Poštanska marka, vinjeta i žig u čast Mome Kapora

„Pošta Srbije” u godini obeležavanja svog 180. rođendana odala posebno priznanje čuvenom srpskom književniku i slikaru

Momo Kapor je ovog trenutka srušio sve granice i osvojio svet – poručila je Mira Petrović, v. d. direktora „Pošte Srbije”, predstavljajući u PTT muzeju novu u paleti poštanskih marki ovog preduzeća, posvećenu velikom književniku i slikaru. Ističući da je „Pošta Srbije” uvek išla korak ispred svih, ona je dodala da u okviru filatelističkog izdanja „Znamenite srpske ličnosti” kompanija prati i našu istoriju, i podsetila na ličnosti koje su je obeležile. Počast Momi Kaporu „Pošta Srbije” odala je u godini obeležavanja svog 180. rođendana.

Tako se na markama nominalne vrednosti od 27 dinara, koje će uskoro obići planetu, nalazi Kaporov čuveni „Autoportret”. Koverat prvog dana, koji izlazi na dan objavljivanja izdanja, krasi rad „Beograd na šeširu”, a na vinjeti na sredini tabaka od osam maraka je „Portret Liki”, dok je na žigu delo „Devojka s ružom”.

– Delovalo je da je jedan od nas, vrlo jednostavan, šarmantan, duhovit, ali i tvrdoglav. Ali, Kapor je bio izuzetno neobičan. Tradicionalan, ali moderan. Nacionalista, ali kosmopolita. Savršen slušalac, ali i pisac. Crtač i slikar – podsetila je Mira Petrović na značaj jednog od naših najtalentovanijih umetnika. Za života je objavio više od pedeset romana, kratkih priča, putopisa i umetničkih monografija, ali i veliki broj dela koja su se izvodila u pozorištima, na radiju i televiziji. Sve svoje knjige Kapor je sam ilustrovao.

– Momo je pisac i slikar za sva vremena, ali puštanje u opticaj maraka koje su mu posvećene je velika čast. Pošto su kod svih drugih znamenitih ličnosti predstavljeni portreti, a Momo je jedini slikar koji nikada nije uradio portret, za marku sam dala njegov „Autoportret”. Vođena tim crtežom, odabrala sam i ostale radove, a sve ih krasi prepoznatljiva „Momina linija” koju je on nazivao seizmograf duše – rekla je Ljiljana Kapor, supruga pokojnog velikana i osnivač Zadužbine „Momčilo Momo Kapor”.
Ona je inače bila stručni saradnik pri izradi ovog filatelističkog izdanja, čija je grafička realizacija delo Jakše Vlahovića, akademskog grafičara radne jedinice „Srbijmarka Pošte Srbije”.

PROMOCIJA KNjIGE, IZLOŽBA SLIKA I CRTEŽA
Povodom deset godina od smrti pisca i slikara Mome Kapora u Opštini Vračar priređeno je veče posvećeno ovom velikom umetniku. Program je obuhvatio izložbu slika i crteža, kao i promociju knjige Najlepše priče Mome Kapora u izdanju kuće „Knjiga komerc” koju je priredila Momina supruga Ljiljana Kapor.

Delo je ilustrovano crtežima autora, a književnik Milisav Savić je u predgovoru napisao šta je lepa priča po Momi Kaporu: „Lepa priča je ona koja se može pročitati u jednom dahu. Ona je ujedno i najbolji lek protiv dosade. Sa lepom pričom obično počinje dan, ona vas budi, nikad ne uspavljuje.” A najlepše Kaporove priče, prema Savićevim rečima, jesu one za koje svaki čitalac, a to znači svaki potencijalni pisac, zažali, kada ih je pročitao, što ih sam nije napisao. Ili bolje reći, obraduje se iskrena srca piscu koji ih je napisao.

Sa Ljiljanom o ovom delu, kao i o raznovrsnom i bogatom stvaralaštvu Kapora, govorili su Kaporovi prijatelji Rada Đuričin, Vjera Mujović, Marina Rajević Savić, Mirjana Bobić Mojsilović, Aleksandar Đuričić, ali i zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković. Oni su oživeli uspomene i na Momu koji je voleo Beograd i Vračar na kome je živeo. A koliko su Beograđani poštovali Momu Kapora potvrdila je i izuzetna posećenost ovom programu.

– Deset godina je od kako Momo nije sa nama, ovo interesovanje ljudi, prijatelja koji su došli tim povodom najbolje pokazuje koliko je on i dalje prisutan – istakla je Ljilja Kapor. Ona je za Tanjug kazala da je knjigu spremala godinu dana i da je krenula od izbora Milisava Savića i zbirki priča koje je birao sam Moma. – Napravila sam moj izbor najlepših priča uz jednu prelepu Mominu sliku – istakla je supruga Mome Kapora.

Goran Vesić ocenio je da je Kapor bio hroničar jednog vremena i mentaliteta. – Kapor nije bio samo pisac i neko ko pripada prošlosti, on je bio mnogo više od toga. I danas dok ga čitamo možemo dobro da vidimo kakav je Beograd bio i kakav će biti – kazao je Vesić. Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković priznao je da ne pamti da je toliki broj ljudi posetio neki događaj u vračarskoj opštini. – Posebno sam srećan zbog toga, jer je Kapor bio Vračarac – rekao je Nedeljković. Prikazani su i kadrovi emisije „TV lica… kao sav normalan svet” Tatjane Peternek-Aleksić. Izložba će biti otvorena do 24. marta.

A. Kurteš

ZADUŽBINA U KARAĐORĐEVOM PARKU
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je zadužbinu Mome Kapora. – Postoji zgrada koju koristi „Gradsko zelenilo” u Karađorđevom parku. Mi ćemo 15. marta preuzeti taj objekat kao grad i uraditi projekat rekonstrukcije te zgradice, gde će biti zadužbina Mome Kapora – kazao je Vesić, prenosi Tanjug.

On je dodao da ne postoji bolje mesto za to jer je Momo Kapor na Vračaru živeo i proveo veći deo života. – Namena tog prostora nakon rekonstrukcije je za održavanje izložbi i književnih večeri. Sve ono što bi Kapor radio danas, da je sa nama. To će biti mesto gde će mladi pisci, slikari i umetnici moći da izlažu i da pokažu šta znaju – dodao je Vesić. Kako kaže, nije u pitanju ni velika zgrada, pa samim tim ni investicija.

 

Autor Ana Vuković

 

Naslovna fotografija: Pošta Srbije

 

Izvor Politika, 04. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u