Rojters: SAD prave „novu Evropu“, deo te priče i Kosovo

„Srbiju Amerikanci uvlače u ovu priču, pre svega, zbog važnog geografskog položaja, kada se pogleda teritorija koju bi ta nova Evropa obuhvatala“

Amerika ima plan stvaranja nove Evrope, u kojoj vidi i Srbiju. Upravo zbog toga, paralelno sa jačanjem Inicijative tri mora, koja okuplja 12 zemalja i činila bi okosnicu te nove Evrope, Vašington je na velika vrata intenzivirao svoje učešće u rešavanju problema Kosova.

Ovu američku strategiju manje-više je otkrio Rojters u opširnoj analizi kojom se bavi odnosima u Evropi, a potkrepljuju je i saznanja iz diplomatskih krugova, pre svega od diplomata najjačih zemalja EU (Nemačka, Francuska, Holandija…), koje Rojters naziva državama stare Evrope.

– Nije prvi put da republikanska administracija SAD pokušava da posvađa novu i staru Evropu. Koliko Amerikanci žele da se mešaju u istok Evrope, pokazuje i posredovanje između Beograda i Prištine, koje sprovodi američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel – piše Rojters.

RAZLIČITI INTERESI
Kako navode sagovornici diplomate, u svemu ovome isprepletano je nekoliko različitih interesa – politički (slabljenje i razdvajanje EU), geostrateški (sve ove zemlje grupisati i odvojiti od Rusije), ekonomski (Inicijativa tri mora je prvobitno zamišljena kao okupljanje država koje će koristiti tečni gas Amerikanaca i njihovih saveznika umesto ruskog gasa).

– Srbiju Amerikanci uvlače u ovu priču, pre svega, zbog važnog geografskog položaja, kada se pogleda teritorija koju bi ta nova Evropa obuhvatala jer je ona negde tačno na sredini tog korpusa. S druge strane, veoma im je važno da u Srbiji što više suzbiju ruski uticaj, a ovo bi bila idealna postavka za tako nešto – objašnjava jedan od sagovornika i dodaje:

– Izuzetno važnu ulogu u američkom projektu ima lider Mađarske Viktor Orban. On je stožer Višegradske grupe, čije su četiri članice, uz njegovu zemlju, tu su i Poljska, Češka i Slovačka, takođe deo ove šire grupacije – Inicijative tri mora. Domaćin poslednjeg sastanka Inicijative tri mora bila je Slovenija, a sledeći će biti održan u junu u Estoniji. U međuvremenu, saradnja uključenih zemalja se proširuje, što izaziva nespokoj u tradicionalno najjačim evropskim centrima.

– U Berlinu i Parizu je zazvonio alarm – konstatuje Rojters, uz napomenu da članice Inicijative tri mora trenutno prave nešto manje od 30 odsto BDP Evropske unije, a da je prvom skupu ove organizacije 2015. godine u Poljskoj prisustvovao Donald Tramp.

ZEMLjE U INICIJATIVI TRI MORA
– Austrija
– Bugarska
– Češka
–Estonija
– Hrvatska
– Letonija
– Litvanija
– Mađarska
– Poljska
– Rumunija
– Slovačka
– Slovenija

Posmatrači:
– Albanija
– Crna Gora
– Sev. Makedonija

ŠTA JE INICIJATIVA TRI MORA
– osnovana je 2016. godine u Dubrovniku;
– u nju su ušle države koje izlaze na tri mora: Jadransko, Crno i Baltičko;
– sve su američki saveznici u Evropi, većina održava bliže veze sa Vašingtonom nego sa Briselom;
– prvi govor u inostranstvu nakon izbora za predsednika SAD Donald Tramp održao na samitu inicijative u Varšavi;
– prvobitni cilj inicijative bio je da pospeši plasman tečnog gasa iz SAD i nekih arapskih zemalja u Evropu, a da smanji potrošnju ruskog gasa;
– u tu svrhu pokrenut veliki projekat postavljanja što većeg broja gasnih terminala na površini mora;
– ti terminali služe za dopremanje, skladištenje i preradu tečnog gasa;
– s vremenom inicijativa je iz energetske prerasla u političku, što je od početka i bio cilj;
– jedna od ključnih figura inicijative je Viktor Orban i nije slučajno što ga je Tramp u maju 2019. primio u Beloj kući i najvećem jeku izborne kampanje za Evropski parlament i dao mu vetar u leđa;
– Amerikanci spremili 48 velikih projekata za ulaganja investitora u zemlje inicijative;
– poslednji sastanak održan u Sloveniji, sledeći u junu u Estoniji;
– Nemačka pokušala da bar kao posmatrač bude deo inicijative, ali je odbijena.

ŠANSA ZA DRUGE
Kako ocenjuje Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, sadašnja američka administracija odlično je procenila da proces novog globalnog objedinjavanja Evrope može da ide u korak sa interesima SAD.

– Nova Evropa, koju bi forsirao Tramp, mogla bi da parira kineskom ekonomskom i političkom nadiranju, a u cilju jačanja suverenističkog bloka koji bi se povezao sa američkom svesti o modernizovanju Starog kontinenta i traženju novih saveznika, među kojima svakako može da se nađe i Srbija. Tramp zna da je potrebno drastično promeniti dosadašnju ideološku matricu koja se vekovima generiše kao dobrobit evroatlantske civilizacije – smatra Miletić.

Analitičar Predrag Rajić tvrdi da se Bela kuća neće lako odreći partnerstva sa Nemačkom, ali da će sasvim sigurno dati šansu novim saveznicima.

– Vašington će u narednom periodu nastaviti da radi na jačanju Inicijative tri mora kao alternativnog pandana Nemačkoj. Srbija se u tom smislu nalazi u dobroj poziciji jer održava dobre veze sa svim stranim faktorima, a ukoliko bude jačao ovaj projekat, moći ćemo sami da odlučimo koliko ćemo konzumirati od partnerstva sa tom sferom interesa – poručuje Rajić.

 

Naslovna fotografija: prezident.sk

 

Izvor Srpski telegraf/Intermagazin, 09. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u