stanjem ljudskih prava u Belorusiji, ali očekuje progres na tom planu. Lukašenko je zahvalio državnom sekretaru SAD što je rizikovao da dođe u Minsk i vidi tu državu nakon dugog perioda nerazumevanja između Belorusije i SAD. Sličnost sa naivnim Janukovičem i napaćenom Ukrajinom je vrlo velika.

 

Autor Miloš Zdravković

 

Naslovna fotografija: Reuters/Kevin Lamarque/Pool

 

Izvor Iskra, 04. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u