Beogradski sindikat objavio dokaz o cenzuri pesme „Sviće zora“ od strane Jutjuba

Sve je više dokaza da internet giganti ne prezaju od otvorene cenzure nepodobnih sadržaja. Ovoga puta meta je bila pesma Beogradskog sindikata o dešavanjima u Crnoj Gori

Iz grupe Beogradski sindikat saopštavaju da ih „Jutjub“ cenzuriše jer nisu postavljeni na trending listu ovog kanala, iako imaju više od 500 000 pregleda. Usled velike sreće što je pesma „Sviće zora“ sa ljubavlju dočekana od našeg naroda u Crnoj Gori, pokušali smo da zanemarimo nepravdu koja nam se sve vreme nanosi od strane korporacije „Jutjub“, kažu u Beogradskom sindikatu:

„Nakon objavljivanja pesme, koja je samo u prvom danu imala 500.000 pregleda, nismo postavljeni na trending listu, a sve sa ciljem smanjivanja broja pregleda. Nakon toga smo svakodnevno uočavali kako se broj pregleda rapidno usporava, a vrlo često i smanjuje. Kao dokaz tome dostavljamo fotografije na kojima se to jasno vidi. Nakon što je pesma prešla milion pregleda, u periodu od 00 do 12č, broj pregleda je prema algoritmu „Jutjuba“ bio svega 500, iako je dosadašnji prosek pregleda u tom istom periodu do sada iznosio 50.000“, kaže se u saopštenju popularne srpske hip-hop grupe.

Da ne bude zabune, ovu pesmu svakako nismo radili zbog broja pregleda i trendinga, pa je i to jedan od razloga zbog kojeg smo sve vreme ćutali, dodaju oni. Međutim, kako je ovakvo ponašanje „Jutjuba“ više nego skandalozno, sa ciljem da se javnost, a pogotovo mladi, informišu o postojanju cenzure na Internetu, bili smo primorani da reagujemo.

„Očigledno je da isti oni koji u javnosti konstantno nastoje da umanje broj prisutnih građana na litijama širom Crne Gore, sada smanjuju i broj stvarnih pregleda pesme „Sviće zora“, a korporacija „Jutjub“ im to omogućava“, zaključuje se u saopštenju Beogradskog sindikata.

 

Naslovna fotografija: Skrinšot

 

Izvor Sputnjik, 21. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u