Novi ruski ustav – spoj carskog i sovjetskog nasleđa

Iz carskog nasleđa uzeti su tradicionalne vrednosti i patriotizam, a iz sovjetskog ustavna zaštita radnika, penzionera i drugih socijalno ugroženih grupa

U vrijeme dok se svijet sprema za borbu protiv pandemije koronavirusa, u Rusiji su glavna tema ustavne reforme. Najavljene su neposredno nakon iznenadne ostavke vlade Dmitrija Medvedva.

Odmah nakon izbora nove vlade, na čelu sa Mihailom Mišustinom, obrazovana je Komisija za pripremu izmjena Ustava Ruske Federacije. U radu komisije učestvovali su uglavnom zvaničnom Kremlju lojalne javne ličnosti i društveno-politički aktivisti. Prve procjene i spekulacije u inostranim krugovima bile su da će ustavne promjene primarno biti motivisane učvršćenjem vlasti Vladimira Putina i njenim očuvanjem nakon isteka četvrtog predsjedničkog mandata. Međutim ubrzo je postalo jasno da je misija ustavnih promjena znatno šira i da uključuje očuvanje tradicionalnih vrijednosti, podizanje nivoa socijalne zaštite i, što je posebno interesantno, predviđa posebne mjere zaštite teritorijalnog integriteta.

SOCIJALNA ZAŠTITA – USTAVNA KATEGORIJA
Po novom Ustavu Ruske Federacije biće zabranjeni čak i pregovori o predaji, ili razmjeni teritorije. Time će vjerovatno biti stavljena tačka na pritiske Zapada da se Ukrajini vrati Krim, odnosno Japana, koji nikada nije prestao da pretenduje na četiri Kurilska ostrva izgubljena u Drugom svjetskom ratu. Znatno diskretnije, ali takođe prisutne su pretenzije Letonije i Estonije, koje manje djelove Pskovske i Lenjingradske oblasti smatraju svojim istorijskim teritorijama, Njemačke prema enklavi Kaljiningrad, a ne tako davno bile su itekako žive separatističke težnje u republikama sjevernog Kavkaza.

Odredbe koje će zabraniti čak i pregovore o komadanju teritorije ruske države, vjerovatno će dovesti do novih tenzija u odnosima sa susjedima i globalnim rivalima na Zapadu. Međutim, sa druge strane očekuje se da će naići na odobravanje domaćeg stanovništva, koje je plebiscitarno podržalo povratak Krima u sastav Rusije 2014. godine. Očekuje se da će, pored odredbi za učvršćenje teritorijalnog integriteta, građane za podršku ustavnim promjenama motivisati i garancije socijalno ranjivim grupama. Tako će posebnim ustavnim odredbama minimalna cijena rada biti direktno vezana za neophodne troškove života, a uvodi se i ustavna obaveza stalnog usklađivanja penzija.

Unutrašnjost Ustavnog suda Ruske Federacije

Prirodno je da namjera da socijalna zaštita postane neposredna ustavna kategorija izaziva nezadovoljstvo poslovnih krugova, koji će biti prinuđeni da radnicima plaćaju veće plate, a zbog većih penzija i uspostavljanja drugih socijalih davanja, za očekivati je da dođe i do povećanja poreskih obaveza vlasnika krupnog kapitala. Međutim, glasnog protivljenja ustavnim promjenama u ruskom društvu za sada nema, jer bilo koja nezadovoljna struktura trudi se da izbjegne suočavanje sa optužbama da se bori protiv široke socijalne zaštite stanovništva. Ostaje svakako da se vidi na koji način će ovaj dio ustavnih promjena populističkog karaktera biti praktično implementiran.

PODRŠKA PORODICI
Početkom godine, bez obzira na to što se Rusija trenutno ne nalazi u sjajnoj ekonomskoj situaciji, zvanični Kremlj donio je niz zakona podrške porodici, uključujući i nove garantovane dotacije za rođenje prvog djeteta. Po novom ustavu jasno će biti definisano da brak predstavlja zajednicu muškarca i žene, a posebno će biti pomenut i značaj vjere u Boga, kao i sjećanja na žrtvu predaka. Patriotske i tradicionalne komponente novog ustava mogle bi pružiti uporište za nove zakone i druge pravne akte koji bi djelimično ograničili abortuse, usložili mogućnost razvoda braka, podsticali natalitet, pozabavili se problemom odliva mozgova i nedostatka radne snage.

Čini se da ruske građane gore navedene ustavne promjene znatno više interesuju od onog apstraktnijeg dijela, koji se odnosi na strukturne reforme državne vlasti i političkog sistema. Moj utisak je da zvanični Kremlj novi ustav pokušava da oplemeni u narodu popularnim elementima iz carskog i sovjetskog nasleđa, o kojima prethodni ustav – usvojen decembra 1993. godine – nije dovoljno vodio računa. Iz carskog nasleđa uzeti su tradicionalne vrijednosti i patriotizam, a iz sovjetskog ustavna zaštita radnika, penzionera i drugih socijalno ugroženih grupa.

Rad na ustavnim promjenama u komisiji zaključen je krajem februara mjeseca. U ponedeljak je predsjednik Putin definitivan Predlog izmjena ustava predao donjem domu parlamenta – Dumi. Nakon što predlog prođe raspravu u parlamentarnim tijelima, o izmjenama ustava glasaće se na referendumu, zakazanom za srijedu 22. aprila. Posebnom uredbom 22. april proglašen je za neradni dan na cijeloj teritoriji Ruske Federacije.

Plenarno zasedanje Državne dume o usvajanju Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Ustava RF, 23. januar 2020. (Foto: Gosduma RF)
Plenarno zasedanje Državne dume o usvajanju Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Ustava RF, 23. januar 2020. (Foto: Gosduma RF)

Apsolutna podrška građana ustavnim promjenama ne dovodi se u pitanje, dok bi izlaznost, u svijetlu prijetnje korona virusa, mogla da bude i ne tako naročito ubjedljiva.

 

Naslovna fotografija: Igorь Ivanko

 

Izvor IN4S

Svet
Pratite nas na YouTube-u