Preminuo komandant Nevesinjske brigade Novica Gušić

Ratni komandant Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske tokom odbrambeno-otadžbinskog rata pukovnik Novica Gušić preminuo je u Beogradu u 79. godini

Novica Gušić bio je simbol odbrane Nevesinja i istočne Hercegovine. Kada je u junu 1992. godine krenuo egzodus srpskog naroda i vojske iz doline Neretve, Gušić je 16. juna na Čobanovom polju kod Nevesinja stao pred vojsku i narod i rekao da dalje nema povlačenja. Tog dana je formirana Nevesinjska brigada i smatra se da je to bilo presudno za odbranu istočne Hercegovine i Republike Srpske.

– Šta je bilo činiti? Ili pod metak ili bježati. Sa suzama u očima obratio sam se vojsci: „Braćo Nevesinjci, zar i vi nećete braniti Nevesinje? Ne brukajte junaštvo i slavu naših prađedova!“ – sjećao se kasnije Gušić toga dana.

Gušić je na čelu Nevesinjske brigade bio i tokom Mitrovdanske ofanzive u novembru 1992. kada je daleko jači neprijatelj doživio težak poraz od pripadnika Nevesinjske brigade, čime su sačuvani istočna Hercegovina i Republika Srpska. Pukovnik Gušić, koji je preminuo juče u Beogradu, posljednjih godina bio je narušenog zdravlja, a od tuge za prerano izgubljenom kćerkom i suprugom nikad nije mogao da se oporavi.

Od legendarnog komandanta na društvenim mrežama opraštaju se brojni Nevesinjci, ali i Hercegovci, koji, kako su napisali, s tugom saopštavaju da je iznenadna smrt prekinula ovozemaljski život jednog od najvećih ratnih heroja Hercegovine. Opraštaju se od čovjeka, kako su napisali, koji je imao veliki autoritet, vrsnog vojskovođe i komandanta. Vrijeme i mjesto sahrane Novice Gušića biće naknadno saopšteni.

 

Naslovna fotografija: slobodnahercegovina.com

 

Izvor Srna/RTRS, 09. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u