Sve duža lista stranaka koje izlaze na izbore, oglasio se i Vuk Jeremić

Sudeći po „prijavama” koje stižu, zbirna izborna lista 26. aprila mogla bi da bude i duža nego ona pre četiri godine

Možda posle predstojećih izbora u parlamentu neće biti stranke koja će se primarno baviti radničkim pravima, ali postoji mogućnost da uđe organizacija kojoj su na srcu posebno prava životinja. Socijaldemokratska unija, naime, koja bi, po ideji svog člana Jove Bakića, mogla da bude preimenovana u Radničku partiju, saopštila je da ipak neće izaći na parlamentarne izbore, dok je pokret „Levijatan Srbija”, poznat po nekonvencionalnim metodama zaštite životinja, juče objavio da izlazi na parlamentarne i lokalne izbore u 15–20 opština, s idejom zaštite „svih ugroženih kategorija”. „Počeli smo od životinja i došli do dece i žena”, rekao je Pavle Bihali, predsednik „Levijatana”. SDU će, opet, u saradnji s lokalnim odborima, nastaviti da ispituje „postoje li povoljne okolnosti da se uzme učešće u lokalnim i pokrajinskim izborima”.

Ovo je, inače, samo mali prilog potencijalno „najšarenijoj” izbornoj slici koju bismo mogli da imamo u poslednjih nekoliko izbornih trka, čak i uprkos najavljenom bojkotu dela opozicije. Sudeći po „prijavama” koje stižu, zbirna izborna lista 26. aprila mogla bi da bude i duža nego ona pre četiri godine, kada je na parlamentarnim izborima učestvovalo 20 izbornih lista (na izborima 2014. bilo ih je 19, a 2012. prijavljeno je 18 izbornih lista). Cenzus od tri odsto ovog puta je pravi „mamac” za sve one koji se (još) ne vide u istraživanjima javnog mnjenja ili ne dobijaju više od jednog, dva ili tri procenta. A pritom ne nastupaju kao stranke nacionalnih manjina.

Posle dužeg iščekivanja na konačnu odluku, izvesno je da na izbore izlazi pokret „Metla 2020”, u kome su pored DSS-a, Grupa za prosperitet Srbije, Udruženje starosedelaca iz Kraljeva, Tim za život, ali i pojedinci poput Novice Antića, predsednika Vojnog sindikata Srbije. Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije, objavio je nedavno da će LDP izaći na izbore u okviru pokreta „Zvono a ne stranke”, u kome je i pokret „Glas” Nikole Samardžića, pa koalicija Tolerancija, koja okuplja grupu manjinskih stranaka, niz udruženja, kao i mladi lideri poput Aleksandra Simurdića, Ivana Đurića, Naima Beširija.

Izbornu listu, kako se očekuje, prijaviće i Srpska desnica Miše Vacića, a čeka se da konačno „prelomi” i donese odluku o izlasku na izbore i Nova stranka Zorana Živkovića. Na čekanju je, ali s velikim šansama za pozitivnu odluku, organizacija „Srbija 21”. Oko 70 predstavnika različitih grupa građana iz cele Srbije, nekadašnji funkcioneri DS-a, LDP-a, URS-a, SDS-a poručili su u nedelju, na okruglom stolu u Beogradu, da su spremni da se bore i izađu na lokalne izbore, a moguće je da takva odluka bude doneta i za parlamentarne.

Posle propalih pregovora, ili nesporazuma, s Milanom Stamatovićem i njegovom Zdravom Srbijom, u januaru je Aleksandar Šapić saopštio da će njegov Srpski patriotski savez (SPAS) izaći samostalno na parlamentarne izbore. I ta odluka je konačna, rekao je Šapić, koji je predstavio neke poznate ličnosti koje će se naći na listi SPAS-a, među kojima su novinar Ratko Dmitrović, bivša narodna poslanica Marina Raguš, nekadašnji dverjani Vladan Glišić i Radovan Tvrdišić.

Na izbornu crtu staje i Narodni blok, koji čine Nova Srbija Velje Ilića i Slobodari Miroslava Parovića. Kako saopštavaju, Narodni blok će inicirati razgovore „sa svim pravim opozicionim političkim organizacijama koje su najavile izlazak na izbore i predložiće im tehničku saradnju u izbornom procesu”. „Naš predlog je da se formira jedna velika opoziciona izborna lista koja će se od lokalnog do republičkog nivoa suprotstaviti planiranom političkom inženjeringu”, kažu Ilić i Parović, objašnjavajući da će se tako na čistac isterati „svi oni koje je Vučićev režim organizovao kako bi pravili gužvu na izborima i time pomogli cementiranju bolesne političke situacije u Srbiji”.

Na izbore će da izađu i monarhisti, uz obećanje Žike Gojkovića, lidera Pokreta obnove Kraljevine Srbije, da će u sledećem skupštinskom sazivu moći da se formira poslanička grupa koja će se boriti za povratak ustavne parlamentarne monarhije. Juče je posetio patrijarha Irineja, koji je, kaže Gojković, blagoslovio rad POKS-a. „Podrška srpskog patrijarha ideji obnove kraljevine dolazi u pravo vreme. Izbori će pokazati koliko je naših građana za suštinske promene u našoj otadžbini, a to jedino može biti promena oblika vladavine i državnog uređenja”, ističe Gojković.

Uz radikale koji tradicionalno izlaze sami na izbore, zatim sve one koji će se nađi na listi naprednjaka i socijalista, kao i brojne izborne liste nacionalnih manjina, izgleda da mogućnost da u Narodnoj skupštini bude više poslaničkih grupa nego ikada do sada samo raste. Ipak, konkurencija, pogotovo na desnici, kako se trenutno čini, mogla bi da učini da i tri procenta budu – nepremostiva.

STAMENKOVSKI: IMAMO JAKE MEĐUNARODNE KONTAKTE
I Srpska stranka Zavetnici, upisana u Registar političkih stranaka u avgustu prošle godine, izlazi na izbore po svoj prilici samostalno. Podsetivši da su odluku o izlasku na izbore objavili još u oktobru, predsednik Zavetnika Stefan Stamenkovski kaže za Politiku da očekuje dobar rezultat jer imaju veliku podršku građana i dobru organizaciju, a pritom su, kako navodi, autentični i bez prave konkurencije na političkoj sceni u ovom trenutku. „Zalažemo se za državne i nacionalne interese, ali ne bežimo od odgovora na sva pitanja, od mikro do makro politike. Imamo jake međunarodne kontakte i kao nosioci ideje suverenizma imamo dobre odnose sa suverenističkim organizacijama u EU, poput Lige Matea Salvinija i austrijskog SPO-a, ali smo i jedina vanparlamentarna stranka koja sarađuje s Jedinstvenom Rusijom”, ističe Stamenkovski.Antrfile

MACURA: OTVORENI ZA SVE KOJI VIDE SRBIJU NA ZAPADU
Nedavno je ozvaničena koalicija Evropski blok, koju čine Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum, Slobodno Pančevo i Vojvođanski front. A u okviru Vojvođanskog fronta deluju Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Liberalno demokratski pokret Vojvodine, Zajedno za Vojvodinu, Crnogorska partija, Rumunska partija, Forum V21. Tatjana Macura, narodna poslanica i kopredsednica SMS-a, kaže za Politiku da Evropski blok izlazi na parlamentarne izbore u ovom formatu, ali je otvoren za sve opozicione stranke i pokrete koji vide Srbiju na Zapadu. „Na ostalim nivoima otvoreni smo i za grupe građana koje dele naše vrednosti”, dodaje ona.

Na pitanje koga vide kao konkurenciju (s obzirom na ideološku i političku orijentaciju) i kakav rezultat očekuju, ističe da se ne obaziru previše na druge. „Volimo razlike koje postoje jer su one dobre za politički život, ali ćemo građanima pre svega predočavati prednosti naših politika, a ne šta drugi znaju ili ne znaju. U zavisti od toga koliko budemo uspešni u okupljanju svih koji imaju Srbiju na Zapadu kao viziju za koju se vredi založiti, i naš će rezultat biti veći ili manji. U svakom slučaju, nemamo dileme da će naša koalicija bez problema ući u Narodnu skupštinu”, kaže Macura.

 

Autor Biljana Baković

 

Izvor Politika, 12. februar 2020.

 

ĐORĐE VUKADINOVIĆ IZLAZI NA IZBORE
Poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović izjavio je danas da će izaći na izbore jer, kako je rekao, aktuelnoj vlasti ne treba prepustiti institucije u naredne četiri godine. Vukadinović nije precizirao sa kim će izaći, ali je naveo da bi to trebalo da bude „nadstranačka politička opcija u kojoj bi bili ugledni pojedinci i otvorena prema političkim ličnostima koji se nisu mnogo ukaljali, a koja bi mogla da ostvari dvocifreni rezultat”.

On je upitao kako je moguće da se čekalo nekoliko meseci da bi se postavilo pitanje da li bojkot važi samo za republičke ili i za lokalne izbore, i ko je koga izdao, a ko izneverio Sporazum sa narodom. „Da je upola energije utrošeno na argumentovanu kritiku vlasti, možda bi opozicija stajala bolje i mogla da razmišlja o dve opozicione liste”, rekao je Vukadinović novinarima u Skupštini Srbije, prenosi Tanjug.

Dodao je da će odluke skupštine ili vlade, bez obzira da li neko bojkotuje ili ne, važiti i „da će nas pogađati po džepu, srcu ili po glavi”, navodeći da će naredna skupština kako god se završili izbori imati legitimitet. „Sve drugo je obmana javnosti. Svesna ili nesvesna, možda puste želje ili neki drugi planovi. Samo nemojte pričati kako neće imati legitimitet, jer legitimitet daju građani izlaskom na izbore, a oni će izaći iz raznih razloga”, ocenio je Vukadinović.

On je poručio da je dobro da opozicija u skupštini makar svedoči o tome šta se zbiva. „Imali smo 2016. godine manifestaciju uspešnog nastupa opozicije kada se ujedinila da bi sprečila neku vrstu izborne krađe, ali zašto se nije nastavilo tim putem, to je drugo pitanje”, rekao je Vukadinović.

 

Izvor Politika, 12. februar 2020.

 

JEREMIĆ: NEPRIHVATLjIVO UČEŠĆE PAUNOVIĆA I ZELENOVIĆA NA IZBORIMA
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je za njega i Narodnu stranku neprijatno iznenađenje vest o mogućnosti da čelnici Šapca i Paraćina Nebojša Zelenović i Saša Paunović izađu na predstojeće lokalne izbore, i naveo da se izbori ne mogu bojkotovati „do pola”.

Predsednik Srbije i SNS bi mogao da proceni da je bolje da SNS izgubi u Šapcu, kako bi pobeda Zajedno za Srbiju bila dokaz da su oni koji su ih bojkotovali napravili kardinalnu grešku, tumači Jeremić, preneo je Tanjug. On je rekao da je Zelenoviću i Dušanu Petroviću, koji su obavestili SZS da razmišljaju o izlasku izbore, preneo da je za Narodnu stranku to neprihvatljivo i da se izbori ne mogu bojkotovati do pola, niti se može pretvarati da negde postoje uslovi za slobodne izbore. Ostalo je još desetak dana da se „prijatelji iz Šapca” opredele da li će ili neće na izbore, rekao je Jeremić i dodao da bi u slučaju izlaska na izbore morali da se povuku iz jedinstvenog opozicionog fronta.

 

Naslovna fotografija: Tanjug

 

Izvor Politika, 12. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u