Vučić u Minhenu: Pozdravljam Karpentera

„Pozdravljam gospodina Karpentera. Voleo bih da sam od njega čuo da li Srbi, kojih ima skoro 30 odsto u Crnoj Gori, imaju ista prava kao Albanci u Makedoniji“

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Minhenu da Beograd sa Prištinom neće razgovarati o statusu sve dok ne budu ukinute takse na robu iz centralne Srbije. „Mi možemo da razgovaramo o stvarima koje su pitanje ekonomskog napretka, nemamo problem sa tim, ali nećemo da razgovaramo o statusu dok se takse ne ukinu. To stoji i čekamo da takse budu ukinute“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara Al džazire u Minhenu, gde učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Vučić je rekao da mu je smešno da uopšte priča o taksama u 21. veku, jer mora da postoji slobodna trgovina, navodeći da očekuje da problem bude rešen. Upitan da li će se sastati sa predstavnicima prištinske administracije, Vučić je podsetio da je Hašim Tači jutros prisustvovao potpisivanju dokumenta o železnici i da je video neke predstavnike njihove delegacije, ali da ne zna da li će Aljbin Kurti po podne doći u Minhen. „Ne znam, to njih morate da pitate. Ja ću biti na sastanku u pet sati“, rekao je Vučić. Upitan šta očekuje od današnjih sastanaka, Vučić je rekao da ne bi trebalo očekivati previše. „Ako možemo malo da spustimo tenzije, to je uvek dobro, a mislim da su ovo konkretni koraci. Mi ćemo brzo da radimo na tome“, rekao je Vučić.

On je rekao da je danas potpisano pismo o namerama o železnici i da je bilo reči o tome da je važno da se posle avio-saobraćaja na kojem se ubrzano radi, otvori i železnička linija koja će povezati Beograd i Prištinu, kao i auto-put o kojem je, podseća, još pre šest godina bilo reči sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Vučić je rekao i da je naša strana uradila sve i da će prvi radovi na ukupnoj deonici kroz centralnu Srbiju krenuti već na jesen. Upitan koliko su važni dogovori i potpisana dokumenta, Vučić je rekao da je uvek bolje kada se razgovara, nego kada dijaloga nema.

„Dobro je sve što nije destabilizacija. Kod nas su sve usijane glave i lako je napasti nekoga i dobijati političke poene kritikom drugog, ja mislim da je važno da se sačuva mir i stabilnost“, ponovio je Vučić. On je naveo da su u Srbiji ekonomski brojevi dobri, da je država imala najveći rast u 2018. i 2019. godini ne samo u regionu, već i u jugoistočnoj Evropi, da se nastavlja niska stopa javnog duga, ali da je potrebno nastaviti i saradnju i otvarati granice. „Samo između nas i BiH i Crne Gore gubimo godišnje najmanje dve milijarde evra samo zato što nam kamioni toliko čekaju na granicama“, rekao je Vučić.

„POZDRAVLjAM KARPENTERA“
Povodom izjave bivšeg zvaničnika Pentagona Majkla Karpentera da Rusija u Crnoj Gori, preko Srpske pravoslavne crkve, štiti svoje interese, Vučić poručuje da bi voleo da je od Karpentera čuo kakva prava imaju Srbi u toj državi. „Pozdravljam gospodina Karpentera. Voleo bih da sam od njega čuo da li Srbi, kojih ima skoro 30 odsto u Crnoj Gori, imaju ista prava kao Albanci u Makedoniji“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je, upitan da prokomentariše to što je Ramuš Haradinaj pretio Aljbinu Kurtiju, ukoliko ovaj ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije, kratko odgovorio: „Šta me briga“. Vučić je izjavio danas da će sutra na sastanku u Beogradu saslušati stavove Milorada Dodika i Željke Cvijanović u vezi sa situacijom u BiH i istakao da će uvek insistirati na očuvanju mira i stabilnosti u toj zemlji. Vučić je u Minhenu, gde je odgovarao na pitanja novinara u pauzi Minhenske bezbednosne konferencije, za Al džaziru rekao da je Dodika i Cvijanovićevu pozvao na sastanak i pre sporne odluke Ustavnog suda u BiH o imovini.

„Sutra ću da saslušam Dodika i Cvijanović da čujem šta misle. Uvek ću da insistiram na očuvanju mira i stabilnosti u BiH, mi poštujemo integritet BiH i integritet Republike Srpske u okviru BiH“, dodao je Vučić. On je naveo da svi zajedno moraju da rade na očuvanju mira i stabilnosti jer je to najvažnije za sve narode.

„NAJBOLjI ODNOSI SA RUSIJOM I KINOM, NASTAVLjAMO EU PUT“
Vučić je poručio u izjavi novinaru ruske televizije u Minhenu, da će Srbija nastaviti da održava najbolje odnose i saradnju sa Rusijom i Kinom, po ugledu na zemlje koje imaju mnogo veću razmenu sa Rusijom od nas, ali da će nastaviti i svoj evropski put. Vučić je u Minhenu, u pauzi Minhenske bezbednosne konferencije, odgovarao na pitanja novinara, a osim predstavnika medijskih kuća iz Srbije i regiona, njegovo izlaganje su pratili i novinari stranih medija.

Novinar ruske televizije pitao je predsednika Srbije da prokomentariše slogan minhenske konferencije „westlessness“, što znači nestanak značaja Zapada, kao i komentare koji su se mogli čuti da je Rusija destabilizirajući faktor. Vučić mu je odgovorio, kako je preneo, isto što i mnogim investitorima sa kojima se sastao, a koji su ga pitali o uticaju Rusije i Kine, te kojima je govorio da njihove zemlje imaju mnogo veću trgovinsku razmenu sa Rusijom, a posebno sa Kinom, od Srbije.

„Vi imate benefite te saradnje za vaš narod, a neki od vas nama ne dozvoljavaju da uradimo isto… Mi ćemo održati najbolje odnose sa Kinom i Rusijom, nastavićemo veoma dobru saradnju, to se neće promeniti, iako svi znaju da smo na evropskom putu“, rekao je Vučić. Ističe da Srbija neće promeniti svoju politiku, koja joj je, kaže, obezbedila i dobre rezultate u ekonomiji i dobro pozicioniranje u svetu.

„To ne govorim samo za rusku televiziju, već i za sve regionalne televizije, vidim ovde i mnoge kamere iz EU zemalja, što me ne zanima. Ovo je srpska politika i mi ćemo je nastaviti“, rekao je Vučić. Predsednik Vučić je nakon što je dao izjavu medijima na svoj zvaničan profil na Instragamu postavio fotografiju na kojoj se vidi veliki broj novinara i napisao: „Veliko interesovanje stranih medija za srpske stavove“.

 

Izvor Tanjug/B92, 14. februar 2020.

 

POTPISANE IZJAVE O NAMERAMA ZA ŽELEZNIČKU VEZU I AUTO-PUT
Predstavnici Beograda i Prištine potpisali su danas u Minhenu izjave o namerama za uspostavljanje železničke veze i autoputa Beograd-Priština, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. „Predsednik Vučić prisustvovao je danas u Minhenu potpisivanju izjave o namerama za uspostavljanje železničkog koridora Beograd-Priština i izjave o nameri za završetak izgradnje autoputa Beograd-Priština“, navodi se na nalogu „buducnostsrbijeav“.

Kako se navodi, Vučić je posle potpisivanja rekao da je „to veoma važno zbog Srba koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi“. Izjave o namerama u ime Srbije potpisao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, u prisustvu Vučića, predsednika Kosova Hašima Tačija, specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela i američkog ambasadora u Beogradu Entonija Godfrija.

Kosovski predsednik Hašim Tači je rekao da je ovaj, kako je on okarakterisao, „sporazum još jedan korak u kosovskim dostignućima u razvoju ekonomije“. Ovo je najbolja poruka da će region imati mir, ekonomski razvoj, napredak, radna mesta što je potrebno ljudima na Kosovu i zapadnom Balkanu, dodao je. „Kosovo veruje u vođstvo predsednika Trampa i administracije da tokom ovog perioda i godine rade na konačnom sporazumu između Kosova i Srbije. To je put koji moramo slediti u budućnosti i ne smemo biti taoci gorke prošlosti naših zemalja i naroda „, rekao je Tači.

Tači je zahvalio administraciji američkog predsednika Donalda Trampa za njihove napore na postizanju konačnog sporazuma između dve države Zapadnog Balkana. „Ambasadore Grenel hvala vam na odličnom radu na ovom sporazumu. To je još jedan novi korak u napretku nakon sporazuma o avio liniji Priština-Beograd, „rekao je Tači. Ambasada SAD u Berlinu objavila je na Tviteru da je Grenel „otvorio Minhensku bezbednosnu konferenciju istorijskim potpisivanjem sporazuma o železnici i auto-putu između Srbije i Kosova, posle prošlomesečnog sporazuma o obnovi direktnih letova između Beograda i Prištine“.

„Aplaudiram Ričardu Grenelu i Donaldu Trampu za viziju i liderstvo u efikasnom omogućavanju funkcionalne normalizacije železničke povezanosti Kosova i Srbije, sad je potrebno veliko finale, uzajamno priznanje, koje je Tramp precizno naglasio u dva pisma“, napisao je na Tviteru bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj. Potpisivanju pisama o namerama su prisustvovali Tači i Vučić, ambasadori SAD u Beogradu i Prištini i posrednik u ovom dijalogu ambasador Ričard Grenel.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Beta/N1, 14. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u