Portret bez rama: Gojko Perović

Mnogi njegovi citati opravdavaju poruke mladih koji su na jednoj društvenoj mreži napisali: „Gospod zbori, otac Gojko samo usta otvara.”

U Crnoj Gori niko više ne pita ko je. Dovoljno je reći Gojko Perović i zna se da je to protojerej stavrofor, rektor cetinjske Bogoslovije, sveštenik koji je ušao u srca vernika, nečujno „banuo” u sve, a ne samo pravoslavne domove i u većini njih ostao. A čovek ne može biti u „tuđem” domu ako ga nema u svom. A Gojku i supruzi Bog je napunio kuću čeljadima, oko ognjišta greje se pet sinova. Njegov drugi dom Bogoslovija udomila je i školuje pedesetak bogoslova.

Naizgled tih, s dušom dečaka, pravičan i uvek spreman da razume probleme svojih bogoslova, profesor Perović ne popušta kada se meri znanje đaka. Negde se i čulo da je on „strogi profa”, ali neizmerno nežan otac. Tokom molebana u Cetinjskom manastiru, posle molitve kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog, poručio je braći Crnogorcima da treba zajedno da lože jedan badnjak – ljubavi i pomirenja, a onda je zaplakao. Iskrene suze oca Gojka postale su simbol crnogorskih raskola i deoba.

Rektor cetinjske Bogoslovije nije „uvezeni“ sveštenik kako ih imenuje crnogorska vlast, za šta su dobili odgovor od njega: „Ja sam Crnogorac, poreklom iz Katunske nahije, nisam član nijedne partije. Svi moji za koje znam su rođeni usred Crne Gore, moji preci nisu razdvajali Srpstvo od Crnogorstva.” Ne uzmiče ni pred kim, polemiše, raspravlja, a nedavno je i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića pitao: „Šta to ima agresivno u vezi sa svetosavljem u Crnoj Gori? Šta je to čime svetosavlje poništava crnogorski verski i nacionalni identitet – ako nije upravo nasilje koje se vrši nad samim Svetim Savom? Možemo li se ’osloboditi’ njegovoga imena i spomena, a da posle toga budemo i nalik onima koji su nas rodili i koji su Crnu Goru stvorili.”

Na odgovor Đukanovića čekao je mesecima a onda mu je, umesto njega, poslao zakon kojim će „urazumiti sveštenstvo SPC da ništa njima ne pripada već državi Crnoj Gori” i da je „netačna teza da je crkva stvorila državu, jer je ona postojala pre nje”. Perović je ponovo presavio tabak i napisao njemu „i mnogo kritikovanoj vlasti”: „Nismo mi na crkvenim saborima odlučili da osnujemo partiju ili formiramo vladu, nego ste vi na partijskim kongresima proglasili ’obnavljanje crkve’ i doneli zakon koji nam, ovakav kakav je, ne treba.”

Rođen 1972. godine na peni od mora u Kotoru, odrastao u Herceg Novom, školovao se u Beogradu i profesuru započeo na Cetinju gde sada živi. Kada čovek ima šta da kaže onda nije neskromno i ovaj tekst uramiti rečenicama koje je u raznim povodima izgovorio rektor cetinjske Bogoslovije:

„Braća smo. Malo nas ima da bismo se delili.”

„Ko digne ruku na brata svoga, ili pokuša da baci kamen – taj neka se ne nada ničemu dobrome.”

„Mi se bunimo da ova država bude bolja i jača, sa ovim zakonima, pa da i mi u njoj živimo kao pravi ljudi, a ako smo ljudi onda možemo biti i Crnogorci i Srbi i ko kako oseća da jeste. Jer nema nama molitve bez njih, niti ima njima Crne Gore bez nas.”

„Ako je čovek srećan sa onim što ima i ako ne gleda šta je drugi dobio, nego ako ono svoje razrađuje, onda Bog na to ume da doda.”

„Mi sveštenici treba stalno da razmišljamo da li svakodnevno živimo ono što propovedamo.”

„Nećemo se šaliti s našom državom. Šetamo slobodno, s molitvom u duši i s Crnom Gorom u srcima.”

Navedeni citati opravdavaju poruke mladih koji su na jednoj društvenoj mreži napisali: „Gospod zbori, otac Gojko samo usta otvara.”

 

Autor Novica Đurić

 

Naslovna fotografija: eparhijavaljevska.rs

 

Izvor Politika, 09. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u