Preminuo Dragoljub Žarković

Preminuo je Dragoljub Žarković, osnivač nedeljnika Vreme i njegov glavni urednik od 1991. godine

Istaknuti novinar i urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković preminuo je u 70. godini, posle kraće i teške bolesti, saopštila je redakcija nedeljnika Vreme.

Dragoljub Žarković, osnivač je Vremena i njegov glavni urednik od 1991. godine. Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama Politika (1974-1987) i Borba (1987-1990). Bio je radijski komentator „Slobodne Evrope“ (1993-1998), sarađivao je sa WDR (Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi ( italijanska Republika, austrijski Standard…). Usavršavao se u SAD kao gost Udruženja američkih urednika. Bio je autor je više televizijskih emisija i projekata. Kasnije tokom karijere bio je stalni je kolumnista dnevnog lista Politika i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta.

Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija. Godine 2016. objavio je Naprednu knjigu sa podnaslovom Godine uspona Aleksandra Vučića.

„Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija Vremena Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet“, navela je redakcija Vremena. Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće objavljeno naknadno.

 

Izvor Vreme/N1, 05. februar 2020.

 

REAGOVANjA NA SMRT ŽARKOVIĆA
Povodom smrti glavnog urednika Vremena Dragoljuba Žarkovića, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je saučešće njegovoj porodici, kolegama, prijateljima i poštovaocima. Vukosavljević je istakao da je Žarković kao novinar bio hrabar bez jarosti, kritičan bez jetkosti, iskren bez zlobe, „želeo je i uspevao da bude glas razuma u horovima nerazumnih, poštovali su ga i politički i ideološki neistomišljenici“.

„Ostaće upamćen kao analitičar, novinar i urednik britkog pera, velike erudicije i postojanog karaktera. Više nego dovoljno za jedan časno pređen profesionalni i životni put“, konstatovao je Vukosavljević.

ĐILAS: JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH NOVINARA
Predsednik Stranke Slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je saučešće porodici preminulog novinara Dragoljuba Žarkovića i nedeljniku Vreme.

„Bio je jedan od najvećih srpskih novinara, osnivač i urednik Vremena„, rekao je Đilas. „Svima nama koji smo ga poznavali ovo je jako teško palo“, rekao je Đilas.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor FoNet/N1, 05. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u