Oficirima Vojske Srbije zabranjen ulazak u CG sa uniformama

Skandal se desio uoči Vulinovog puta u Rovca kod Kolašina, gde je ministar odbrane Srbije danas položio venac kod spomenika Pavlu Bulatoviću

Crnogorske vlasti nisu dozvolili našoj vojnoj delegaciji, na čijem je čelu ministar Aleksandar Vulin, da u tu državu uđu sa srpskim uniformama! Ovaj neviđen skandal desio se uoči Vulinovog puta u Rovca kod Kolašina, gde bi prvi čovek resora odbrane Srbije danas trebalo da položi venac kod spomenika Pavlu Bulatoviću, saveznom ministru odbrane SR Jugoslavije koji je ubijen pre 20 godina u atentatu u Beogradu. Takođe, previđeno je da Vulin prisustvuje i liturgiji u manastiru Kostrikovača.

Kako Novosti saznaju, crnogorske vlasti su u ponedeljak posle podne najpre izdali dozvolu delegaciji Ministrastva odbrane koja je podrazumevala da oni u Kolašin mogu da dođu u uniformama. Međutim, tokom večeri pozvali su našeg ambasadora u Podgorici Vladimira Božovića na hitan sastanak saopštivši mu da dozvola za uniforma – više ne važi?! Tako se režim Mila Đukanovića stavio rame uz rame sa zvaničnim Zagrebom koji je u septembru zabranio ulazak našim oficirima i podoficirima, koji su želeli da odaju počast ubijenim Srbima, Romima i Jevrejima u Jasenovcu, a sve pod izgovorom da nisu imali valjane dozvole.

Ispostavilo se da su glavna smetnja za ulazak na hrvatsku teritoriju bile srpske uniforme, koje su bile u prtljagu naše delegacije. A, Hrvati nisu pristali da ih puste ni kada su naši oficiri predložili da nastave put bez svečane vojne odeće. Paradoksalno, ovakve „mere“, koje su postale specijalitet režiam u Crnoj Gori i Hrvatskoj, nisu primenjivane 7. maja 2017, kada je Vulin sa delegacijom posetio Mauthauzen. On se tada poklonio ispred spomen-ploče srpskim žrtvama ovog zloglasnog logora, a pored su stajali mirno naši pitomci u srpskim uniformama.

 

Izvor Večernje novosti, 11. februar 2020.

 

VULIN: REKLI DA JE ODLUKA MINISTARSTVA KULTURE
– Sve što se desi u Hrvatskoj, pre ili kasnije se desi i u Crnoj Gori. Tako su i u Hrvatskoj zabranjivali našim kadetima da dođu u uniformama, da odaju poštu jasenovačkim žrtvama, evo tako smo dočekali da je i u Crnoj Gori srpska uniforma, izgleda, pretnja, i srpska uniforma ne sme da se vidi. Nisam siguran da neka druga vojska u Crnu Goru ne bi mogla da uđe u uniformama da ne bi mogla da se pojavi ovde, ali izgleda, kad je srpska, onda je ona problem i sve što je srpsko, uvek je probem – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja je danas položila venac i prisustvovala pomenu u Rovcima kod Kolašina u Crnoj Gori kod spomenika Pavlu Bulatoviću, saveznom ministru odbrane SR Jugoslavije koji je ubijen pre 20 godina u atentatu u Beogradu.

– Mi smo tražili od nadležnog ministarstva Crne Gore da da odgovarajuću dozvolu našoj delegaciji ,tražili smo to još u petak, a u ponedeljak, negde oko 14.30 nam je rečeno da je sve u redu i da će biti onako kako smo tražili, a onda su negde oko 21.30 pozvali našeg ambasadora da mu kažu da sve može, ali da baš, uniforma ne može. I na pitanje našeg ambasadora zašto, dali su odgovor da tako kaže Ministarstvo kulture. Evo, drago mi je da smo saznali zašta služi Ministarstvo kulture u Crnoj Gori i saznali smo da je, izgleda, sve što je srpsko ovde problem – da zabranjuje srpsku uniformu – naglasio je ministar Vulin.

Verujem, dodao je ministar Vulin, da su se nadali da zbog toga delegacija neće doći i odustati od puta i da su se ponadali da na današnji dan ministar odbrane Srbije, sa delegacijom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije neće biti na ovom mestu.

– Mi smo hteli da dođemo, da budemo sa srpskim narodom, da podsetimo na našeg ubijenog prijatelja i našeg ubijenog sunarodnika Pavla Bulatovića i zato smo došli. A samo da znate, ovde se nalazi i general Milovanović, pukovnik Mimović, pukovnik Ranković i pukovnik Zogović i možete ih obući kako hoćete, to su srpski generali i srpski pukovnici, to su srpski oficiri. Tako da, ako je bilo do toga da ne dođemo – mi smo došli i doći ćemo uvek da budemo sa svojim narodom. Žao mi je što je srpska uniforma toliko strašna u Crnoj Gori i što ne treba da bude ovde. Od Hrvatske sam to i očekivao, ali nisam očekivao da tako nešto bude u Crnoj Gori, ali sve što se desi u Hrvatskoj, desi se na kraju i u Crnoj Gori i žao mi je što crnogorska vlast nije bila malo originalnija, nego je morala da utima savet od Hrvata – zaključio je ministar Vulin.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Večernje novosti, 11. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u