Usvojen zakon o spuštanju izbornog praga na tri odsto

Prihvaćen je i predlog poslanice DS Gordane Čomić da na izbornim listama ubuduće bude najmanje 40 odsto žena

Cenzus na predstojećim prolećnim izborima biće umesto dosadašnjih pet, tri odsto, a žene će na lokalnim i republičkim listama biti zastupljene 40 odsto, odlučila je danas Skupština Srbije. Poslanici su izglasali izmene i dopune zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je podnela poslanička grupa Srpske napredne stranke (SNS), a kojima se, između ostalog predviđa smanjenje cenzusa. Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Aleksandar Martinović rekao je u načelnoj raspravi da je vladajuća stranka smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto predložila da bi više stranaka bilo zastupljeno i da bi se dodatno osnažila uloga parlamenta u političkom životu.

Parlamentarci su izglasali i izmene i dopune zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je podnela poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić, a koje predviđaju zastupljenost žena od 40 odsto na izbornim listama, prenosi Tanjug. Skupštinski odbor je ranije danas usvojio amandman poslanice SNS Marije Obradović kojim se precizira bolja pozicija za žene na izbornim listama.

Njenim amandmanom je precizirano da „među svakih pet kandidata po redosledu na listi (prvih pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja) mora biti najmanje po dva kandidata pripadnika onog pola koji je manje zastupljen na listi”. Odbor je ranije usvojio i amandman predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića kojim se definiše da RIK može, a ne mora, da traži potvrdu odnosno mišljenje nacionalnog saveta da li je neka stranka – stranka nacionalne manjine.

Takođe je usvojen amandman poslanika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) koji kaže da političke stranke i koalicije nacionalnih manjina mogu da učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika, rezultati izbornih lista stranaka manjina uvećavaju za 35 odsto.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Politika, 08. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u