Milanović poručuje da će ići u Jasenovac, ne i u Blajburg

Milanović kaže da u Blajburg, gde se održavaju komemoracije ustašama streljanim na kraju Drugog svetskog rata, neće otići te da je njegov stav o tome poznat

Hrvatski predsednik Zoran Milanović najavio je da će otići u zloglasni ustaški logor iz Drugog svetskog rata Jasenovac, ali da tamo ne bi želeo da govori jer je reč o komemoraciji.

„To nije politički skup. On je to bio, neizostavno, u nekim okolnostima. Nadam se da smo dovoljno zreli da tamo odemo u jednoj dostojanstvenoj koloni, da položimo cveće i setimo se što je tamo bilo i što se tamo dogodilo i da pokažemo pre svega sebi da smo normalni i humani, i da pustimo bukače iz Srbije, koji uvek koriste te dane da upute reči ljubavi i snošljivosti prema hrvatskoj državi. To mene kao političara hrvatske levice smeta, ali što ja tu mogu”, rekao je Milanović u intervjuu za RTL.

Istovremeno, Milanović kaže da u Blajburg, gde se održavaju komemoracije ustašama streljanim na kraju Drugog svetskog rata, neće otići te da je njegov stav o tome poznat, prenosi Tanjug.

ZASAD NE PLANIRAM POSETU SRBIJI, ALI NI DA JOJ STVARAM PROBLEME
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da zasad ne planira posetu Beogradu, ali ni da stvara probleme Srbiji. „Nemam nikakav plan da Srbiji pakostim i radim probleme. Nisam nikad ni imao. Moja politička karijera, put, moje društveno delovanje – sve je suprotno od toga”, rekao je Milanović u prvom predsedničkom intervjuu za RTL televiziju upitan o mogućnosti da poseti Srbiju.

Na komentar da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije oduševljen njegovom pobedom na izborima i da ne prelazi preko izrečenog „šaka jada”, Milanović je ocenio da Vučić to „namerno i krivo interpretira”, ponovivši da nije mislio na celu državu. „Ne volim ja ta prebrojavanja. Sad bi se ja u prebrojavanju mogao uhvatiti na udicu pa govoriti ko je za koga glasao. Za mene je glasalo jako puno pripadnika, članova srpske zajednice, ljudi, naših građana. To je očito, to vidim i to mi je drago, ali ne volim to puno isticati. I onda mogu pitati drugu stranu je li ikad neki Hrvat glasao za njega”, rekao je hrvatski predsednik, prenosi Beta.

On je ocenio da Vučić i drugi koji vode Srbiju „moraju da odluče kada i kamo želi, je li to Rusija, neutralnost”. „Ne vidim konzistentnost te politike, ali da ću se navući na taj tanak led prljave vode, neću”, dodao je Milanović. Bivši premijer vlade levog centra Zoran Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije u drugom krugu izbora, 5. januara, pobedio je dotadašnju predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Na dužnost je stupio 18. februara.

 

Naslovna fotografija: REUTERS

 

Izvor Politika, 03. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u