Učiteljica iz Bara dobila uslovni otkaz jer je deci zadala da crtaju trobojku

Rada Višnjić kazala je ranije da nema njene krivice i odgovornosti za to što su deca crtala trobojku, odnosno štrumpfove dok je na poleđini bila naslikana trobojka

Učiteljica barske osnovne škole „Jugoslavija” Rada Višnjić, koja je učenicima na času zadala da crtaju trobojku, kažnjena je uslovnim prestankom radnog odnosa, sa mogućnošću prestanka radnog odnosa, ako u periodu od šest meseci od dana izrečene mere učini težu povredu radne obaveze. Direktorka te obrazovne ustanove Biljana Vukmanović kazala je za RTCG da je postupak utvrđivanja odgovornosti učiteljice sproveden profesionalno i nepristrasno, iako su, kako je kazala, „u proteklih 20 dana bili svedoci brojnih neistina, ali i neprimerenih, proizvoljnih i činjenično neutemeljenih izjava”.

Ona je istakla da je Školski odbor, ali i Savet roditelja škole „Jugoslavija”, u međuvremenu, poslao jasnu poruku „da učionica nije i ne sme da bude mesto za bilo kakvu vrstu političkog delovanja, kao i da je misija svakog prosvetnog radnika da decu obrazuje, vaspitava i prosvećuje, uz uvažavanje ličnosti deteta i poštovanje različitosti”.

Rada Višnjić kazala je ranije da nema njene krivice i odgovornosti za to što su deca crtala trobojku, odnosno štrumpfove dok je na poleđini bila naslikana trobojka, kao i da nikom nije smetalo kada su uz albansku pesmu deca izvodila ritmičku vežbu.

„Imali smo nastavnu jedinicu ‘crtanje ukrasa’. Objasnila sam im da mogu nacrtati šta god žele, a da to može poslužiti kao ukras. Jedna devojčica se dosetila i pitala da li mogu nacrtati štrumpfa sa društvene mreže. Nije bilo razloga da kažem da ne mogu. Radim već 30 godina, zakon poštujem i ne igram se sa takvim stvarima, pa još od prvog razreda imam dozvolu od roditelja da, pošto volim da se pohvalim dečjim crtežima, tekstovima, pesmama, objavljujem sve to na svom Fejsbuk profilu”, rekla je ona podgoričkim medijima, prenosi Beta.

Ona je rekla da nije nacionalista, dodajući da je fotografije uklonila s Fejsbuka. Fotografija učenika koji u rukama drže iscrtane trobojke objavljena je na društvenoj mreži Fejsbuk. Poslednjih dana u Crnoj Gori građani svakodnevno na raznim zidovima boje trobojku, a policija ih briše. Građani se na taj način izražavaju protiv Zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojen 27. decembra i koji je doveo do najvećih protesta u poslednjih 30 godina koje organizuje Srpska pravoslavna crkva, koja se oštro protivi tom zakonskom rešenju smatrajući da vlast hoće da im otme svetinje.

 

Naslovna fotografija: Fejsbuk/Prava Crna Gora

 

Izvor Politika, 18. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u