EU usvojila novu metodologiju proširenja

Varhelji je na samom početku predstavljanja nove metodologije rekao da osnovni cilj EU ostaje nepromenjenjen – proširenje Unije na Zapadni Balkan

Evropska komisija (EK) usvojila je danas novu metodologiju proširenja EU koja se odnosi na zemlje Zapadnog Balkana, a Srbija i Crna Gora će moći da biraju da li će nastaviti pregovore sa EU po njoj, ili će ipak nastaviti po starom sistemu. Preciznije, ukoliko se ove dve zemlje slože, rad na poglavljima bi mogao da se organizuje oko oblasti, i to sve uz dogovor sa ove dve zemlje i poštovanje postojećih pregovaračkih okvira.

To je danas, između ostalog, rekao komesar za proširenje Oliver Varhelji, nakon što je EK usvojila ovaj dokument. On je na samom početku predstavljanja nove metodologije rekao da osnovni cilj Evropske unije ostaje nepromenjenjen – proširenje Unije na Zapadni Balkan.

– Srbija, kao zemlja koja već pregovara sa EU, ima mogućnost, ako tako odluči, da se priključi novoj metodologiji. Ne mogu se nametati nova pravila zemljama koje su već u procesu. Ali, uzmite na primer ekonomski sektor i činjenicu da zemlje koje idu brže u ekomoskim reforma mogu sada da brže počnu i završe taj klaster, što će biti povezano sa dodatnim investicijama kao podsticajem – objasnio je on.

PRIORITET JE VLADAVINA PRAVA
Ono što je istakao kao najvažniju stvar jeste vladavina prava sa kojom će, kako je naveo, pristupanje EU i početi i završiti se. Pojasnio je i da je nova metodologija predvidela novu podelu, odnosno da će poglavlja biti grupisana po, kako je rekao, „klasterima“, što bi trebalo da doprinese dinamičnijem procesu pregovora i pristupanja. Kako je pojasnio, raditi po „klasterima“ nije loše, jer bi u praksi moglo da se desi da se više poglavlja otvore odjednom, odnosno sva koja pripadaju tom korupusu.

On je izneo „ponudu“ EU da se poregovori u okviru određenog klastera mogu završti i za godinu dana, ukoliko je zemlja kandidat spremna za primenu reformi u određenim oblastima. – Redosled otvaranja klastera ostaje odluka zemalja u procesu pridruživanja. Jedini zahtev EU jeste da se pregovori otvore i zatvore klasterom koji se odnosi na vladavinu prava – pojasnio je on.

IZBEĆI IZNENAĐENjA
Nova metodologija predviđa i značajniji angažman zemalja članica u monitoringu napretka kandidata. Time bi se, navodi evropski komesar, izbegla „iznenađenja“ kada se neke zemlje članice nisu slagale sa procenama Komsije oko ispunjenosti uslova za napredak u pristupnim pregovorima. – Eksperti zemalja članica sa ekspertima evropske komisije ići će na teren da procenjuju napredak – naveo je on.

Kao što je i ranije najavljivano, a to je Komisija i usvojila, predviđena je neka vrsta nagrade i kazne za zemlje kandidate, u odnosu na to kako budu ispunjavale uslove i sprovodile reforme koje se od njih traže. – Mora biti jasno da se može ići unazad ukoliko zemlje na zadovoljavajući način ne sprovode reforme. Suspenzija fondova je jedan od načina sankcionisanja, kao i ponovno otvaranje pregovora u poglavljima koja su već zatvorena ili suspendovanje pregovora – objašanjava Varhelji.

DA SE TAČNO ZNA ŠTA SE TRAŽI I ŠTA ĆE SE DOBITI
On naglašava da za Komisju i zemlje članice prosperitet i stabilnost Zapadnog Balkana ostaju „vrhunski prioritet“. – Potrebne su nam trajne i primenjive reforme u regionu, a EU jasno mora da kaže šta traži od zemalja u procesu i da tačno kaže šta će one dobiti za svoje napore – istakao je on, dodavši da je usvojeni predlog metodologije prvi od tri elementa „obnovljne strategije za Zapadni Balkan“.

– Nakon metotodologije, uslediće pokretanje pregovora sa Severnom Makedonijiom i Albanijom, a zatim i Plan za ekonomske investicije u regionu – zaključuje komesar Varhelji.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Francisco Seco

 

Izvor Tanjug/Blic, 05. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u