Litiju u Podgorici predvodiće patrijarh Irinej i mitropolit kijevski Onfurije

Prema rečima mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Svetosimeonska litija će biti i nastavak litija za odbranu svetinja

Pored srpskog patrijarha Irineja, na Svetosimeonskoj litiji 29. februara učestvovaće i mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije sa četvoricom episkopa, prenose novine Dan. Prema rečima mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Svetosimeonska litija će biti i nastavak litija za odbranu svetinja.

Amfilohije je u intervjuu za televiziju „Hram“ kazao da je Crkva i dalje na raspeću, ali da je i svedok i nosilac sile Hristovog vaskrsenja, koje svedoči čitavom svetu. Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti Amfilohije je istakao da je potreban propis o odnosu države prema crkvi i verskim zajednicama, ali ne ovakav kakav je donet u Crnoj Gori.

Ukazao je da je vlast u Crnoj Gori nametala svoj stav u vezi s tim propisom i da je, i pored njihovih protesta i amandmana Skupštini Crne Gore, donet zakon koji je u ovom trenutku jedinstven u Evropi. „I u ovim državicama koje su nastale raspadom SFRJ doneti su ovi zakoni. Međutim, to su normalni zakoni. Jedino je u Crnoj Gori donet ovakav zakon. Oni se pozivaju na Venecijansku komisiju, a od nje su uzeli samo jedan mali delić, a ostalo, suštinsko, sve ignorisali, kao i naše primedbe“, rekao je Amfilohije. On je naglasio da je prvi put u istoriji Crne Gore donet propis kojim je predviđeno podržavljenje hramova.

 

Naslovna fotografija: Tanjug

 

Izvor Sputnjik, 16. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u