Makron: Smanjiti islamistički uticaj u Francuskoj

Ukazao je na to da se u Francusku svake godine upućuje 300 imama i najavio da će oni koji stignu ove godine biti poslednji koji su došli u tolikom broju

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će prekinuti praksu drugih zemalja da šalju imame i učitelje u Francusku, kako bi sprečio rizik od onog što je nazvao „separatizmom“. Emanuel Makron je, u trenutku kada do lokalnih izbora ostaje manje od mesec dana, izjavio da je završetak islamskog konzularnog sistema izuzetno važan kako bi se zaustavio strani uticaj i obezbedilo poštovanje zakona. „Neću dozvoliti nijednoj zemlji da nas hrani separatizmom“, poručio je Makron na konferenciji za novinare u gradu Miluz na istoku zemlje, prenosi Rojters.

Ukazao je na to da se u Francusku svake godine upućuje 300 imama i najavio da će oni koji stignu ove godine biti poslednji koji su došli u tolikom broju. Francuska ima sporazume sa devet zemalja, uključujući Alžir, Maroko, Tunis i Tursku da njihove vlade šalju i plaćaju nastavnike da predaju jezike studentima poreklom iz ovih zemalja ali takva praksa će biti prekinuta, kaže francuski predsednik.

Vlada je zatražila od institucije koja predstavlja islam u Francuskoj da pronađe mogućnost da se imami obučavaju na francuskoj teritoriji, da obezbedi da govore francuski i da ne šire islamističke ideje. „Ne možete imati turski zakon na francuskom tlu. To ne može biti“, dodaje. Makron je često bio na udaru kritika krajnje desnice jer se do sada nije bavio pitanjima muslimanske zajednice u Francuskoj, koja je najveća u Evropi, već se fokusirao na ekonomska pitanja. Francuska je proteklih godina više puta bila na meti terorističkih napada.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Philippe Wojazer

 

Izvor Rojters/RTS, 19. februar 2020. 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u