Putin i Erdogan postigli sporazum, primirje u Idlibu od ponoći

Lavrov je izjavio je da su se Rusija i Turska dogovorile da oforme bezbednosni koridor od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Siriji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi sa ciljem da pronađu rešenje situacije u sirijskom Idlibu. Ruski predsednik Vladimir Putin je na početku sastanka izrazio saučešće turskom kolegi povodom pogibije turskih vojnika u Siriji.

Po njegovim rečima, sirijska vojska nije znala gde su se nalazili turski vojnici koji su poginuli u napadu. Predsednik Rusije je priznao da je situacija u Idlibu toliko eskalirala da zahteva direktan razgovor dva lidera. On je dodao da Rusija izuzetno ceni što ima dobre odnose sa Turskom, ali da je sada nastao trenutak da se razgovara o celokupnoj situaciji kako se ništa od toga ne bi ponovilo, i kako se rusko-turski odnosi ne bi razrušili.

Putin je takođe rekao da se situacija u Idlibu zaoštrila do te mere da iziskuje lični razgovor lidera Rusije i Turske. „Kao i uvek, imamo o čemu da popričamo, a situacija u Idlibu za zaoštrila do te mere, da to iziskuje naš lični i direktni razgovor“, naglasio je Putin. Takođe je naveo i da će prvenstveno sa Erdoganom razgovarati u četiri oka, nakon čega će se pregovorima priključiti i ostatak delegacije.

Sa druge strane, Erdogan je rekao da je glavni zadatak ovog susreta da se nastavi razvoj bilateralnih odnosa Rusije i Turske, te je izarzio uverenje da će u tome i uspeti. Takođe je rekao i da je siguran da će pregovori sa Putinom rezultirati rešavanjem situacije u Idlibu. „Neosporno je da ovaj susret po pitanju Idliba ima ogroman značaj. Situacija u toj sirijskoj provinciji je zaista napeta, zbog čega je ceo svet danas upro oči u Moskvu. Smatram da će svi koraci koji budu utvrđeni ovde zasigurno olakšati situaciju“, naveo je Erdogan u Kremlju.

ŠTA SE OČEKUJE OD SASTANKA
Stručnjaci kažu da sastanak Putina i Erdogana uliva optimizam, jer bi glavni parametri trebalo da su usaglašeni, međutim ruski mediji pišu da je do ovog susreta došlo jer predstavnici Rusije i Turske, na nižem nivou, do sada nisu uspeli da pronađu rešenje koje bi zadovoljilo obe strane. Inače, Erdogan je u Moskvu doputovao u pratnji ministra odbrane i ministra finansija, kao i šefa turske obaveštajne službe.

Podsetimo, do zaoštravanja situacije u Idlibu je došlo 27. februara, kada su militanti terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam” napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze. Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

 

Naslovna fotografija: Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

 

Izvor Sputnjik, 05. mart 2020.

POSTIGNUTO PRIMIRJE, STUPA NA SNAGU OD PONOĆI
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je na sastanku sa turskim predsednikom Vladimirom Putinom postignuta saglasnost da se u Idlibu uvede primirje, koje će stupiti na snagu od ponoći 6. marta.

On je takođe rekao da, uprkos tome, Turska zadržava pravo da odgovori na bilo koji napad koji je uperen protiv pripadnika njene vojske.

Istovremeno, Erdogan je kazao da je Turska u sirijski Idlib poslala dodatne snage, ali da je to urađeno uz saglasnost Ruske Federacije.

Turski predsednik je takođe naveo i da će Turska i Rusija nastaviti da rade po princicpu poštovanja teritorijalne celovitosti Sirije uz strogo pridržavanje sporazuma iz Sočija.

Inače, Putin i Erdogan su u četiri oka razgovarali tri sata, nakon čega su se sastanku pridružili i ostali članovi delegacija, te je sastanak u širem sastavu trajao dodatna tri sata.

Erdogan je u Moskvu doputovao u pratnji ministra odbrane i ministra finansija, kao i šefa turske obaveštajne službe.

ZAOŠTRAVANjE SITUACIJE U IDLIBU
Podsetimo, do zaoštravanja situacije u Idlibu je došlo 27. februara, kada su militanti terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam” napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika.

Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

 

Izvor Sputnjik, 5. mart 2020.

 

LAVROV: BEZBEDNOSNI KORIDOR I ZAJEDNIČKE PATROLE
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su se Rusija i Turska dogovorile da oforme bezbednosni koridor u dužini od šest kilometara  ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Siriji.

Lavrov je rekao i da su se dve zemlje dogovorile da 15. marta počnu zajedničko patroliranje duž puta M-4 B. Taj put povezuje Latakiju i Alep.

On je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednika dveju zemalja posle njihovog šestočasovnog razgovora o situaciji u Idlibu u Siriji.

Putin je rekao da su dve strane usaglasile zajednički dokument o normalizaciji situacije u Idlibu, koji će predstaviti ministri spoljnih poslova.

 

Izvor Sputnjik, 5. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u