Šojgu stigao u Beograd, priređen svečani doček

Šojgu je na poziv Vulina došao u Srbiju, u prvu zvaničnu posetu nekoj zemlji otkako je u januaru ponovo izabran za ministra odbrane

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu doputovao je danas u Beograd, gde mu je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin priredio svečani doček. Svečani doček Šojguu priređen je ispred Palate Srbije, uz intoniranje himne Srbije i Rusije i smotru počasne garde, prenosi Beta. Šojgu je na poziv Vulina došao u Srbiju, u prvu zvaničnu posetu nekoj zemlji otkako je u januaru ponovo izabran za ministra odbrane.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su avion u kojem je bio Šojgu po ulasku u vazudušni prostor Srbije dočekala tri lovca MiG 29 Vojske Srbije, koji su ga pratili do sletanja. Dočeku Šojgua na aerodromu „Nikola Tesla” prisustvovali su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predstavnici Ministarstva odbrane Srbije, navodi se u saopštenju.

Posle svečanog dočeka, Vulin i Šojgu su počeli razgovor u četiri oka, a planiran je i njihov sastanak sa delegacijama ministarstava odbrane Srbije i Rusije. Ministarstvo je navelo da je njihov današnji susret deveti od imenovanja Vulina za ministra odbrane. Oni će potom otići do Doma Garde u Topčideru, gde će ruskom ministru biti uručen počasni doktorat Univerziteta odbrane. Šojgu će zatim sa Vulinom položiti vence na spomen obeležje Oslobodiocima Beograda i na spomenik Crvenoarmejcu, a potom i kapsulu u spomen-ploču „Večne vatre”, u spomen borcima Drugog svetskog rata.

Oni će danas posetiti i izložbu „Odbrana 78” u Muzeju Grada Beograda. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin Šojguu na radnom ručku tokom popodneva.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Politika, 17. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u