Kiseljov: Rusija ima šansu da potisne američku naftu iz škriljaca

„Sada imamo šansu ne samo da proizvedemo i prodamo onoliko koliko je potrebno, nego i da gurnemo u drugi plan američku naftu iz škriljaca“

U aktuelnoj situaciji pada cena nafte i groznice na berzama ne treba paničiti, jer Rusija može izaći kao strateški pobednik i mogla bi da potisne u drugi plan američku naftu iz škriljaca zahvaljujući hladnokrvnosti i računici rukovodstva zemlje, smatra generalni direktor MIA „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov.

„Bez panike. Cena nafte pada, ali Rusija ostaje u plusu i ne dozvoljava da se ograniče njene mogućnosti na globalnom tržištu nafte. Strateški, odluka je ispravna. Ukoliko pristanemo na neisplativ sporazum sa OPEK-om (čitaj sa Saudijcima) – potisnuli bi nas u drugi plan i lišili bi nas novih prihoda. Sada imamo šansu ne samo da proizvedemo i prodamo onoliko koliko je potrebno, nego i da gurnemo u drugi plan američku naftu iz škriljaca“, napisao je Kiseljov na Telegramu.

Kiseljov ima u vidu visoke cene proizvodnje američke nafte iz škriljaca, dok je proizvodnja ruske nafte daleko jeftinija i Rusija može da podnese niže cene. On je naglasio da je trenutno „najskuplji proizvod hladnokrvnost i tačan proračun, a izgleda da Rusija time raspolaže u znatno većoj meri, nego ostali igrači“. „Taj pad cena su spekulacije, koje podstičiu nove spekulacije. Ko ne poludi taj je u plusu“, prokomentarisao je Kiseljov.

On je istovremeno apelovao na Ruse da ne trče u menjačnice, jer će tek u utorak biti poznat realni kurs rublje. „Virtualni Forteks igra na kartu panike, ne uzimajući u obzir podatke od glavnih ruskih igrača, čije reči i radnje zapravo i određuju kurs naše valute“, zaključuje Kiseljov.

BUDžET RUSIJE SPREMAN ZA PAD CENA NAFTE
Komentarišući procene analitičara o „ratu cena“ nafte između Rusije i Saudijske Arabije, on je istakao da je budžet Rusije primetno otporniji od budžeta Saudijske Arabije i da je spreman na niske cene nafte (oko 40 dolara po barelu), za razliku od budžeta Saudijaca, koji moraju potrošiti milijarde za planirani program modernizacije ekonomije.

„Dok je ceo svet u panici, Putinova i Mišustinova vlada i naša Centralna banka smiruju tržišta. Očigledno da je jutrošnje komplikovano saopštenje o budžetskim pravilima bilo spremno ranije, još pre panike koja je nastupila na „crni ponedeljak“, a možda i još pre Bečkih sporazuma s OPEK-om“, smatra Kiseljov.

PUTIN – NAJISKUSNIJI SVETSKI LIDER
Prema njegovim rečima, postoji objašnjenje za to, jer je Putin trenutno najiskusniji svetski lider, dok „ostali nisu na tom nivou“. „Mali Makron, šoumeni Džonson i Tramp, odavno umorna Merkelova hipnotisani su sopstvenim fobijama, navikli su da stalno osećaju pretnju, nevažno kakvu – rusku, kinesku, od koornavirusa, naftnu. Spokoj nije njihov fah“, smatra Kiseljov.

Cene nafte su pale nakon što se učesnici OPEK+ 6. marta nisu dogovorili ni o izmeni parametara dogovora, ni o njegovom produžetku. Majski fjučers nafte „Brent” je smanjen za 28,69 odsto, na 32,28 dolara po barelu, dok je aprilski fjučers nafte „VTI” pao za 31,25 odsto, na 28,33 dolara. Sve ovo prouzrokovalo je pad kursa rublje. Vrednost dolara je prema podacima od nedelje ujutru 74 rublje, a evra 85 rubalja.

 

Naslovna fotografija: RIA Novosti/Ramilь Sitdikov

 

Izvor Sputnjik, 10. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u