Srbija konačno definisala srpski kulturni prostor

Strategija definiše srpsko kulturno jezgro i srpski kulturni prostor koji ne podrazumeva samo teritoriju Srbije, već i prostor na kome je srpski narod tokom istorije ostavio tragove

Vlada Srbije usvojila je danas Strategiju razvoja kulture do 2029. godine sa Akcionim planom, a Ministarstvo kulture ocenjuje da je reč o osnovu za razvoj kulture i velikom iskoSraku u normiranju te oblasti u Srbiji. Srbija, inače nikad ranije nije imala takav strateški dokument, a ovim koji je predložen uređuje se ciljeve i prioriteti u razvoju kulture. Strategijom se takođe planski i sistematski reguliše javni interes u oblasti kulture i određuju strateški prioriteti razvoja kulture u navedenom desetogodišnjem periodu.

Strategija definiše srpsko kulturno jezgro i srpski kulturni prostor koji ne podrazumeva samo teritoriju države Srbije, već i prostor na kome je srpski narod tokom istorije ostavio tragove materijalne i nematerijalne kulturne baštine i samim tim se srpski kulturni prostor preklapa sa drugim prostorima. Akcioni plan, kao sastavni deo Strategije, predviđa način ostvarivanja postavljenih, jasnih ciljeva, koji obuhvataju: promišljenu zakonodavnu aktivnost i odgovornu kadrovsku politiku, opredeljenost za zaštitu i negovanje nacionalne kulture, zaštitu kulturnih prava nacionalnih manjina i drugih osetljivih društvenih grupa i unapređenje uzajamnog razumevanja.

Takođe, Akcioni plan podrazumeva široku dostupnost kulture i ravnopravno učešće u kulturnom životu, što podrazumeva razvoj kulturnih potreba građana, posebno dece i mladih, naročito putem medija zaštitu i vrednovanje kulturnog nasleđa kao neobnovljive i jedinstvene zaostavštine. Takođe, to podrazumeva podsticanje i promovisanje umetničkog stvaralaštva kao slobodnog izraza ljudskog duha, kao i aktivno učešće u međunarodnoj kulturnoj razmeni i doprinošenje ugledu zemlje u svetu, te savremene modele finansiranja i shvatanje kulture i kao značajnog privrednog potencijala, prenosi Tanjug. Ministarstvo kulture i informisanja očekuje da će Strategija u najskorijem roku biti usvojena i u Skupštini Srbije.

 

Naslovna fotografija: Katarina Steljić/Novi standard

 

Izvor Politika, 13. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u