Kina: SAD su hakerska imperija koja špijunira celi svet

„Činjenice su još jednom pokazale da su SAD najveći državni akter u špijunaži kibernetičkog prostora i da su u svakom smislu hakerska imperija“, rekao je Šuang

Švajcarsko ministarstvo odbrane je 11. februara otkrilo da su američke i njemačke tajne službe decenijama prikupljale povjerljive informacije stranih vlada putem Švajcarske kompanije Crypto AG. Crypto AG je bila Švajcarska kompanija specijalizovana za komunikacije i bezbednost informacija. Tajno je bila u zajedničkom vlasništvu američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i Zapadnonjemačke savezne obavještajne službe (BND) od 1970. do otprilike 1993., a CIA je bila jedini vlasnik do 2018. Čak i Bi-Bi-Si priznaje da je teško umanjiti razmjere ovog skandala, ali iz nekih „čudnih razloga“ ova vijest uopšte nije važna za zapadne medijske kuće. Istina, objavljena je, propraćena s nekoliko komentara i ubrzo pala u zaborav kao da se ništa nije dogodilo.

I sve se saznaje u vrijeme kada SAD vode intenzivnu kampanju protiv Kine i ugovora raznih zemalja koje žele koristiti tehnologije kineske kompanije Huavej, za koju američka uprava tvrdi da je „produžena ruka Komunističke partije Kine i njenih obavještajnih službi“. U vezi s tim pitanjem, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Geng Šuang, okrenuo se protiv Vašingtona zbog sprovođenja organizovanog i neselektivnog “računarskog razbojništva”, kršeći međunarodno pravo i temeljna pravila koja regulišu međunarodne odnose.

Ovo je već drugi skandal međunarodnog obima za koji postoje dokazi da su SAD špijunirale doslovno cijeli svijet. Prvi, računarski program PRISM za elektronsko nadziranje koje vodi američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), a koje je otkrio Edvard Snouden, završio je s malo negodovanja od strane kancelarke Merkel, bivšeg meksičkog predsjednika Njeta i bivše brazilske čelnice Rusev i sve je završilo na tome. Kina je sada jasno poručila da su SAD “hakerska imperija” koja špijunira cijeli svijet.

“Činjenice su još jednom pokazale da su Sjedinjene Države najveći državni akter u špijunaži kibernetičkog prostora i da su u svakom smislu hakerska imperija”, rekao je Geng Šuang tokom svoje konferencije za novinare. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova takođe je optužio Sjedinjene Države da prikupljaju podatke s gotovo pet milijardi poziva dnevno širom svijeta i provjeravaju preko tri miliona kineskih računara.

Kao što smo spomenuli, Vašington je prisluškivao čak i razgovore njemačke kancelarke Angele Merkel više od jedne decenije, na šta je podsjetio i visoki kineski zvaničnik, prije nego što je istakao da je ovo novo otkriće još jednom pokazalo licemjerje Sjedinjenih Država po pitanju kibernetičke bezbednosti. Mnogi kritikuju Kinu zbog pilot projekta nadzora, nazvanog „sistem društvenog kreditiranja“, ali u poređenju sa Sjedinjenim Državama, mora se priznati da su Kinezi u ovom području pravi amateri.

 

Autor Nermin N.

 

Naslovna fotografija: Kyodo

 

Izvor logicno.com, 18. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u