Dodik: Američki ambasador mi je pretio

„Imao sam dobar razgovor sa ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao pretnju”

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da mu je žao što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom pretvorio u pretnju. On je naglasio da administracija SAD „neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske”.

„Imao sam dobar razgovor večeras sa ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao pretnju i ne mogu da verujem da se upuštaju u tako nešto. BiH pripada nama, a ne njemu, da on preti u njenoj odbrani”, kazao je Dodik novinarima u Sarajevu, prenosi Beta.

On je ocenio da se ambasador Nelson „prevario ako misli da može da preti”. „Kao što i oni kažu da imaju crvene linije, Republika Srpska i mi imamo svoje. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira koliko SAD bile velike i oni na ovaj način iskazivali pretnju. Žao mi je što je to učinio”, kazao je Dodik.

Srpski član Predsedništva je podsetio da su ga SAD već stavile na „crnu listu”, dodavši da neće moći da ga zaustave u, kako je naveo, odbrani interesa RS, bez obzira na, kako je rekao, njihovu zaljubljenost u BiH. „Imali smo konstruktivni sastanak i mislio sam da ćemo tako i nastaviti. Ali sada kada je izrečena pretnja, to je već neka druga priča”, rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu Upravnog odbora Saveta za provođenje mira (PIC), koji nije podržala Rusija, on je ocenio da to predstavlja tipično mešanje u unutrašnje stvari BiH. „Šta njih briga za političke procese, šta imaju s tim i ko im je dao mandat da to čine? Oni su sami prigrabili mandat i uljezi su u ovoj zemlji”, kazao je Dodik.

On smatra da se PIC pokušava nametnuti kao neki faktor, iako su van sistema i nemaju nikakve veze sa političkim sistemom BiH, Dejtonskim sporazumom. „U Dejtonskom sporazumu ih nigde nema, tako da nisam čitao njihovu izjavu niti me zanima”, kazao je Dodik. Upravni odbor PIC-a danas je istakao svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, usprotivio se blokadi rada institucija BiH i upozorio da entiteti nemaju pravo na otcepljenje.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Politika, 19. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u