Politika: Protesti u CG i neizvesno odlaganje primene zakona

Varhelji je nakon sastanka sa Markovićem saopštio je da su vrlo zainteresovani za aktuelnu situaciju u Crnoj Gori

Ionako napetu atmosferu, koja je u Crnoj Gori na sceni od usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, juče je dodatno podgrejala vest o tome kako je vlada navodno spremna da odloži njegovu primenu, što su prve objavile podgoričke Vijesti. Kako je preneo Tanjug, za isti medij, samo nekoliko sati kasnije, premijer Duško Marković je izjavio: „Nema suspenzije zakona, već razgovor o svim pitanjima, pa i mogućnosti Mitropolije crnogorsko-primorske da pokrene ocenu ustavnosti zakona.”

Podgorički dnevnik se pozvao na nezvanična saznanja da je evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji opoziciji navodno preneo da mu je Marković rekao da je vlada spremna da se primena Zakona o slobodi veroispovesti odloži do odluke Ustavnog suda, odnosno Suda u Strazburu. Sličnu ocenu susreta komesara EU i crnogorske opozicije dao je za naš list i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, inače poslanik Demokratskog fronta.

„Komesar Varhelji nam je saopštio da je u konkretnom slučaju ’crkva odvojena od države i samo kanonsko pravo odlučuje šta je pravoslavna crkva, a šta ne’. ’Zato država ne može osnivati pravoslavnu crkvu već samo prihvatiti onaj subjekt koji je crkva. Samo pravoslavna crkva može da traži autokefalnost, a ne nikakva država niti kakva partija.’ Ova poruka komesara, da na ovom prostoru ne postoji druge osim Srpske pravoslavne crkve, jasna je. Zato Zakon o slobodi veroispovesti mora biti stavljen van snage i treba da otpočne dijalog crkve i vlade u vezi s donošenjem novog zakona”, rekao je Mandić.

Varhelji je nakon sastanka sa Markovićem saopštio je da su vrlo zainteresovani za aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, ističući da će jedino dijalog doprineti mirnom rešavanju problema. „Razgovarali smo i o Zakonu o slobodi veroispovesti, susrešću se i sa mitropolitom, važno je da znate da vas svet posmatra i da je svet zainteresovan za dijalog i za mirno rešavanje tog pitanja”, rekao je Varhelji nakon razgovora sa crnogorskim premijerom u Vili „Gorica” u Podgorici.

Kako je saopšteno iz vlade, Marković je evropskom komesaru kazao da se „Crna Gora suočava i s agresivnom kampanjom dezinformacija u medijima”. „Zakon o slobodi veroispovesti je donet u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i prateći standarde EU”, rekao je Marković. Bar je za sada rešen nesporazum između Uprave policije (UP) i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), nakon sastanka na kom su dogovorili zajedničke obaveze i odgovornosti povodom održavanja litija u Crnoj Gori. Uprava policije će obezbeđivati sve skupove prijavljene u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i utvrđenim procedurama.

„Predstavnicima MCP predočen je stav UP da policija ubuduće ne može obezbeđivati kretanja građana duž magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva zbog bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Ovo se ne odnosi na definisane i prijavljene trase gradskih litija”, saopšteno je iz UP.

U više crnogorskih gradova u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti i preksinoć je više desetina hiljada građana učestvovalo je litijama i molebanima. I pored oštrih poruka koje su ličile i na pretnju od strane vrha crnogorske vlasti upućene građanima koji se u mirnim i dostojanstvenim šetnjama protive naumu vladajuće Demokratske partije socijalista da im se oduzmu hramovi, vernike nije omela ni hladna noć, vetar, u severnim delovima i oluje sa temperaturama i do minus 15, da s krstom i ikonama uzvikuju: „Ne damo svetinje!”

U Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici održan je moleban za odbranu svetinja, a kasnije je na gradskim ulicama održana litija sa krstom Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Na desetine hiljada građana okupilo se ispred hrama Hristovog vaskrsenja. Njima se obratio mitropolit Amfilohije, koji je upravo doputovao sa Svete Gore. Poručio je da su sve zemaljske vlasti prolazne i da je jedina prava pobeda – pobeda božje pravde. „Ako tu pobedu oni ne dožive, džabe im sva vlast”, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski. Narod je preksinoć iz skoro svih krajeva Crne Gore sa krstom i ikonama ispred sebe ponovo poslao poruku režimu i svetu da neće odustati od borbe za obaranje diskriminatorskog, antipravoslavnog i „nakaradnog Zakona o slobodi veroispovesti”, koji je usvojen krajem decembra prošle godine.

Nikšićki moleban predvodio je arhimandrit zagrebačko-ljubljanski Danilo uz lokalno sveštenstvo i monaštvo, a desetine hiljada građana oduševili su „pešaci heroji” – petorica momaka i jedna devojka koji su u rasvit, pre pet sati, krenuli peške iz manastira Bijele kod Šavnika i prešli put od šezdesetak kilometara. Reč je o Jovani Knežević, Milanu Roćenoviću, Željku Janjuševiću, Petru Božoviću, Radu Kneževiću i Jovanu Vukoviću. Molebni i litije u savršenom redu i molitvenoj tišini okupile su hiljade vernika na ulicama Bijelog Polja, Plužina, Bara, Kotora, Herceg Novog, Žabljaka, Mojkovac i u Beranama.

 

Autor Novica Đurić

 

Naslovna fotografija: Boris Musić/mitropolija.com

 

Izvor Politika, 08. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u