Dačić: Ako Albanija krene u lobiranje za priznavanje nezavisnosti Kosova…

On naglašava da, ako predlog Tirane počne da se realizuje, tek tada niko neće moći Srbiji da zdravorazumski obrazloži zašto treba da stane sa kampanjom za povlačenje priznanja

Međunarodna zajednica trebalo bi da pritisne Prištinu da prestane s kampanjom priznavanja tzv. Kosova, isti kao što se vrši pritisak na Srbiju, kaže Dačić. Srbija je na udaru međunarodne zajednice zbog, kako je više puta istaknuto, agresivne kampanje protiv priznavanja priznanja nezavisnosti tzv. Kosova koja je rezultirala povlačenjem priznanja.

Kosovski mediji prethodno su preneli da je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj izjavio da je predložio Prištini da zajedničkim finansijskim sredstvima pokrenu kampanju priznavanja jednostrano proglašene kosovske države. „Očekujem da velike zapadne zemlje, iste one koje vrše pritisak na nas da odustanemo od kampanje za povlačenje priznanja Kosova, izvrše isti takav pritisak na Prištinu i Tiranu da se okanu ove ideje. Samo takav potez bio bi principijelan i odgovoran, ali ne nadam se mnogo da će se ostvariti“, rekao je ministar spoljnih poslovaq Srbije Ivica Dačić za Blic.

On naglašava da, ako predlog Tirane počne da se realizuje, tek tada niko neće moći Srbiji da zdravorazumski obrazloži zašto treba da stane sa državnim projektom pozivanja članica UN da preispitaju svoju raniju odluku o priznanju Kosova.

Ministar je takođe postavio pitanje finansija, odnosno kakve troškove treba da dele Tirana i Priština. „Jedino ako misle da podmićuju strane državnike da im izađu u susret i nateraju svoje vlade da priznaju kosovsku nezavisnost. Ne bi me iznenadilo da o tome razmišljaju ili da su se time bavili u prošlosti, ali me ipak iznenađuje da o tome javno govore“, zaključuje srpski šef diplomatije.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Tanjug/B92, 21. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u