Ruski komunisti podržali unošenje Boga u tekst Ustava

Iako su Zjuganovljeva uverenja daleko od marksističkih i tradicionalne linije komunizma, njegove saradnike iz Dume ova odluka nije iznenadila

Ruska Komunistička partija podržala je predlog o uključivanju Boga u tekst Ustava, na taj način praveći otklon od „religije kao opijuma za mase“. Komunistička partija je prešla dalek put od Oktobarske revolucije, propagiranja državnog ateizma, pa sve do aktuelnog predsednika partije Genadija Zjuganova, koji smatra da komunizam svoje korene nalazi u hrišćanstvu. Bez sumnje bi se Vladimir Lenjin prevrtao u grobu na ove vesti, navodi Raša tudej.

„Pronašao sam krilaticu komunizma dok sam proučavao Bibliju – onaj ko ne radi, ne jede, na mnoge načine moralni kôd hrišćanstva odgovara onom u komunizmu“. Iako su Zjuganovljeva uverenja daleko od marksističkih i tradicionalne linije komunizma, njegove saradnike iz Dume ova odluka nije iznenadila. Ovo nije prvi put da se on poziva na religiju, s obzirom na to da je jednom prilikom okarakterisao Isusa Hrista kao prvog komunistu na svetu. Potvrde o tome da li će Bog biti stavljen u tekst Ustava i dalje nema. Radne grupe obrađuju predloge, a nacionalo glasanje održaće se 22. aprila 2020. godine, na 150. godišnjicu od rođenja Lenjina.

 

Naslovna fotografija: AGN «Moskva»

 

Izvor B92, 12. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u