Palmer zapretio, Dodik odgovorio

„Mi ne tražimo ništa što nam ne pripada po Dejtonskom sporazumu i ne želimo ništa što je na štetu drugih u BiH”, odgovorio je Dodik

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je da srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik predstavlja pretnju koju treba shvatiti veoma ozbiljno.

„Mislim da postoje pretnje koje vrlo ozbiljno shvatamo. Svakako, to je pretnja blokadom institucija na državnom nivou, pretnja sprečavanjem funkcionalnosti bosansko-hercegovačkih institucija i onemogućavanje ovim institucijama da posluže svojoj svrsi i ispune obećanje građanima BiH da će njihova vlada služiti njihovim interesima”, kazao je Palmer za Glas Amerike.

On je dodao da se Dodik i ranije ponašao na način koji je nedosledan i nespojiv s Dejtonskim sporazumom i da je zbog toga bio predmet američkih sankcija. „Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima rizikuje da se bude takav odgovor Sjedinjenih Država”, rekao je Palmer. Američki zvaničnik je upozorio i da Bosna i Hercegovina ne može sebi da priušti da posrće iz jednog kriznog trenutka u drugi. „Čini se da lideri nameravaju da zemlju guraju iz jedne u drugu krizu. Mislim da smo to videli sa stavom gospodina Dodika u odnosu na Visoko sudsko i tužilačko veće i Ustavni sud, stvarajući krizu tamo gđe ne treba da je bude”, dodao je Palmer.

On ističe da svi moraju biti jasni i da međunarodna zajednica kolektivno mora jasno da stavi do znanja da je to neprihvatljivo i da neće biti dopušteno da to opstane. „Tako da svi u Banjaluci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine”, rekao je Palmer.

 

Izvor Politika, 22. februar 2020.

 

DODIK ODGOVORIO PALMERU
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je izjavio da je stav zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera „odraz kontinuiteta američke politike u BiH, koja pretnjama Srbima i otvorenom podrškom Bošnjacima, misli da može da reši problem u Bosni i Hercegovini”.

Palmer je za Glas Amerike izjavio da se Dodik i ranije ponašao na način koji je nedosledan i nespojiv sa Dejtonskim sporazumom, zbog čega je bio predmet američkih sankcija” i upozorio da svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima, rizikuje da se pokrene takav odgovor SAD, prenosi Beta. Dodik je za agenciju Srna, kako je danas objavljeno, kazao da je „od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas kažnjeno, smenjeno, utamničeno i disciplinovano više stotina Srba i, kao što vidite, problem nije nestao”, ali nisu nestali ni Srbi ni Republika Srpska, „kako su neki priželjkivali”.

„BiH je zarobljena od maksimalističkih i destruktivnih zahteva bošnjačkih političara koje nekritički podržavaju i međunarodni predstavnici”, ocenio je Dodik. Dodao je da su „službenici američke administracije 25 godina pretili Srbima i zastrašivali ih, bez obzira kojoj političkoj garnituri su pripadali”, umesto da su „energiju i volju trošili na traženje rešenja za sve, a ne samo za Bošnjake”. „Srbi u Republici Srpskoj su navikli na batine i njih to više ne boli, dobro bi bilo da to shvate svi i promene pristup problemu. Mi ne tražimo ništa što nam ne pripada po Dejtonskom sporazumu i ne želimo ništa što je na štetu drugih u BiH”, istakao je Dodik.

On je rekao da će RS nastaviti da se u miru, svim pravnim i političkim sredstvima, bori za svoja Ustavom zagarantovana prava, bez obzira šta o tome govore pojedini međunarodni zvaničnici. „Pozivamo ih još jednom da napuste slepu podršku bošnjačkim političkim ciljevima, da se okanu pretnji i zastrašivanja, da konačno zauzmu objektivan pristup i suoče se sa dubinom problema u BiH, kome su, svesno ili nesvesno, i sami kumovali. I da ozbiljno shvate da mi odavde nećemo otići, niti ćemo kome dati svoj grunt”, kazao je Dodik.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 22. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u