Dva slučaja koronavirusa u Banjaluci, zaraženo i dete

Šeranić je na konferenciji za novinare saopštio da je oboleli od novog koronavirusa muškarac srednje dobi i njegovo dete, koje je pozitivno na virus

U Banjaluci su potvrđena dva slučaja zaraženih koronavirusom, saopštio je ministar zdravlja RS Alen Šeranić. Šeranić je rekao da se radi o radniku iz Italije i njegovom detetu. Osnovna škola „Branko Ćopić” u koju dete ide je zatvorena do daljnjeg.

Šeranić je na konferenciji za novinare saopštio da je oboleli od novog koronavirusa muškarac srednje dobi i njegovo dete, koje je pozitivno na virus, preneo je Tanjug. Pacijent je, rekao je, izolovan, a nadležne službe preduzimaju sve neophodne mere prema članovima porodice, kontaktima i školi u koju ide dete. Istakao je da je opšte stanje pacijenta dobro sa blagom kliničkom slikom. Prema rečima Seranića, pojava koronavirusa u RS nije neočekivana. Oboleli muškarac radi u Italiji, odakle je došao pre nekoliko sedmica, a Italija je, dodao je, značajan spoljnopolitički faktor Republike Srpske.

Ministar nije isključio mogućnost pojavljivanja novih slučajeva i dodao da su prema osobama koje su bile u kontaktu sa pacijentom već preduzete sve mere. Mere su preduzete i prema školi koju dete pohađa i koja danas neće raditi. Istakao je da Republika Srpska spremno dočekala ovu situaciju, te da se proteklih mesec i po dana radilo na utvrđivanju svih mera da bi se pronašli svi potencijalno zaraženi i njihovi kontakti. Dodao je da je supruga obolelog negativna, kao i drugi testirani. Dete koje je pozitivno, istakao je, nema nikakve simptome bolesti.

Šeranić je apelovao na sve građane da budu odgovorni u ovoj situaciji, da se odgovorno ponašaju i da se pridržavaju svih preventivnih mera. Posebno je napomenuo da svi kojima se predloži kućna izolacija poštuju tu meru, jer svako drugačije ponašanje moglo bi dovesti do neugodne situacije. Ponovo je pozvao sve građane koji imaju istoriju putovanja u rizične zemlje da treba da se jave telefonom nadležnim službama. Takođe, ponovio je da građani treba da sprovode preventivne mere lične zaštite, pre svega, pranjem ruku, održavanjem lične higijene, provetravanjem i dezinfekcijom.

Nakon što je potvrđen drugi slučaj pojave koronavirusa kod jednog učenika u Osnovnoj školi „Branko Ćopić” u Banjaluci, gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da su svi učenici ove škole jutros vraćeni kućama. „Do ponedeljka neće biti nastave i za to vreme izvršićemo dezinfekciju objekta”, rekao je Radojičić. On je naglasio da za sada nema simptoma kod bilo koga iz te škole.

 

Naslovna fotografija: STR/AFP VIA GETTY IMAGES

 

Izvor Politika, 05. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u