D. Stanišić: Diskriminacija Srba na sarajevski način

U kakvom statusu su danas Srbi najbolje pokazuje činjenica da je čovek na pauzi skupštinskog zasedanja promenio svoju nacionalnost kako bi ušao u Vladu Kantona Sarajevo

Nedavni izbor nove vlade Kantona Sarajevo jedan je u nizu primera nepoštovanja ustavnih prava Srba, izbornih rezultata i proklamovane multietničnosti na koju se Bošnjaci rado pozivaju kada je reč o njihovim interesima. U toj vladi, sastavljenoj u „režiji” Stranke demokratske akcije (SDA) Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Fahrudina Radončića, Srbima je pripalo jedva jedno, od tri Ustavom zagarantovana, ministarska mesta.

Iz Republike Srpske nanovo upozoravaju da se sa majorizacijom Srba u FBiH mora prestati i da međunarodni zvaničnici ne mogu više zatvarati oči i ignorisati činjenicu da Srbi u Sarajevu, nekada najbrojnijem srpskom gradu u BiH, „nemaju ni tretman nacionalne manjine”. U rušenje stare vlasti u Sarajevu, takozvane šestorke, koju su činile Naša stranka, SDP, Narod i pravda, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, DF i SBB, Izetbegović, Komšić i njihov donedavni žestoki kritičar Fahrudin Radončić krenuli su odmah nakon što su postigli dogovor o savezništvu na nivou BiH i federalnom nivou, te u Kantonu Sarajevo.

O pravima Srba i njihovoj zastupljenosti u novoj vladi, novopečeni koalicioni partneri nisu ni razmišljali jer je njihov jedini cilj bio da se domognu vlasti u Kantonu Sarajevo, najbogatijem u FBiH u kome je Izetbegovićeva SDA, sa kratkom pauzom, suvereno vladala više od dve decenije. Rezultat toga je situacija do koje se došlo tokom izbora nove vlade kada se ispostavilo da među 12 novoizabranih ministara nema nijednog Srbina.

Ta „predstava” završena je tako što je mandatar Mario Nenadić (član DF-a), nakon što su ga pojedini poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo upozorili da u novoj vladi nema Srba, „ispravio grešku”, rekavši da se njegov partijski kolega Draško Jovičić izjašnjava kao Srbin, a ne kao Hrvat, kako je to on „naveo u ekspozeu”. Tako je, izvestili su mnogi mediji, Jovičić ušao u skupštinsku salu kao Hrvat, a izašao kao Srbin. „U kakvom statusu su danas Srbi najbolje pokazuje činjenica da je čovek na pauzi skupštinskog zasedanja promenio svoju nacionalnost kako bi ušao u Vladu Kantona Sarajevo. Takvi Srbi ne treba da predstavljaju malobrojno srpsko stanovništvo u FBiH nego oni koji su izabrani u srpskim sedinama i srpskim glasovima”, kazao je Goran Broćeta, delegat srpskog naroda u federalnom Domu naroda.

To što se dogodilo prilikom izbora nove sarajevske vlade, politički analitičar Žarko Papić vidi kao „definitivni pad” koji u ovom kontekstu „nema dna”. „Menjaju partije, sad menjaju i nacije. Nema šta oni neće promeniti, baš ih briga za glasače, baš ih briga za neka politička obećanja ili programe koje su imali. Oni trče za onim što je moć koja im obezbeđuje materijalni dobitak”, rekao je Papić za RTRS.

U izjavi za naš list, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović naglasio je da je majorizacija Srba u FBiH očigledna, da se namerno krši Ustav tog entiteta, ali da strane predstavnike u BiH, visokog predstavnika pre svih, koji za daleko bezazlenije stvari vrši pritisak na Republiku Srpsku, to ne zanima. „Tako se u vladu imenuje jedan Srbin (po Ustavu FBiH trebalo bi da budu tri) i to strogo iz stranaka sa sedištem u Sarajevu. Najčešće su to ljudi za koje se ne zna da li su Srbi ili Hrvati, ali su na kraju po potrebi Srbi”, naveo je Radanović.

Osim u sarajevskoj vladi, Srba nema ni u Vladi FBiH što potvrđuje i zvanična informacija da se među 83 zaposlena u federalnom Ministarstvu rada i socijalne zaštite , na primer, nalaze samo tri Srbina i to na nižim i manje plaćenim radnim mestima. Bošnjaka ima 66, a Hrvata 14.

 

Autor D. Stanišić

 

Naslovna fotografija: Vlada KS

 

Izvor Politika, 10. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u