Britanske vlasti zataškavale pedofiliju

Pojedini članovi parlamenta su u periodu od 1970. do 1980. godine bili zaštićeni od krivičnog gonjenja za seksualno zlostavljanje maloletnika

Političari, uključujući bivšu premijerku Margaret Tačer, policija i tužilaštvo decenijama su zatvarali oči pred optužbama da su pojedini članovi parlamenta seksualno iskorišćavali decu. To je zaključak izveštaja nezavisnog istražnog tima koji je ispitivao da li je bilo umešanosti britanskog establišmenta u slučajeve seksualnog zlostavljanja maloletnika.

Senzacionalne tvrdnje bivšeg poslanika laburista Toma Votsona da postoji organizovana „vestminsterska pedofilska mreža” nisu dokazane, ali su otkrivena zataškavanja čiji je cilj bio da se u javnosti sačuva ugled stranaka i parlamenta. U izveštaju na 173 stranice navodi se, između ostalog, da su pojedini članovi parlamenta, među kojima su torijevac Piter Morison i liberalni demokrata Siril Smit, u nekoliko navrata u periodu od 1970. do 1980. godine bili zaštićeni od krivičnog gonjenja za seksualno zlostavljanje maloletnika.

Morison, koji je bio i privatni sekretar Margaret Tačer, svojevremeno je uhvaćen kako se u vozu za gradić Kru seksualno iživljava nad jednim petnaestogodišnjakom. Umesto da bude procesuiran za ovo zlodelo, on je 1990. na predlog premijerke dobio čak i plemićku titulu. Za Sirila Smita se i pre nego što je ušao u parlament znalo da ima sklonost prema „dečacima”. Istraga je utvrdila da je bilo nekoliko optužnica protiv njega za seksualne napade na tinejdžere u jednom hostelu.

Zbog navoda u izveštaju da je tada kao lider Liberalnih demokrata znao da je Smit pedofil, a da je ta saznanja prikrivao, stranku je napustio Dejvid Stil (81), najavljujući da će sa „velikom tugom” dati ostavku i na mesto u Gornjem domu parlamenta. „Dobio sam nagoveštaj da Liberalne demokrate hoće da me suspenduju i ponovo istraže ceo slučaj. Odlazim da bih izbegao previranja u partiji i poštedeo svoju porodicu nevolja”, kratko je saopštio lord Stil, prenosi TV Skaj.

Nezadovoljan ovakvom reakcijom, advokat Ričard Skorer, zastupnik osam žrtava koje je Siril Smit seksualno zlostavljao, kaže kako bi njegovi klijenti pre svega voleli da čuju iskreno izvinjenje: „Lord Stil je svojim postupkom izneverio obećanja vlasti da će iz svega ovoga naučiti lekcije kako se greške iz prošlosti ne bi ponavljale.”

Nezavisna istraga o seksualnom zlostavljanju dece, koja je Britaniju do sada koštala 119 miliona funti, započela je 2019. godine. U pokušaju da se utvrdi istinitost optužbi da su državni zvaničnici umešani u lanac pedofilije, komisija je saslušala čak 505 svedoka, među kojima su bili i princ Čarls, dva bivša premijera, šest bivših ministara, 13 lordova, više crkvenih velikodostojnika i bivši šef MI-5.

Predsednica ove istražne komisije, profesorka Aleksis Džej ističe da je parlament nekoliko puta bez uspeha pokušao da istera stvari na čistac s optužbama za pedofiliju. „Nismo utvrdili da postoji organizovana pedofilska mreža unutar Vestminstera. Ali, u slučajevima koje smo istražili, uočili smo jedan te isti obrazac – da se dobrobit i zaštita dece od seksualnog nasilja podređuju višim političkim interesima”, kazala je ona.

U izveštaju koji se odnosi na umešanost parlamenta u ove skandale navodi se da je istraga obuhvatila optužbe koje potiču još iz šezdesetih godina prošlog veka. Pokazalo se da su stranke, kako bi sačuvale svoj javni ugled, svesno prikrivale slučajeve seksualne zloupotrebe maloletnika za koje su bili odgovorni ljudi iz njihovih redova. Istraga je bila oštra i prema policiji, za koju se kaže da je u istrazi ovih slučajeva malo pažnje obraćala na zaštitu zlostavljane dece.

Iako se kompletiranje istrage, koja obuhvata sve institucije u zemlji, očekuje tek krajem godine, već sadašnji nalazi mogu biti neugodni po premijera Borisa Džonsona. On je prošle godine, pre nego što je preuzeo lidersku poziciju u Konzervativnoj stranci, za Radio LBC rekao kako je nezavisna istraga o seksualnom zlostavljanju dece nepotrebno bacanje para.

 

Autor Milenko Pešić

 

Naslovna fotografija: CARL COURT/AFP/Getty Images

 

Izvor Politika, 27. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u