Sahrane u Srebrenici opet uzburkale javnost

U Potočarima će ove godine biti pokopano 82 neidentifikovane osobe za koje se sumnja da su srpske nacionalnosti. Organizacije nestalih i poginulih Srba negoduju

Srpske porodice koje još tragaju za ostacima srodnika nestalih u ratu (oko 1.650 boraca i civila) uznemirila je najava bošnjačkog člana kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih lica BiH Amora Mašovića da će „11. jula ove godine u Potočarima u Srebrenici biti sahranjena i 82 neidentifikovana lica”. Iz organizacija porodica nestalih i poginulih Srba traže da se to spreči jer postoji, kako navode, opravdana sumnja da je reč o srpskim žrtvama.

Mašović kaže da su neki od ostataka ove 82 žrtve ekshumirani još pre 19 godina. On dodaje kako je „moguća njihova identifikacija u budućnosti ukoliko uznapreduje nauka i postupak reekshumacije njihovih bližih srodnika”. Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić smatra da je nehumano u Potočarima sahranjivati ostatke ljudi za koje se ne zna koje su vere i nacionalnosti.

„Ne znam šta bi se dogodilo da mi, po srpskim običajima, sahranimo 635 ekshumiranih neidentifikovanih posmrtnih ostataka koji se nalaze u spomen-kosturnicama u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu.”, rekao je Kojić za Politiku, dodavši da je „jedini cilj Bošnjaka da dosegnu cifru od 8.372 žrtve”.

Milan Mandić, predsednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije, za Politiku kaže da za njega nije iznenađenje to što će u Potočarima biti pokopane neidentifikovane osobe za koje se sumnja da su srpske nacionalnosti, jer takav slučaj, napominje on, već imamo na groblju u Visokom.

„Od člana Međunarodne komisije za nestala lica svojevremeno sam dobio informaciju da se u 160 grobova sa bošnjačkim obeležjima nalaze nekompletni posmrtni ostaci 365 Srba koji su identifikovani. Tražio sam od Suda i Tužilaštva BiH da se iz deset grobova s tog mesta ekshumiraju posmrtni ostaci i da se u nekoj od laboratorija van BiH izvrši identifikacija, ali to nije odobreno. Ti ostaci pripadaju Srbima koji su na visočko groblje prebačeni iz mrtvačnice na Koševu i sa sarajevskog medicinskog fakulteta”, tvrdi Mandić.

 

Autor D. Stanišić

 

Naslovna fotografija: wsj.com

 

Izvor Politika, 19. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u