Reagovala britanska ambasada, policija će obezbeđivati litije u CG

Uprava policije Crne Gore jutros je saopštila da će nastaviti sa obezbjeđivanjem litija u skladu sa zakonom

Ambasadorka Velike Britanije u Podgorici Alison Kemp komentarisala je najavu crnogorske Uprave policije da neće više obezbjeđivati litije.

„Cijenim to što crkva ostaje privržena mirnoj prirodi protesta. Prepoznajem i napore policije u obezbjeđivanju litija do danas, a čujem da to više neće činiti. Svaka država je dužna da osigura bezbjednost svojih građana i da zaštiti njihova osnovna prava. Crna Gora ima potrebu da nađe ravnotežu između rada policije na obezbjeđivanju javne sigurnosti, sa jedne strane, i zaštite osnovnih sloboda, uključujući slobodu izražavanja i okupljanja, sa druge“, izjavila je Kempova za RTCG.

Komentarišući Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ona je kazala da je najbolji način da se strane uključe u inkluzivni dijalog. Podsjetimo, ambasadroka Ujedinjenog Kraljevstva je svoj stav o tome da je policija dužna da osigura bezbjednost građana saopštila kasno sinoć. Uprava policije Crne Gore jutros je saopštila da će nastaviti sa obezbjeđivanjem litija u skladu sa zakonom.

 

Autor Nebojša Popović

 

Izvor Sputnjik, 06. februar 2020.

 

POLICIJA: NASTAVIĆEMO SA OBEZBEĐIVANjEM LITIJA
Crnogorska policija je saopštila da će obezbeđivati samo okupljanja prijavljena u skladu sa zakonom. Policija Crne Gore je saopštila da je juče doneta odluka da se ne obezbeđuju litije jer, kako navode, Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhije Srpske pravoslavne crkve nisu prijavljivale javna okupljanja u skladu sa zakonom.

„Takođe, kako je saopšteno da crkvene strukture ne mogu kontrolisati okupljanje građana, ali i na osnovu konkretnih saznanja koja smo dobijali sa terena, zaključak starješina je bio logičan i saopšteni stavovi su u duhu obaveza propisanih procedura“, navodi se u saopštenju policije. Ističu da su sigurnost države i bezbednost građana zajednički interes, kao i ostvarivanje demokratskih prava svakog pojedinca.

„Cijeneći navedene okolnosti Uprava policije će u skladu sa zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbjeđivanjem litija uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora“, zaključuje se u saopštenju. Iz saopštenja, međutim, nije jasno da li policija obezbeđivanje litija uslovljava prijavljivanjem skupova. Mitropolija crnogorsko-primorska juče je saopštila da je zatražila hitan sastanak sa direktorom crnogorske policije Veselinom Veljovićem zbog najave da policija neće obezbeđivati litije.

 

Naslovna fotografija: Boris Musić/mitropolija.com

 

Izvor RTS, 06. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u