Pompeo pisao Kurtiju, tražio ukidanje taksi

„Ukidanje tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biće važno zbog vraćanja strana za pregovarački sto. Nadamo se i očekujemo da ćete ovo učiniti prioritetom“

Američki državni sekretar Majkl Pompeo poslao je pismo novoizabranom premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju u kojem mu je čestitao na funkciji, ali ujedno i jasno stavio do znanja da bi ukidanje taksi na robu iz Srbije trebalo da bude prioritet nove kosovske vlade.

„Ukidanje tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biće važno zbog vraćanja strana za pregovarački sto. Nadamo se i očekujemo da ćete ovo učiniti prioritetom i iskoristiti zamah izgrađen pismima namere za uspostavljanje vazdušnih i železničkih veza između Prištine i Beograda“, napisao je Pompeo Kurtiju, objavio je Blic. Pritisak na Kurtija se nastavlja, a posle specijalnog izaslanika predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i Pompeo je poručio Kosovu da takse nisu prihvatljive.

Blic je preneo Pompeovo pismo u celosti: „Čestitam narodu Kosova na uspešnim i demokratskim izborima. Pozdravljamo formiranje nove vlade na Kosovu i radujemo se zajedničkom radu na unapređivanju zajedničkih ciljeva koji se tiču ekonomskog rasta, vladavine zakona i normalizacije odnosa sa Srbijom.

Pozdravljamo vašu posvećenost borbi protiv korupcije, jer vi želite da podržite aspiracije građana Kosova, uključujući njihovu želju za većom transparentnošću i ekonomskim rastom. Sada je vreme za realizaciju sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom, usredsređene na međusobno priznavanje, što je od suštinske važnosti za punu međunarodnu integraciju Kosova. Sjedinjene Države će vam dati podršku u ovom procesu. Ukidanje tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biće važno zbog vraćanja strana za pregovarački sto. Nadamo se i očekujemo da ćete ovo učiniti prioritetom i iskoristiti zamah izgrađen pismima namere za uspostavljanje vazdušnih i železničkih veza između Prištine i Beograda. Radujemo se što ćemo blisko sarađivati sa vašom novom vladom kako bismo osigurali da multietničko i demokratsko Kosovo i dalje napreduje.“

 

Naslovna fotografija: ADEM ALTAN/AFP via Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 13. februar 2020.

Pratite nas na YouTube-u