N. Babić: Amerika ulaže milione u „izgradnju nacionalne svesti mladih Ukrajinaca“

Američka agencija USAID je odlučila da izdvoji 38 miliona dolara za jačanje „nacionalne svesti ukrajinske mladeži“

Sjedinjene Države spremne su uložiti desetine miliona dolara u razvoj „demokratskih vrijednosti“ kod ukrajinske mladeži i za suzbijanje „zloćudne propagande Rusije“. USAID, koji je preuzeo zadatak ispiranja mozga mladih Ukrajinaca, djeluje u Ukrajini već 20 godina, a rezultati su očiti. Mladim Ukrajincima su „heroji“ nacistički kolaboracionisti Stepan Bandera i Roman Šuhevič, a etničko čišćenje i genocid Poljaka i Jevreja tokom Drugog svjetskog rata i „Moskala“ danas su „univerzalne vrijednosti“ koje su Ukrajinci prigrlili protekle dve do tri decenije. Naravno, za američke stratege to nije problem. Štaviše, militantni špiljski nacionalizam, koji se u strukturama kao što su naoružani bataljoni Desnog sektora u svim segmentima manifestuje kao neonacizam, su poželjno gorivo i pokretačka snaga za borbu protiv „Rusa“ u Donbasu, na Krimu i u samoj Ruskoj Federaciji, ako bude trebalo. S čime je povezan trenutni program koji će provoditi USAID i jesu li prethodne investicije bile efikasne?

Proteklog dana je američka agencija USAID, koja u okviru Stejt departmenta nadgleda dodjelu američke „pomoći“ drugim zemljama, odlučila izdvojiti 38 miliona dolara za jačanje „nacionalne svijesti ukrajinske mladeži“. Sudeći prema objavi internet stranice  USAID-a, novac se planira potrošiti na “negovanje osjećaja odgovornosti za demokratsku evropsku budućnost Ukrajine”, “okupljanje mladih lidera oko ideje ukrajinskog nacionalnog identiteta”, i tako dalje. Zvaničnici USAID-a vjeruju da ukrajinska mladež sada ima priliku provesti “demokratsku tranziciju”, otkako su na vlast došli mladi političari. Očito da u Vašingtonu misle na Vladimira Zelenskog i premijera Alekseja Gončaruka .

Američka agencija takođe spominje glavnog neprijatelja “ukrajinskih vrijednosti”, a to je “zlonamjerna ruska propaganda i širenje retorike protivnika kretanja Ukrajine na evropskom putu“. USAID obećava da će sa svojim novim projektom pokriti one regije koje trenutno nisu pod kontrolom Kijeva, odnosno Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku i „anektirani“ Krim, ali samo ako tamo „dođe mir“. USAID je bio angažovan u “razvoju” Ukrajine mnogo prije događaja na Krimu, od samog početka ’90-ih. Prošle godine ova je agencija za Ukrajinu izdvojila 700 miliona dolara, a 2018. godine 600 miliona. Uz to je godinu prije 125 miliona dolara stiglo je u Kijev preko USAID-a „kako bi se ojačala privreda kontrolisanog dijela Donbasa i ubrzao njegov razvoj”. U 2017. godini uspostavljen je program Inicijative za pomoć u Ukrajini za podršku ukrajinskim bezbednosnim snagama.

Američka agencija za međunarodni razvoj ne zaboravlja ni kijevske političare. Nakon prošlogodišnjih izbora za Vrhovnu radu, USAID je proveo obuku za narodne zastupnike koji su prvi put u ukrajinskom parlamentu. Injekcije američkog novca prolaze kroz veliku mrežu ukrajinskih nevladinih organizacija i sličnih struktura, što je potvrdio bivši zastupnik gradskog vijeća Odese, novinar i politički strateg Igor Dimitrijev. “Ovih 38 miliona biće dodijeljeno kroz različite fondove, strukture poput Soroševe fondacije „Otvoreno društvo“ ili Transparensi internešenel. Zbog toga će novac biti podijeljen među stotine malih struktura putem bespovratnih sredstava”, primijetio je Dimitrijev.

Kako tvrdi, USAID je u prvom redu očito radio na informacijama i kulturnim projektima i na političkim kampanjama. Dimitrijev je naveo niz primjera uticaja USAID-a i sličnih agencija na Ukrajince. Zoja Kazanži je 2002. godine radila s medicinskim savjetnicima u raznim programima, a kasnije je bila aktivno na Evromajdanu, a nakon što je svrgnut Viktor Janukovič neko vrijeme je radila u kabinetu guvernera regije Odesa.

„Američka agencija USAID radila je u američkim strukturama i bavila se ne samo Ukrajinom, već i drugim postsovjetskim zemljama. Regionalno je USAID držao pouke o medijskom radu protiv vlasti. Danas Zoja Kazanži živi u Kanadi, ali takvih kao ona je u Ukrajini danas na stotine. Podržavaju ih finansijski kako bi odredili kurs u onoj ili u onoj sferi koji ide njima u prilog“, rekao je Igor Dimitrijev. Na istom principu radi i ukrajinska škola političkih studija, koja službeno djeluje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope.

„Na obuci se okupljaju najperspektivnija djeca koja su zainteresovana za politiku i novinarstvo. Kao bonus, plati im se stažiranje u Evropi i Sjedinjenim Državama, a najbolji se probijaju na rukovodeće položaje”, rekao je Dimitrijev. Osvrnuo se na iskustvo novinarke iz Gorlovke Olesije Medvedeve. Priznala je da je ušla u jednu od tih shema, gdje je isprva mogla promovisati svoje društvene projekte, a onda je shvatila da se preusmjerava na političku karijeru. „USAID često pronađe osobe koje u početku nemaju nikakve veze s politikom, poput aktivista bez stranke ili pokreta. Pomažu im u promovisanju putem medija i direktno sa stipendijama. Minimalna pomoć pruža se na nivou vlasti, ali na kraju će se te strukture aktivirati tokom sukoba velikih razmjera poput onog na Evromajdanu“, rekao je bivši zastupnik Odese.

Bivši savjetnik američkih programa u Ukrajini, direktor Kijevskog instituta za transformaciju društva Oleg Soskin više je suzdržan u procjeni efikasnosti rada Vašingtona s ukrajinskim civilnim društvom. Međutim, kako je i sam bio dio projekta, ova je izjava očekivana. “U prošlosti su SAD, EU i Kanada za Ukrajinu izdvajali ogromne količine novca za različite programe za mlade, ali sve je to bilo neuspješno. Pametni i obrazovani čelnici se nikada nisu pojavili u zemlji”, rekao je Soskin.

“I ja sam bio savjetnik u ovim područjima i sve je bilo beskorisno. Ako će novi program opet značiti pokušaj promovisanja multikulturalizma i LGBT-a, neće naići na podršku. Naprotiv, to će izazvati ozbiljno protivljenje nacionalističkih grupa”, upozorava Soskin, koji je podsjetio na radikalni stav neonacista Desnog sektora prema LGBT aktivizmu. Međutim, to je samo jedan „neugodan detalj“, nevažan u širem kontekstu djelovanjaUSAID-a i za šta Americi uopšte trebaju Ukrajinci. Prema Igoru Dimitrijevu, moguće greške Amerikanaca u ukrajinskom društvu ne znače da je Rusija djelovala efikasno.

„Uvijek postoji zahtjev za aktivizmom, a čak i ako su ojačane, ukrajinske i ruske vladine agencije često ne pružaju takvu šansu kao USAID. Ali ta se ljudska aktivnost može iskoristiti na njihovu štetu s minimalnim mogućnostima i davanjem nekoliko kopija brošura na ulicama ili slanjem novca tek toliko da se može platiti najam za prostorije za sastanke”, sažeo je bivši zastupnik gradskog vijeća Odese.

Podsjetimo da je do tragedije drugog maja 2014. godine, kada su u Domu sindikata u Odesi živi zapaljeni „proruski aktivisti“, došlo samo zato što u potpise za peticiju skupljali na obližnjem Kulikovom polju, a ne u nekoj od prostorija i gradu, koje je tada mogla štititi i policija, jer u to vrijeme nisu svi ljudi u bezbednosnim agencijama, koji su bili namještenici „starog režima“, dobili otkaze.

STAV MOSKVE O OVAKVOM DJELOVANjU
Moskva vjeruje da je nemoguće promovisati slične programe poput USAIDa u Ukrajini, jer je rad relevantnih odeljenja poput Rosotrudničestva u Ukrajini praktično suzbijen. „Tokom proteklih 20 godina je Rusija potrošila puno više novca na Ukrajinu nego Sjedinjene Države, ali ne u te svrhe. Sada za Moskvu mogućnosti nisu iste”, rekao je Leonid Kalašnjikov, šef Odbora za odnose sa Zajednicom nezavisnih država Državne dume.

U isto vrijeme, Kalašnjikov je pozvao da se pokušaju i dalje razvijati odnosi s mladima Ukrajine, uključujući i preko neprofitnih organizacija. „Međutim, zasad je nejasno kako to učiniti. Ukrajinski novinari koji pozivaju na dobrosusjedske odnose s Rusijom i dalje se progone. Nisu pronađeni drugi alati kojima bi se moglo uticati na mlade Ukrajince, osim novinarstva ili obuke stranih studenata”, napomenuo je zamjenik.

No, vraćajući se na početak, nezavisno od tvrdnji da je Rusija potrošila desetine milijardi dolara na Ukrajinu od 1991. do 2014., ali nije ulagala u „meku moć“, tvrdnja koju je službeno naveo USAID da će SAD uložiti desetine miliona dolara u razvoj „demokratskih vrijednosti kod ukrajinske mladeži i za suzbijanje zloćudne propagande Rusije“ je nevjerovatna. Ono što smo dobili je jedina država u Evropi koja javno slavi nacifašizam i ima naoružane neonacističke milicije koje su često moćnije od državnih snaga bezbednosti. Možda je to smjer u kojem bi USAID trebao djelovati, ali se to neće dogoditi, jer je suludo razmišljati o tome da će se „zbog sitnih neonacističkih ispada“ SAD odreći jednog od najefikasnijih alata za destabilizaciju zapadnih granica Rusije.

 

Autor Nebojša Babić

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Valentyn Ogirenko

 

Izvor logicno.com, 26. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u