Vijesti: Vlada CG će odložiti primenu zakona; Marković: Nema suspenzije

Vijesti su najpre prenele da je Duško Marković saopštio da je Vlada spremna da privremeno odloži primenu Zakona o slobodi veroispovesti, da bi on potom to demantovao

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao je navodno da mu je premijer Duško Marković saopštio da je Vlada spremna da privremeno odloži primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Više izvora Vijestima je potvrdilo da je Varhelji tu poruku prenio na sastanku sa crnogorskom opozicijom. Marković je navodno ponudio da se primjena Zakona odloži do odluke Ustavnog suda, a u slučaju da bude odbijena inicijativa Mitropolije crnogorsko-primorske, do odluke Suda u Strazburu.

Vijestima je nezvanično iz Vlade objašnjeno da je to logičan potez, jer je zakon leks specijalis i da je vrlo važna ustavnost zakona. Potom je isti izvor objasnio da je odlaganje u opciji samo do odluke Ustavnog suda, a da postoji pravo žalbe Evropskom sudu. Drugi izvor iz Vlade, međutim, navodi da tema razgovora premijera sa Mitropolijom treba da bude temeljni ugovor sa crkvom. Vijesti još uvijek nisu dobile odgovor na pitanja koja su zvanično uputile Vladi.

 

Autori Srđan Kosović i Biljana Matijašević

 

Izvor Vijesti, 07. februar 2020.

 

MARKOVIĆ: NEMA SUSPENZIJE ZAKONA, VEĆ RAZGOVOR O SVIM PITANjIMA
Crnogorski premijer Duško Marković rekao je da će o svim pitanjima razgovarati sa Mitropolijom crnogorsko primorskom, pa i o pokretanju inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti.

„Nema suspenzije Zakona, već razgovor o svim pitanjima, pa i mogućnosti Mitropolije crnogorsko primorske da pokrenu ocjenu ustavnosti Zakona. Sljedeće nedjelje će biti ponuđeni i termini za početak razgovora“, rekao je Duško Marković za Vijesti.

Više izvora Vijesti nezvanično je navelo da je evropski komesar Oliver Varhelji preneo poruku crnogorskog premijera o spremnosti Vlade da se do odluke Ustavnog suda odloži primena Zakona.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Vijesti/RTS, 07. februar 2020.

Pratite nas na YouTube-u