Portret bez rama: Miroslav Lajčak

Odlazeći slovački šef diplomatije se vraća na prostor jugoistočne Evrope, ali ovog puta u ulozi „briselskog specijalca” zaduženog za rasplitanje kosovskog čvora

„Balkan će uvek ostati u mom srcu, bez obzira na to gde se nalazim”, izjavio je u jednom razgovoru Miroslav Lajčak 2017. godine, uoči odlaska u Njujork na mesto predsednika Skupštine Ujedinjenih nacija. Tri godine kasnije odlazeći slovački šef diplomatije se vraća na prostor jugoistočne Evrope, ali ovog puta u ulozi „briselskog specijalca” zaduženog za rasplitanje kosovskog čvora.

Odluka šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja da zemljama Evropske unije predloži Lajčaka za specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkan jeste odgovor Evropske komisije na imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, kao i imenovanje Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za ovaj deo Starog kontinenta. Glavni zadatak ovog iskusnog slovačkog diplomate biće dijalog između Srbije i Kosova ali i pomaganje zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu približavanja EU.

Čim je krajem prošle godine nova Evropska komisija stupila na dužnost, Lajčak je figurirao kao najbolji kandidat za to mesto. Nije ni čudo jer ovaj karijerni diplomata govori srpski gotovo bez akcenta. Lajčak je prvo bio slovački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori od 2001. do 2005, potom je bio imenovan za evropskog izaslanika za referendum o crnogorskoj nezavisnosti, da bi na kraju obavljao funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu.

Jedan evropski izvor navodi da je Lajčak još u novembru imao dvosatni sastanak s novim šefom evropske diplomatije Đuzepom Boreljom i da mu je tada navodno rekao: „SAD imaju dva predstavnika za Zapadni Balkan, a mi nijednog. Zato nam i ide ovako.” Iako Miroslav Lajčak dolazi iz jedne od pet članica EU koje nisu priznale Kosovo i Metohiju to ne znači da će Srbija imati protekcije. Mnogi očekuju da je prvenstveni zadatak ovog diplomate širokog osmeha da s „blagoslovom” Berlina ublaži uticaj SAD u regionu.

Iako je uspeo da uspešno „razvede” Beograd i Podgoricu, predlažući limit od 55 odsto glasova na referendumu za nezavisnost Crne Gore, mnogi misle da se Lajčak nije baš najbolje snašao u Sarajevu, mada je u vreme njegovog mandata na mestu visokog predstavnika BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU. Za razliku od svog prethodnika Kristijana Švarca Šilinga on je koristio takozvana bonska ovlašćenja, ali se pravdao da nije bio neprijatelj Srba u BiH i da oni koji to tvrde lažu: „Nijedna mera koju sam doneo nije usmerena protiv Republike Srpske ili Srba.”

Miroslav Lajčak (57) diplomirao je pravo na Univerzitetu Komenskog u Bratislavi. Izučavao je međunarodne odnose na Državnom institutu za međunarodno pravo u Moskvi a diplomirao je i u Evropskom centru „Džordž Maršal” za studije bezbednosti u Garmiš Partenkirhenu u Nemačkoj. Službovao je kao ambasador Slovačke u Moskvi, Tokiju i Beogradu. U dva navrata je bio i ministar inostranih poslova Slovačke. Oženjen je televizijskom voditeljakom Jarmilom Hargašovom, s kojom ima dve kćerke.

 

Autor Milenko Pešić

 

Naslovna fotografija: mzv.sk

 

Izvor Politika, 01. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u