Mitropolit Amfilohije uručio orden Beogradskom sindikatu nakon zabrane ulaska u CG

Gramatu i orden je u ime grupe Beogradski sindikat primio Aleksandar Protić – jedini član koji je uspeo da uđe u Crnu Goru

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao je grupu Beogradski sindikat Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca „za nadahnute pesme, revnost i brigu za majku crkvu i sastradalnu ljubav“, posvedočenu kroz pesme „Dogodine u Prizrenu“ i „Sviće zora“, posvećene odbrani svetinja u Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji.

Uručenje priznanja Mitropolije crnogosko-primorske SPC obavljeno je jutros nakon Liturgije u manastiru Miholjska Prevlaka, rečeno je Sputnjiku u toj beogradskoj grupi. Oni navode da je upravo dodela ordena, ali i učestvovanje na litiji u podgoričkom naselju Stari Aerodrom bio povod zašto su se 22. februara uputili ka Crnoj Gori. „Kako su tri člana grupe Feđa Dimović, Blažo Vujović i Boško Ćirković vraćeni, kako sa graničnog prelaza Dobrakovo, tako i sa podgoričkog aerodroma, gramatu i orden je u ime grupe primio Aleksandar Protić – jedini član koji je uspeo da uđe u Crnu Goru“, precizira se.

Nakon uručenog priznanja Mitropolije bilo je planirano da članovi Beogradskog sindikata učestvju u litiji, koja će danas u 16.30 sati krenuti sa podgoričkog starog aerodroma, kao i učešće na molebanu i litiji koja će u 19 sati proći ulicama Podgorice i završiti ispred Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja, gde je i planirano premijerno izvođenje pesme BS-a Sviće zora.“

„Iako nam je izuzetno žao i nejasno zašto smo proglašeni za pretnju po nacionalnu bezbednost Crne Gore, ovom prilikom želimo da još jednom izrazimo podršku odbrani svetinja u Crnoj Gori, na način na koji to narod sve vreme čini – mirno i dostojanstveno. Naša namera nije bila da bilo koga ugrožavamo ili uznemiravamo, već da uzmemo učešća u najčistijem i najdostojanstvenijem građanskom skupu našeg vremena“, zaključuje Beogradski sindikat.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Sputnjik, 23. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u