Crna Gora zabranila „Ćirilicu“ i druge emisije na Hepiju i Pinku

Kako se navodi, razlog za ovu odluku su programi u kojima se promoviše mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti

Zbog navodnog govora mržnje crnogorski Savet Agencije za elektronske medije odlučio je da na tri meseca ograniči reemitovanje pojedinih programskih sadržaja koji se emituju u okviru televizijskih programa „TV Hepi” i „TV Pink M” iz Srbije. Kako se navodi u saopštenju SAEM razlog za ovu odluku su programi u kojima se promoviše mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

„Ceneći da se radi o pitanju od javnog interesa, čija zaštita zahteva sprovođenja mera kojima će se suzbiti sporno izražavanje, SAEM je zaključio da je opravdano da se, na period od tri meseca, ograniči reemitovanje „Dobro jutro Srbijo”, „Ćirilica” i „Posle ručka” na televiziji „TV Hepi”, „Novo jutro” na televiziji „TV Pink M”. Iz SAEM navode da je Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama propisano da svi programski prilozi, u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja, treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smeju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, kao i da ne smeju sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vere ili nacionalnosti.

„Imajući u vidu da se radi o kršenju standarda, na čije poštovanje su se obavezale i Crna Gora i Srbija, SAEM je zaključio da se navedenim programskim sadržajima podstiče na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti”, stoji u saopštenju. Pri tome je, navode, korišćeno pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvređivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta, prenosi Tanjug.

Navode i da učestalim emitovanjem, posebno naglašenim u periodu od kraja decembra 2019, (od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti 27. decembra), različitih formi i žanrova, emiteri su „pokazali nameru da se spornim sadržajima utiče ne samo na osećanja i emocije osoba prema kojima su ovi neprihvatljivi sadržaji usmereni, već i da izazove reakciju prema njima, uključujući one koje mogu imati za posledicu (cilj) izazivanje ili podržavanje nasilja”.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 10. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u